Напишете дума/думи за търсене

"Мъдростта на травмата" задава парещи въпроси на специална среща в Дома на киното

Фондация Emprove кани любителите на документалното кино на първата за годината #РаноБудна прожекция на 6 януари от 18:00 ч. в Дом на киното. Датата и филмът са обединени неслучайно – „Мъдростта на травмата“ ще бъде представен навръх рождения ден на канадския лекар и автор Габор Мате, който е основен участник в лентата, която Дом на киното и Emprove представят. Събитието е част от световната премиера на филма. Освен на качествено кино, четвъртък вечер ще бъде посветен на разговор за важните неща. Дискусионният панел със специално подбрани гости след прожекцията ще маркира една приятна и полезна традиция. През 2022 г. Emprove дава заявка за повече от тези срещи, които биха накарали хората да погледнат навътре към себе си, за да допринесат към позитивна промяна в обществените нагласи.

Тематиката на „Мъдростта на травмата“ е притегателна сила в практиката на Emprove. Фондацията помага на жени, преминаващи или излезли от връзка с насилник и фундаментална част от дейността им е да разберат и излекуват травмата на дамите, с които работят. В този филм д-р Габор Мате ни дава нова визия: общество, което е информирано за ефектите на травмата, в което родители, учители, лекари, законодатели и държавници не се опитват само да поправят поведението, да поставят диагнози, да потискат симптомите и да осъждат, а се стремят да разберат източниците, от които извират тревожните поведения и болести в наранената човешка душа.

Събитието ще бъде открито с краткия кинопроект за социална промяна РаноБудна: "Пробуждане" с режисьор Сергей Железко и Диана Димитрова в главната роля. След прожекцията на филма „Мъдростта на травмата“ на сцената ще се срещнат в диалог четири невероятни дами. Валентина Димитрова е семеен консултант и главен терапевт в Emprove. Ива Вардева е лектор, ментор и автор от уникалната общност на #ЖенитеSurvivors. Михаела Георгиева е коуч, консултант по лидерство, ментор в Emprove и вдъхновяващ лектор. А Мила Иванова е позната в културните среди като писател („Хартиена лодка в открито море“), сценарист, създател на блога „Солунска 16“ и главен редактор на сайта mila.bg.

За темата на срещата Михаела Георгиева споделя:

"Вярвам, че е важно да търсим източника на проблемите си. Нашите лични и на обществото ни. Зад тях стоят травми, които чакат да бъдат лекувани. Именно те са нашият портал към промяната". А с думите на професионалния си опит Валентина Димитрова допълва следното: "Всяко травматично събитие, през което преминаваме, повлиява живота ни и активира механизмите, които сме усвоили за справяне, и ни дава възможност да израснем!".

Модератор на дискусията ще бъде Христо Христозов - програмен директор на Дома на Киното.

Билетите за събитието могат да бъдат намерени онлайн на siff.bg/bilet, както и на касата на Дома на киното.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X