Напишете дума/думи за търсене

Коледната звезда - всичко, което трябва да знаем за отглеждането й

Коледната звезда обикновено се свързва с Коледа със своите красиви червени и зелени цветове. Идва от Мексико и други страни от Латинска Америка с горещ климат, въпреки че се адаптира много добре към ниските температури.
Въпреки че може да цъфти по всяко време на годината, през декември цъфтежът е най-обилен, поради което се използва за голямо разнообразие от коледни украси.

Съвети за отглеждане на красива коледна звезда
Когато купувате коледна звезда от магазина, трябва да вземете предвид няколко аспекта. Цветовете не трябва да имат петна, нито вариации в цвета или признаци на влошаване. Стъблото също не трябва да има пукнатини или счупвания.

Субстрат и вода

Коледната звезда се нуждае от сух субстрат, за да расте правилно, което означава, че трябва да предотвратите преовлажняване и ще трябва да избягвате прекомерното поливане. През лятото се нуждае само от поливане два пъти седмично, за да поддържа почвата влажна.
След цъфтежа честотата на поливане може да се намали до веднъж седмично. Важно е, когато поливате, да не мокрите листата или цветовете. Поливайте субстрата директно и изберете саксия, която позволява дренаж.

Компост от коледна звезда
Коледната звезда изисква вашата любов и грижа, за да процъфтява. Това включва използването на компост с различни хранителни вещества, минерали и витамини. Попитайте в магазина за препоръки за компост и не забравяйте, че органичните са предпочитани, тъй като влияят положително на околната среда.

Продавачът вероятно ще препоръча използването на течен тор, тъй като е много ефективен. Като го прилагате на всеки 15 дни, вие ще допринесете за бързия растеж. Имайте предвид, че не се препоръчва да прилагате торове за цветя, когато венчелистчетата са започнали да приемат окончателния си цвят.

Възможни вредители и болести

Ако искате да украсите дома си по Коледа с коледна звезда, ще искате да сте сигурни, че тя остава здравя. Затова бъдете нащрек за всяка потенциална болест или вредител. Някои от най-често срещаните вредители по това растение са паякообразни акари, брашнени червеи, листни въшки и бели мухи, които обикновено се появяват по време на цъфтежа.
За тези вредители и болести има решение. Просто нанесете органичен или домашен пестицид или инсектицид. Може също да попитате в магазина за най-препоръчания продукт за това растение.

Идеалното излагане на светлина

Коледната звезда се нуждае от много директна светлина. Подходящо е да я оставите на пряка слънчева светлина за осем или девет часа на ден. През останалото време трябва да я поставите на сенчесто място, където няма пряка слънчева светлина. Тази комбинация от светлина благоприятства растежа, пъпкуването и цъфтежа на листата.

Идеалната температура

Като се има предвид, че коледното цвете идва от райони с топъл климат, идеалната температура е между 15 и 20 градуса. Въпреки че може да издържи на ниски температури, замръзването може да бъде доста вредно. От друга страна, високите температури могат да повредят листата и да ги накарат да увехнат.

Подрязване

Най-доброто време за подрязване на коледната звезда е края на януари. До тази дата растението ще е загубило по-голямата част от листата и цветовете си. Първото нещо, което трябва да направите, е да подрежете стъблата на височината на третата пъпка или около десет сантиметра.

Следвайте по-малките клонки и запечатайте разреза със специална лечебна паста или разтопен восък. Възползвайте се от възможността да проверите корените и ако са в изобилие, пресадете вашата коледна звезда в по-голяма саксия, добавете тор и я осветете да се развива.

Последици от лоша грижа

Ако не полагате основни грижи за вашето коледно растение, ще имате сухи, увехнали, жълти и безжизнени листа.
Помнете, че листата говорят с цвета си, така че ако вашите почернеят, това означава, че загниват и причината може да е излишното поливане. Ако пожълтеят, може да се дължи на продължително излагане на пряка слънчева светлина или топлина.


Коледната звезда и домашни любимци

Ако имате домашни любимци, трябва да бъдете много внимателни. Това растение съдържа силно токсичен сок (поради съдържанието на латекс), който се появява, когато животно ухапе листата и стъблата.
Това причинява симптоми като коремна болка, повръщане и тежка диария при кучета и котки. Така че е по-добре да поставите вашата коледна звезда някъде извън обсега на писаните и кутретата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X