Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ковачев: Зеленчуците дават енергия, но напрягат тялото

Каква роля имат плодовете като антидепресанти?

Те имат по-изразена слънчева природа и помагат повече при депресия, особено цитрусовите. И е по-добре да се ядат плодовете, не да се пие сока от тях. 1-2 плода на ден са достатъчни. Важно е да се хапват като самостоятелно хранене или между храненията. Не е добре да се съчетават с други храни, още повече със сурови зеленчуци, защото пораждат напрежение, особено вечер. Единствено ябълката може да се консумира след хранене като десерт. Въздушният тип хора вата доша, които често имат суха кожа, зиморничави са, страдат от безсъние, имат трескав ум и трудно заспиват, е по-добре да ядат ябълката печена. Или поне да белят кората й, защото тя може да предизвика подуване на корема.

Защо препоръчвате да наблегнем на варивата?

Зърната също носят слънчева природа в себе си и зимно време са подходящи за консумация. С бобовите не бива да се прекалява като количество на едно хранене. И е най-добре да се комбинират например с ориз басмати. Така усвояването на протеините от бобовите се увеличава с 40%. Варивата може да са различни видове леща, боб, нахут. А зърнените - пшеница, овес, ечемик. От тях се правят каши, супи. Супата от леща има загряваща природа, което е добре за борбата с депресията.

Кой чай ще ни се отрази добре в този период?

Бих обърнал внимание на аюрведичния чай масала. В него има канела, карамфил, кардамон и джинджифил. Всички подправки освен, че действат загряващо и носят слънчева енергия, спомагат в тялото да не се образува излишна слуз, секрети, които да блокират синусите, дихателните пътища. За да се избегне това пренатрупване на слузи в тялото и при слаб храносмилателен огън, трябва да се приемат по-малки порции храна. Да се намалят зеленчуците до 100-150 г., а сиренето и кашкавалът да бъдат ограничени до 70-80 г на ден. Прясното мляко, което е слузообразуващо, трябва да се пие вечер, горещо, с малко подправки – индийско орехче, кардамон, куркума, черен пипер, джинджифил, или с всички заедно. Но ако в момента някой страда от настинка, по-добре да спре млечните продукти. Наличието на хрема и слузи, означава, че е блокирана и стомашната лигавица. И храната не може да се разгради и смели. Тогава при храносмилането произвеждаме още повече слуз и секрети, и още повече пълним синусите, гърлото и дихателните пътища с тях. Затова е най-добре храненето да се спре или да се ограничи. И понеже млечните продукти имат такава природа и образуват слузи и секрети, е по-добре да се спрат.

Кое готвено ястие препоръчвате за зимата?

Препоръчвам задушени зеленчуци с подправки. В малко сгорещена, пречистена мазнина от краве масло, подгрейте леко кимион, кориандър, джинджифил, черен пипер, за да отделят аромат. След това пуснете накъсан на розички карфиол. Добавете гореща вода да покрие дъното 2-3 см и на тих огън гответе 10 мин под похлупак. Овкусете със сол, доварете минутка-две и ястието е готово.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X