Напишете дума/думи за търсене

Обичаш Коледа? Получаваш Коледа!

Или как да напазаруваме за празниците наведнъж

В най-топлия и бляскав месец на годината екипът на „24 часа“ и MILA.bg ще ви преведе в няколко поредни броя през едно истинско чудо – да посрещнете Коледа и Нова година щастливи, спокойни, без стрес, с пълна трапеза и пълни сърца. За целта ще ни помогнат приятелите ни от Kaufland България – веригата, в която, оказва се, Дядо Коледа е отворил работилница не само за вкусни и красиви неща, но и за усмивки. Следете двата сайта, за да научите повече подробности за чудесата, които предстоят, от коледния подкаст с Мила и Толик.

Ето че наближи онова време от годината, когато светът заприличва на огромен лунапарк, озвучен от благи песни, оцветен от топли светлини. В лунапарка започват да се разхождат само щастливи, одухотворени лица – влюбени мъже и жени, които пускат ръцете си само за да отпият от уханно греяно вино, и добрички деца, които тихо и старателно пишат писма до Дядо Коледа. Светът е райски остров на чудеса и взаимност... Да бе, да! Така е, но само в захаросаните сценарии на някой второразряден коледен филм. По Коледа се случва основно чудото всички да луднат едновременно. Кой от преяждане с емоции, кой от тълпи, срокове и желание да пренесе през празничните дни цял тир с дини под мишниците си.

И докато се лутаме в морето от оферти и съблазни, ние често пропускаме същината на Коледа. А тя е свята. Тя е нашият шанс да преродим личното си чудо – малката, блещукаща под лъжичките ни вяра, че ще се съберем с всички любими хора около празничната трапеза и ще напълним сърцата си с новородени мечти. Които на следващата Коледа вече ще сме сбъднали.

Но за да изживеем най-хубавото от празника, не бива да чакаме чудо. Трябва да сме практични и да умеем да организираме нещата си перфектно. Не е невъзможно да имате спокойна Коледа и без много нерви и средства да минете през всички мили коледни клишета – от пазаруването до разопаковането на подаръците.

Ето ви строен план, който работи. Лично сътворен в работилницата за здрави нерви на Дядо Коледа.

Фиксирайте бюджет

Ако нямате предварително зададени параметри за бюджет, може да се озовете в положението да похарчите всичко за подаръци, а на коледната трапеза да се наложи да сложите само от миналогодишната туршия. Работете за баланс. И, разбира се, по приоритети. Ако храната и трапезата са много важни за вас и правят щастливо цялото семейство, поставете акцент върху това и отделете по-голямата част от средствата си за свежи продукти и вкусни глезотии. Ако смятате, че семейството се представя скромно на трапезата, но всички много се радват на подаръци, разменете местата в бюджетната рамка. Не забравяйте обаче, че нито преяждането, нито скъпите подаръци са това, което прави празникът...

Направете списъци

Първо обмислете добре менюто. За Бъдни вечер, за Коледа и за Нова година. Съобразете го с всеки от семейството и с гостите си, ако сте поканили такива. Ако мъжът ви е харесал баклавата ви миналата година, направете му отново. Ако родителите ви не хапват мазно, съобразете рецептите и вида мазнина, с която ще готвите. Например купете кокосово масло, а каймата за сармите помолете да ви смелят от крехко месо още в магазина. Ако детето ви обича карамелизирани пуканки, доставете му това удоволствие.

Важно е да се заредите с много плодове и зеленчуци, но оставете бързоразвалящите се в отделен списък за последния момент. Там е мястото на млякото, яйцата и други по-деликатни продукти.

Запасете се с основни неща като картофи, ориз, сирене, кафе, мед, захар, сол и т.н., за да не се налага навръх Коледа да търсите по съседите.

Другият важен списък е на домакинските принадлежности – огледайте добре шкафовете и килера, за да не се окажете празнично без тоалетна хартия или без таблетки за съдомиялна.

Списък номер 3 е този с подаръците. Тук вариантите са много и във всяко семейство има някаква традиция. Някои правят подаръци на всеки член от фамилията, други – само на децата, трети разменят пари, четвърти организират томбола и купуват по един подарък.

Ако бюджетът ви го позволява и желанието е налице, подарете на всеки, когото обичате. Ако нямате тази възможност, не мислете, че е нещо страшно. Любовта не се доказва с подаръци. Може да я покажете по милион други начини. Като разкажете приказка на малко дете, като измиете прозорците на възрастен роднина, като напишете писмо на любим човек. Важно е само да знаете отрано на кого ще подарявате и да влезете в разумен бюджет.

Не на последно място е списъкът „и аз съм човек“. Не изхвърляйте себе си от списъка с подаръци. Напротив, направете един лично за себе си. Може да не е пълен с нови модни находки и скъпа козметика, може просто да се поглезите с красива коледна кутия със сладки, а защо не и с... нови тенджери?! Няма как да се обидите на себе си все пак...

Напазарувайте на едно място

Това е най-добрият съвет, който може да получите. Защото дори да изпълните всичко останало, ако се разпилеете в дните и магазините, по пазарите и сергиите, вие ще сте прекарали целия декември в нервно изразходване на ценна енергия. Вместо да се уморявате, преди още да сте погълнали всички вкуснотии на коледния обяд, се въоръжете със списъци според бюджета си и влезте в Kaufland да изпълните всички заръки на перфектната Коледа.

Защо точно в Kaufland ли? Защото е място, на което може да купите наведнъж всичко необходимо (че и отгоре) на разумни цени и при гаранция за високо качество. Храната е прясна и свежа и може да разчитате, че е предимно от проверени български производители. Веригата залага на фамозен избор от стоки, които могат да задоволят всеки вкус и предпочитания. От прости, но безумно вкусни български наденички до червен хайвер и изтънчени френски сирена. От пижами за всеки от семейството до кухненски роботи и фритюрници с горещ въздух.

Тази година веригата обещава още по-впечатляващо разнообразие. Дори няма да ви се наложи да правите питката за Бъдни вечер, защото в Kaufland сръчни български ръце ще са омесили содени питки за всички. Освен това може да си помогнете за празничната трапеза с вкусните чушки с боб и чушки с ориз, традиционни коледни разядки, няколко вида сланинка, няколко вида празнични торти и т.н., и т.н. Просто всичко прясно и вкусно на едно място.

Влезте със списък, като не забравяйте да се погрижите освен за храната и за подаръците, също и за украсата на дома. Може да вземете красива коледна звезда, нови играчки за елхата, закачливи фигурки и какво ли още не. Да създадеш настроение на празника за всички у дома не се иска много – няколко лампички и малко ароматни свещи на масата. Над 300 общо са предложенията коледни играчки и декорация, които Kaufland ще предложи под своите висококачествени собствени марки Kidland и Live&Bo. През декември те ще бъдат допълнени и от над 50 вида фойерверки за весело посрещане на празниците.

А като споменахме подаръци, една от най-готините идеи е сами да направите такива. Ядливи подаръци например. Може да опечете мъфини, които да опаковате красиво и да подарите с късмети и послания. Или да сътворите буркани със съставки за празнични сладки и по една рецепта, красиво изписана върху етикета. Може да карамелизирате ядки и да ги приберете в малки, кокетни буркани, които да подарите за сладки празници на своите близки. Или да приготвите домашна гранола, която ще радва близките ви на закуска.

Купете наведнъж всичко – и храната, и украсата, и домакинските неща, и подаръците, а само онова, което се разваля бързо, оставете за последния момент. Така ще си спестите много време и о, чудо, ще успеете да вкусите от истинската Коледа. Защото, както казват в Kaufland, „Искаш Коледа? Получаваш Коледа!“.

Весели и вкусни празници!

X