Напишете дума/думи за търсене

В обувките на Вяра Василева и Атанас Темнилов – хората, които правят звездите красиви

Ако бях с твърди или неудобни обувки, щях да съм капнал бързо-бързо, споделя Толик

Вяра Василева и Атанас Темнилов са звезди в света на киното и телевизията. Тя е един от топгримьорите ни, способна да преобрази всяко лице и да вдъхне живот на всеки кадър. Той пък е истински художник, който твори с огромен талант както с четките, така и с косите. Има дни, когато може да ги откриете заедно в ателието на техния Makeup & Hair Spot в София, но това би било чист късмет, понеже и двамата са постоянно заети в големи кинопродукции. На снимачната площадка са преобразявали безброй звезди, но въпреки това не са позволили работата им да се превърне в рутина и говорят със завидна страст за нея. А тази работа е уморителна. Понякога е свързана със стоене на крак часове наред, а понякога и по цели нощи.

Заедно с приятелите ни от Deichmann решаваме да направим един експеримент и да сложим „в обувките“ на Вяра и Наско нашите колеги – главния редактор на MILA.bg Мила Иванова, и шефът на отдел Маркетинг Анатолий Попов-Толик.

Мила и Толик избират по един удобен чифт обувки от Deichmann и застават пред огледалото на двамата професионалисти, за да се докоснат за няколко часа до техния занаят.

Вяра разказва как, когато била малка, гледала в захлас звездите по телевизията и искала много, когато порасне, да бъде част от тази магия и да допринася за начина, по който изглеждат актьорите. Един ден се събудила и мечтата вече била цел – била решена да учи за гримьор.

Вяра показва на Мила техники, които всеки начинаещ гримьор трябва да знае
Вяра показва на Мила техники, които всеки начинаещ гримьор трябва да знае

„О, най-важни са обувките! Комфортът на уморените крачета е основен фактор да се справиш! Винаги маратонки и кецове, в изобилие! Трябва да са ми удобни!“, категорична е Вяра.
„О, най-важни са обувките! Комфортът на уморените крачета е основен фактор да се справиш! Винаги маратонки и кецове, в изобилие! Трябва да са ми удобни!“, категорична е Вяра.

Наско пък признава, че един от основните фактори за избора му на професия е неговата майка, която до ден-днешен държи на външния си вид и се грижи за себе си. „Обичах много да я наблюдавам как се гримира и си прави косата. Толкова умело работеше с гримовете, сякаш се рисуваше, а с машата за коса създаваше бързо различни къдрици“, спомня си художникът. Като студент става учинек на великия Коклин и оттогава няма друг път за него.

И двамата са категорични, че в тяхната професия се учи всеки ден – точно като в Медицината, защото индустрията се развива, излизат нови трендове, нови продукти и техники, и това вече с години поддържа професионалното им любопитство.

Първи стъпки на Толик във фризьорския бизнес
Първи стъпки на Толик във фризьорския бизнес

Другото, за което и Вяра, и Наско отсичат в един глас, е, че нищо не е по-важно в тяхната професия от... обувките. Може да си гениален, може да си старателен, издръжлив, супер мотивиран, ако обувките те стискат или не са достатъчно качествени и на петия час започнат да ти създават проблеми тук и там, край. Възможно е едни лоши обувки да развалят цяла продукция. Защото си представете, че творите върху лицето и косата на голяма звезда. И трябва да сте безупречни, защото времето е малко, тя е претенциозна, режисьорът има също свое мнение за визията, а вие нямате душа да изпълните всички тези изисквания накуп. Защото едва стоите на краката си! Актрисата не се харесва, режисьорът е нервен, изобщо провал! Понякога дори не си даваме сметка, вгледани в бляскавите кинопостери, колко важни са хората зад кадър...

Мила и Толик прекарват цял ден в уютното студио на Вяра и Наско и признават, че не усещат как е минало времето. Тя е с ДАМСКИ СНИКЪРИ GRACELAND, а Толик носи МЪЖКИ СНИКЪРИ VENICE. Оказва се, че самите Вяра и Наско са с удобни обувки от Deichmann, както и двете журналистки - Виктория и Константина Костови, които днес влизат в обувките на модели.

Мила прилага наученото от Вяра
Мила прилага наученото от Вяра

„Аз се гримирам всеки ден – това е част от сутрешната рутина, която ми е много приятна – споделя Мила. – И да си призная, до днес мислех, че се справям прилично. В куфарчето на Вяра обаче ми се разкри нов свят, а техниките, които тя ми показа, промениха виждането ми за грима.“

Толик пък хваща четката от Наско, който го учи как да направи много небрежна и секси прическа. „Не е като да хващам четка за първи път, но доста въртене беше, докато разбера техниката на Наско – смее се Толик. – Ако бях с твърди или неудобни обувки, щях да съм капнал бързо-бързо.

Първият сешоар в живота на Толик...отдава му се, категорични са специалистите
Първият сешоар в живота на Толик...отдава му се, категорични са специалистите
Толик носи МЪЖКИ СНИКЪРИ VENICE
Толик носи МЪЖКИ СНИКЪРИ VENICE

Няма как да не питаме Вяра и Наско за известните личности, с които са работили. Защото и двамата, освен в родното кино, са обичани професионалисти и в чуждестранните продукции, които се снимат у нас.

Наско си спомня случка с актьора Били Зейн. „Докато аз гримирах партньорката му за сцената, той стоеше на стола зад гърба ми. И в радост, закачки и музика изведнъж зад гърба си чувам ТУП… Поглеждам в огледалото и виждам - него го няма. Беше паднал със стола на земята. Опитах се да сдържа смеха си, да покажа професионализъм, но не успях. Искрено се разсмяхме всички, а подавайки му ръка да стане, той с усмивка заяви: „Ето, сега наистина видяхте падаща звезда“.

Вяра пък с тъга си спомня най-любимата си от всички звезди – голямата Татяна Лолова. Питаме я и за Моника Белучи, с която последно са снимали. Вяра казва, че тя е истинска знаметиност – безкрайно красива, женствена и респектираща.

Толик в ролята на фризьор
Толик в ролята на фризьор

Денят в обувките на Наско и Вяра е към края си. Мила, която не може да излезе от обувките на журналист, пита двамата: „Денят ви е свързан с много стоене на крака. Важни ли са обувките и дрехите за вас?“

„О, най-важни са обувките! Комфортът на уморените крачета е основен фактор да се справиш! Винаги маратонки и кецове, в изобилие! Трябва да са ми удобни!“, категорична е Вяра.

Дамските сникъри GRACELAND, които помогнаха на Мила да се чувства комфортно в новото си амплоа
Дамските сникъри GRACELAND, които помогнаха на Мила да се чувства комфортно в новото си амплоа

„И аз в годините осъзнах, че в професията най–важното са обувките и дрехите, колкото и смешно да звучи – признава Наско. - В началото на моята кариера за мен беше важно как изглеждам, а не дали ми е удобно и комфортно. С времето осъзнах, че това далеч не е от значение, защото в киното много пъти се налага да работиш при доста неприятни услови - дъжд, вятър, сняг, кал. След един снимачен ден през зимата на Панчарево приключих с модните решения на терен. Другото много важно са ми обувките. Всеки път, когато купувам обувки, критерият е да мога да изкарам 12 часа и повече на крак с тях. И затова почти не правя компромис с цената. Комфортът и удобството нямат цена, особено когато работиш основно прав.“

Е, беше красив и много комфортен експеримент. Благодарим на Deichmann, че направиха възможна тази малка магия – да поживеем в красивия свят на двама талантливи творци!

Наско е с МЪЖКИ ЧЕРВЕНИ СНИКЪРСИ VENICE

Вяра и Константина са с ДАМСКИ СИВИ СНИКЪРИ ESPRIT

Червенокосата Виктория е с ДАМСКИ СИВИ СНИКЪРИ BENCH

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X