Напишете дума/думи за търсене

Как да избирате материята за спалното бельо

Всички знаем колко важно е спалното бельо за комфорта ни през нощта. Правилно подбраната материя на чаршафите и завивките се грижи за това тялото да не прегрява, държи топло през зимата и прохладно през лятото, а най-важното е, че осигурява спокойния сън, от който всички имаме нужда.

В следващите редове ще научите повече за характеристиките на основните видове материи за спално бельо, които ще намерите на пазара, за да може да изберете по-лесно онези, които отговарят на нуждите и предпочитанията ви.

Памук

Памукът е една от най-старите и най-често използвани материи за спално бельо. И има защо – той е мек и здрав, обработва се доста лесно и е сравнително евтин. Попива добре влагата и позволява на тялото да диша. Осигурява приятна топлина в хладните нощи и прохлада в горещините. Основният недостатък на памука е, че задържа влагата сравнително дълго време.

Хасе

Под наименованието „хасе“ всъщност се крие един от най-старите видове памучен плат за спално бельо. То е произведено от 100% памук, изтъкан доста плътно. Хасето има ниска цената и топли добре през зимата. Когато определяте нужния размер на чаршафите, имайте предвид, че те ще се свият малко след първото пране.

Ранфорс

Ранфорсът също е изцяло памучна материя, която обаче е произведена и обработена по начин, различен от този при хасето. Тук нишките са по-тънки, което прави чаршафите по-фини и леки, но и доста издръжливи. Усещането при допир е нежно и приятно, а десените и цветовете са в неизброимо много варианти. Не на последно място, цената е в наистина много добро съотношение с качеството. Това е причината ранфорсът да е сред най-продаваните материи за спално бельо в момента.

Памучен сатен

Памучният сатен прилича малко на ранфорса. Той също е произведен от 100% памук, но добавя и нотка лукс заради лъскавината на лицевата му страна. Сатенът е още по-нежен на допир и е подходящ за всеки сезон. Едно от най-големите му предимства е, че е подходящ за хора с алергии. Освен това е лесен за поддържане.

Има риск да сбъркате памучния сатен със сатенирания памук. Помнете, че това са два различни вида спално бельо. Сатенираният памук е с по-ниско качество и в повечето случаи памукът в него е примесен с изкуствени материи.

Египетски памук

Спалното бельо от египетски памук е от най-висок клас. То е скъпо и луксозно, и има защо. Произвежда се от много фини и дълги памучни влакна, които правят плата ефирен, нежен и изключително приятен на допир. В същото време египетският памук е много здрав, което ще ви позволи да се радвате на този разкош в леглото си дълго време.

Поликотон

Поликотонът можете бъде намерен още под името polycotton polyester. Това е смесица от памук и синтетика в различни съотношения (ще намерите процентите, изписани на етикета). Тази комбинация прави спалното бельо по-леко и по-евтино.

Микрофибър

Микрофибърът е изцяло изкуствен материал. На практика това е чист полиестер, който е изтъкан от много фини нишки. Ако изберете микрофибър, ще постелите на леглото си леки, лъскави и меки чаршафи, които не се мачкат лесно и може да се перат на висока температура. Освен това не задържат дълго влага, което означава по-бързо съхнене след пране през зимата и по-малко влага в леглото през лятото.

X