Напишете дума/думи за търсене

Биткойн цена

Източник на снимка: unsplash.com

Интересен ли ви е светът на криптовалутите? Ако да, то това със сигурност не ни изненадва. Днес криптовалутите стават все по-популярни, биват изключително дискутирана тема и все повече хора, независимо какъв е техният социално-икономически профил, искат да инвестират в различни криптовалути. А една от най-широко разпространените и популярни сред тях, за която всеки от нас е чувал и познава, е биткойн.

Биткойн е първата криптографски защитена блокчейн валута и тази, която заема първо място по пазарна капитализация. Към момента тя е 1,404,120,493,911 лв.
Историята на биткойн започва през 2008 година, когато човек или група от хора, които носят псевдонима Сатоши Накамото публикува/т бяла книга с името “Биткойн: Равноправна електронна система за разплащания”. Година по-късно и един месец след настъпването на една от най-големите икономически кризи в САЩ, мрежата Bitcoin е представена.

Но заедно с историята и същността на биткойн, има редица други важни въпроси, които стоят пред всеки крипто ентусиаст и инвеститор, а именно: Как се изчислява съответната биткойн цена?; Има ли изобщо някаква стойност криптовалутата?; Какъв може да е обменният курс на паунда спрямо биткойна и по какъв начин се изчислява? И още много други въпроси, които със сигурност не само вие си задавате.

Цена на биткойн

Днес актуалната цена на биткойна е 74,169.38 лв, като тя се движи изключително непредвидимо и още в следващите 24 часа нейната стойност може драстично да се е променила. Така най-високата цена на биткойн е била 116,776.59 лв, а най-ниската - 100.317 лв. Когато криптовалутата е стартирала, тя е струвала по-малко от един цент.

През 2010 година история за гладен притежател на криптовалути става известна с това как плаща цели 10 000 BTC за две пици. Представете си днес какво означава това да притежавате толкова много биткойни? Едва ли някой е предполагал как ще скочи цената на тази криптовалута.

През 2011 година цената на биткойн започва малко да се покачва и става 1 долар, а няколко месеца по-късно нейната стойност е вече 10 евро. След това, през 2013 година, успява да надхвърли малко над 100 евро и до края на годината цената ѝ е достигнала до 1000 евро. Последваха няколко години на застой до 2017 година, когато цената за един биткойн достигна до цели 17 000 евро.

В годините се наблюдаваше постоянен спад и покачване на цената на биткойн и така до днес. Все още има много скептици и такива, които смятат, че си струва да се рискува и да се заложи на тази криптовалута. Но няма как да отречем, че криптовалутата се справя много по-добре за разлика от фондовия пазар например, което със сигурност привлича вниманието на инвеститорите.

В обобщение може да кажем, че съществуват редица техники, с помощта на които може да се проследи историята на цената на биткойн, както и съществуват много фактори, които повлияват на нейната стойност. Включително и цената на биткойн може да се променя заедно с настъпващите промени в икономиката.

Къде да следите цената на биткойн?

Ако обмисляте да инвестирате или вече го правите, то със сигурност искате да следите как се движи цената на биткойн. Това е възможно по най-различни начини, като обикновено онлайн платформите, които предлагат купуване и продаване на криптовалути имат актуални графики с движението на цената на биткойн във времето, както и прогнози.

Такъв пример за платформа е Криптомат. Това е напълно лицензирана онлайн платформа, която ви дава възможността да купувате и продавате различни криптовалути, включително и биткойн. Заедно с това в нея ще откриете изключително полезни ресурси, включващи дефиниции, стратегии и ръководства за всяка една криптовалута и още много друга полезна информация, свързана с дигиталните пари.

Онлайн платформата предлага и онлайн приложение, което да изтеглите на вашия мобилен телефон и да може удобно да следите пазара на криптовалути по всяко време и от всяка точка на света. И не на последно място споделяме, че Криптомат предлага високо ниво на сигурност. Това е първата европейска борса, която през 2020 година получава сертификат ISO 27001 за управление на информационната сигурност.

В заключение може да кажем, че цената на биткойн може драстично да се промени за много кратко време като това зависи главно от баланса между продавачите и купувачите на борсите. Тази цена винаги е посочена в евро, долари и други видове фиатни валути. И не на последно място, биткойн е криптовалута, която има максимално предлагане до 21 милиона BTC.

  • Ключови думи:
X