Напишете дума/думи за търсене

Умната домакиня пазарува по този начин

За да е свежа храната и доволна природата, за да е вкусно на трапезата и богато в държавата, нека заложим на българското

В най-топлия и бляскав месец на годината екипът на “24 часа” и MILA.bg ще ви преведе в няколко поредни броя през едно истинско чудо – да посрещнете Коледа и Нова година щастливи, спокойни, без стрес, с пълна трапеза и пълни сърца. За целта ще ни помогнат приятелите ни от Kaufland България – веригата, в която на едно място може лесно, сигурно и изгодно да напазарувате всичко необходимо – от пресните продукти, необходими за празничните трапези, през подаръците, до украсата.

Следете двата сайта, за да научите повече подробности за чудесата, които предстоят, от коледния подкаст с Мила и Толик. Неговото второ издание е днес.

Идващите празници са прекрасни по милион и една причини. И поне половината от тях са свързани със самото очакване. С подготовката. С тръпката да си представиш Коледа и да си сбъднеш Коледа. С правенето на списъци, с ровенето за рецепти, с криенето на подаръци, с опаковането и надписването, с мечтаенето, с благодарността. Като част от очакването празничният шопинг се превръща за много хора в ритуал.

Проблемът на празничния шопинг е обаче в това, че човек плува в измамното чувство, че всичко му е позволено, щом поводът е толкова голям и хубав. Отделно предложенията и съблазните са повече от всякога. И започваш да губиш критерий. Например виждаш бургер от глиганско месо с гарнитура от австралийски трюфели с ментово масло от Уругвай и си казваш: „Идват празници, необикновено време. Не можем да го посрещнем с обикновени чушки и сарми! Глиганските бургери не са ли точно това, от което имаме нужда тази година?! За да ни е празнично, за да ни върви на пътешествия, на изненади, на харчене на пари...“ И купуваш глиганския бургер, който не е лош, безспорно, но от съседите ухае на Коледа, каквато я помниш от детството си, и ти идва да разбиеш вратата им и да им откраднеш цялото свинско със зеле.

Не е задължително човек да озаптява своите шопинг желания, ако успее да пазарува умно и практично. Ако успее да се придържа към дадени критерии.

Заедно с нашите приятели от Kaufland България решихме да изследваме кой е критерият, който може да ни помогне да напазаруваме за Коледа хем вкусно, хем разнообразно, хем свежо, хем разумно. И има ли изобщо такова коледно чудо?

Оказа се, че отговорът е пред очите ни. Когато става въпрос за храна, златното правило е да готвим и консумираме продукти, които са отгледани в региона, в който се намираме.

През 2007 г. Алиса Смит и Джеймс Б. Макинън от Канада публикуват свои изследвания в книгата „Диетата от 100 мили. Година на местно хранене". В рамките на своето проучване двамата правят експеримент и в продължение на една година се хранят единствено с храни от региона, в който живеят. Те доказват, че локалните и сезонни хранителни продукти са по-свежи, по-здравословни, а освен това оставят по-малък въглероден отпечатък върху планетата, защото се спестява дълъг транспорт за тях, съдържат по-малко консерванти и подпомагат местните производители – нещо, от което печелим всички.

Храната, произведена в България, е най-доброто, което можем да сложим на трапезата. И това не важи само за коледните и новогодишните празници. Продуктите, направени у нас, в повечето случаи нямат нужда от замразяване, за да стигнат до витрината в магазина, а всички знаем, че при престой във фризера повечето продукти губят от полезните си хранителни свойства. Освен това има храни – особено сред плодовете и зеленчуците, които губят полезност колкото по-дълъг е периодът между откъсването им и тяхната консумация.

Освен това те са съобразени с характерните вкусови предпочитания на българина и особено подходящи за традиционни празници и кулинарни цели като трапезата на големия християнски празник.

Например в Kaufland може да си купите невероятно вкусни постни ястия, с които да нагостите сладко цялото семейство на Бъдни вечер. Тази година предлагат дори домашна содена питка. Изобщо благодарение на успешното си сътрудничество с родните производители за първи път Kaufland ще предложи прясно изпечени печива от пекарната за Бъдни вечер и Коледа – содена питка, коледна питка и баница с тиква. Асортиментът включва още готови за консумация традиционни разядки, чушки с боб и чушки с ориз, няколко вида коледни празнични торти от висок клас и много други.

За Коледа изборът е още по-зашеметяващ. При това говорим само за продукти от български производители! Такива, които стигат до нас често в деня, в който са набрани или създадени, като плодовете и зеленчуците, млечните изделия, рибата, месото. От Kaufland са горди, че около 85% от всички над 300 специални предложения при колбасите са с български произход.

Вече няма нужда да слагате зеле в бидони и да ви мразят всички съседи, когато тръгнете да го претакате. В Kaufland може да купите натурално кисело зеле, местно производство, а мазето си да използвате с по-практични цели.

Сирена, салати, мезета, прясно българско месо от България, ракия, вино, истински натурални сокове, изобщо продукти, създадени около нас за нас, без консерванти, без замразяване, без излишно натоварване на околната среда с транспорт – предимствата на пазаруването от български производители са доста. Недостатъци практически няма. Всяка умна домакиня знае към какво да се насочи в магазина, ако държи на вкуса и качеството.

А да не говорим, че в Kaufland има не само хранителни продукти българско производство. Може да купите подаръци на български производители и с това не само да дарите нещо ценно и здраво, но и да подкрепите родната икономика. Защото ако нещо научихме през изминалите две години, то е, че за да ни бъде, трябва да сме заедно и да си помагаме.

Колкото до глиганското месо, ще се намери време и ищах и за него... По Коледа обаче е най-вкусно да сме традиционалисти.

Ароматни коледни сладки

Рецептата е на Гергана Димитрова, мениджър “Корпоративни комуникации”, Kaufland България

Може да чуете още изкусителни кулинарни идеи от Гери във втория епизод от коледния подкаст на “24 часа” и mila.bg. Чуйте го навръх Никулден на 24chasa.bg и mila.bg.

Необходими продукти:

3 яйца

1 ч.ч. мед

1 с.л. кафява тръстикова захар

125 гр. краве масло

1 ч.ч. ситно натрошени орехи

2 1/2 ч.ч. брашно (+колкото поеме)

1 ч.л. сода

2 с.л. ром

2 ч.л. канела

1 1/2 ч.л. джинджифил на прах

1/2 ч.л. карамфил (ситно счукан)

Корички от 1 лимон

1 портокал

Глазура:

200 гр шоколад

50 гр масло

1 с.л. ром

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете меда и захарта. Добавете разтопеното масло, цитрусовите корички, подправките, рома и орехите.

Започнете да сгъстявате с брашното, като в първата чаша сте сложили содата, докато получите достатъчно твърдо за разточване тесто.

Разточете кора около 1/2 см и изрежете с формички.

Наредете върху хартия за печене и сложете в предварително загрята фурна на 170 градуса за не повече от 20 минути.

За глазурата разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото и рома и потопете сладките.

За благословени празници на всички ни!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X