Напишете дума/думи за търсене

Световната здравна организация: Използвайте маски само в тези случаи (видео)

Световната здравна организация е най-достоверният източник на планетата, стане ли дума за препоръки, свързани с глобалното здраве.

Как отговаря тя на въпроса дали маската за лице предпазва от коронавирус?

Маските за еднократна употреба няма да ви предпазят от COVID-19, ако използвате само нея за превенция. Когато я носите, трябва да я комбинирате с хигиена на ръцете и други предпазни мерки. Световната здравно организация препоръчва да се слагат маски само при специфични случаи.

• Ако кашляте, имате треска и затруднено дишане, сложете маска и потърсете медицинска помощ. Ако нямате тези симптоми, не трябва да ползвате маска, защото няма доказателства, че тя предпазва хората, които не са болни.
• Ако сте здрави, трябва да носите маска само ако се грижите за човек със съмнение за COVID-19 инфекция или сте с него в една стая.
• Носете маска, ако кашляте или кихате.
• Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете, независимо дали това става с дезинфектант на основата на спирт или сапун и вода.
• Ако носите маска, тогава трябва да знаете как да я използвате и как да я изхвърляте правилно.

Как да сложите, използвате, свалите и изхвърлите маска

Ако решите да използвате маска, трябва да го правите правилно, в противен случай рискувате да се заразите, тъй като в нея остават микроби.
Преди да я сложите върху лицето си, локализирайте металната пластинка или по-твърдата ивица, намираща се в горната част. Сложете я върху основата на носа, затегнете връзките на тила или ако е с ластици, позиционирайте ги зад ушите. Уверете се, че маската покрива носа, устата и брадичката ви.
Когато я сваляте, не докосвайте предната й част, защото може да е заразена.



• Преди да си сложите маска, почистете ръцете с дезинфектантен гел или със сапун и вода.
• Покрийте устата и носа с маска и се уверете, че няма пролука между лицето и маската.
• Избягвайте да докосвате маската, докато я използвате; ако го правите, почистете ръцете си с гел на спиртна основа или със сапун и вода.
• Сменете веднага маската с нова, след като се навлажни и не използвайте отново маски за еднократна употреба.
• За да премахнете маската, трябва да я отстраните от задната й част (не докосвайте предната част на маската); изхвърлете веднага в затворен кош; почистете ръцете с дезинфектант или със сапун и вода.


На кои митове, свързани с корованируса, Световната здравна организация препоръчва да не вярвате. 

MILA.bg призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X