Напишете дума/думи за търсене

Условия по отношение на превоза на стоки, съдържащи продукти от животински произход

Източник на изображението: https://imgur.com/RAZBDTT

По отношение на превоза на хранителни стоки с животински произход законодателството на Европейския съюз предвижда строги правила за спедиторите и превозвачите. Членовете на закона засягат както правилното опаковане на храните от животински произход, така и условията за тяхното съхранение по време на целия транспорт.

Препоръки относно опаковането на продуктите от животински произход

Транспортът на храни от животински произход до дестинации в Румъния или други държави в европейското пространство трябва да отговаря на редица разпоредби. Ето най-важните от тях:

- Продуктите от животински произход трябва да бъдат опаковани индивидуално в найлоново фолио, което се поставя после в пластмасови съдове.

- Трябва да се гарантира, че съдовете за съхранение на продуктите от животински произход са плътно затворени, без риск от течове извън тях.

- Пространствата, останали свободни вътре в съдовете за съхранение на продуктите от животински произход, да бъдат запълнени с амортизиращи материали.

- Съдовете за този тип транспорт на стока трябва да бъдат запечатани много добре, защото използването на лед (особено при международния транспорт с контролирани температури) не може да бъде решение за съхранение при оптимални температури.

Норми относно транспортирането и съхранението на тези продукти

С течение на времето европейското законодателство издаде редица изменения относно транспорта и съхранението на животински продукти. Ето за какво се отнасят най-важните от тях:

- В случай на лесно развалящи се продукти от животински произход транспортът им да се извършва при контролирани температури, с автомобили, оборудвани със съответните хладилни системи (технологии за предварително задаване и записване на температурата). Този аспект е много важен, особено при евентуални ограничения за движение в Европа, налагащи изменения в реално време на определени маршрути.

- При специфични превози на хранителни стоки, в рамките на едно и също населено място или за периоди от време, по-малко от 4 часа, могат да се използват изотермични транспортни средства.

- При месните храни от кланичен тип съхранението по време на транспортирането се извършва чрез окачване, с помощта на куки от неръждаема стомана.

- Транспортирането на стоки от животински произход се придружава през цялото времетраене на спедицията от документи, които могат да удостоверят спазването на всички действащи норми.

В зависимост от естеството на транспортираните храни от животински произход транспортните средства трябва да бъдат оборудвани съгласно действащите норми.

Може ли да бъде застрахован транспортът на протеини с животински произход?

Ако искате да осъществите такъв транспорт в ЕС, препоръчително е да прочетете много внимателно условията, намерени на страницата на избраната транспортна компания. Ако има опция за застраховка, тя ще бъде валидна само ако изпращаните стоки бъдат опаковани съгласно строги спецификации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X