Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходящия шампоан за суха коса

Косата ви няма блясък, скучна е, често се заплита и краищата ѝ са чупливи. На това отгоре скалпът ви сърби, лющи се и от известно време забелязвате, че се е появил и пърхот.

Ако наистина косата ви изглежда по този начин, най-вероятно имате суха коса, която изисква цялостна грижа. А тя започва с правилното почистване, или, иначе казано, с избор на подходящ шампоан за суха коса.

Защо да използвате специален шампоан?

Сухата коса е не само тънка, но и крехка и чуплива. Това се дължи най-често на намалената секреция на себум, което влияе неблагоприятно не само върху еластичността ѝ, но и върху блясъка и здравината ѝ. Ако наистина сте с този тип коса и използвате неподходящ шампоан, това може да доведе до засилено дразнене на скалпа, лющенето му и още по-бързото цепене на краищата ѝ. Неподходящият и агресивен шампоан освен това може да причини промени в структурата на косъма и да направи косата ви още по-тънка и без никакъв блясък.

Как да изберете подходящия шампоан за суха коса?

Когато избирате измиващ продукт за суха коса, първото нещо, на което трябва да обърнете специално внимание, е какви съставки съдържа. Това е важно, тъй като от съставките зависи дали шампоанът ще може да овлажни достатъчно скалпа и да предпази косата ви от прекомерно изсушаване.

В този ред на мисли идеалният шампоан за вашата суха и тънка коса е добре да съдържа:

- Овлажняващи и подхранващи добавки като глицерин, екстракт от алое вера, масло от ший, макадамия, бадем, арган, масло от чаено дърво, мента и други.

- Съставки като кератин, коприва, оризов протеин, пшенични кълнове и други.

Тези съставки са много полезни за сухата коса, тъй като не само я защитават от външно въздействие, но я хидративат, възвръщат блясъка ѝ и спомагат за по-доброто и лесно разресване.

Как действа шампоанът за суха коса?

Още след първите няколко измивания с радост ще установите, че косата ви е станала по-гладка, с повече блясък и по-силна. Ще ви направи впечатление и че не се наелектризира толкова и вече много по-лесно я разресвате и оформяте в прическа.

6 допълнителни съвета за възвръщане на блясъка и силата на сухата коса:

- Използвайте овлажняваща маска или балсам

Тъй като косата ви е суха, използването на специален шампоан е само първата крачка към подобряване на вида и структурата ѝ. За да я тонизирате и възвърнете блясъка ѝ експертите съветват да нанасяте овлажняваща маска по дължината и в краищата ѝ. Правете го веднъж седмично, след като измиете косата с шампоан за суха коса.

- Изплаквайте с хладка вода

Винаги, след като измиете косата, я изплаквайте с хладка вода. Това ще я тонизира, ще я направи по-блестяща и “жива” и няма да ѝ позволи да се изсуши много бързо.

- Не мийте косата си много често

За вашия тип коса е достатъчно измиването с подходящ шампоан да става веднъж седмично. Ако я миете по-често, ефектът от овлажняващия продукт за измиване няма да е много голям и е възможно косата ви да стане още по-суха. Имате ли възможност, не се мийте с вода от чешмата, а с филтрирана вода или с вода, престояла поне ден.

- Опитайте се да не използвате сешоар или други термични уреди

Силната гореща струя от сешоара или използването на уреди за изправяне на косата ще я направят още по-чуплива, скучна и суха. Затова е добре за известно време да не ползвате сешоар. Вместо това, веднага след като използвате шампоана за суха коса, попийте влагата с кърпа и забършете с нежни движения.

- Използвайте мека четка за разресване

След измиване не бързайте да се сресвате, а оставете косата да изсъхне напълно. Едва след това я разрешете с четка или гребен, изработени от естествени материали.

- Преди да излезете от банята, нанасяте защитен продукт

Поне веднъж седмично използвайте неотмиваща маска, балсам за суха коса или овлажняващ спрей след шампоана. Тези продукти ще запечатат влагата в косъма, ще предпазят косата ви от външни влияния и ще я поддържат добре хидратирана.

X