Напишете дума/думи за търсене

Трънливият път на Камила - от презряна любовница до почти кралица

Чарлз и Камила на официално събитие

"Не искам да говоря за онази зла жена” – тази реплика се приписва на британската кралица Елизабет II и се смята, че е изречена някъде преди четвърт век за бъдещата втора съпруга на първородния ѝ син принц Чарлз. По това време британското кралско семейство се намира в един от най-трудните си периоди. Одобрението към него бележи рекорден спад. Обвинявано е за трагичната смърт на първата съпруга на Чарлз. Лейди Даяна загива в автомобилна катастрофа в Париж с приятеля си Доди ал Файед през 1997 г., преследвани от папараци. И макар тя да е разведена с принца от година, а от близо десет отношенията им да са прекъснати заради изневери и на двамата, Чарлз не е в състояние да демонстрира връзката с дългогодишната си любовница Камила. Чак през 1999 г. двамата дръзват да се покажат публично заедно, а

получават съгласие

от кралицата да се

оженят през 2005 г.

През последните дни всички тези обстоятелства отново и отново се припомнят във Великобритания, за да се проследи колко дълъг и трънлив е бил пътят на Камила до титлата “кралица консорт”, която Елизабет II ѝ отреди да получи, след като Чарлз я наследи на трона. Досега се смяташе, че херцогинята на Корнуол може да бъде титулувана само “принцеса”, когато един ден съпругът ѝ стане крал. Даже се подхвърляха идеи, че е най-добре той да се откаже от короната в полза на сина си принц Уилям, тъй като създаде достатъчно сериозни проблеми на монархията с бурния си кратък брак с Даяна и дългата си извънбрачна връзка с Камила. 

Навръх 70-годишния юбилей от своето царуване Елизабет II обаче погреба всички сценарии за прекъсване в линията за наследяване на трона. При това го направи със специално послание не към престолонаследника Чарлз, а към 74-годишната му съпруга Камила, която трябваше да понесе много несгоди и унижения, защото преди около половин век започва любовен роман с принца.

Двамата се запознават през 1971 г., когато тя е на 24 г., а той на 23. Първоначално са само приятели, но по-късно се впускат в

гореща любовна

авантюра,

която е прекратена след заминаване на принца в чужбина, за да се присъедини към британския кралски флот. Версиите за раздялата им са многобройни – от нежелание на Чарлз да се жени толкова млад до неодобрение на избраницата му от страна на двореца. Според един от биографите им Камила е определена като “неблагонадежден партньор на престолонаследника”, защото няма аристократично потекло и са известни предходни нейни любовни връзки. Други пък твърдят, че става въпрос за обикновено недоразумение – просто принцът не е показал, че е сериозен в намеренията си, и тя се е омъжила за стар приятел. 

Камила на посещение в основно училище в Австралия
Камила на посещение в основно училище в Австралия

Около първия ѝ брак с офицера Андрю Паркър Боулс също има някои странни моменти. Камила се запознава с него, преди да срещне Чарлз, чрез по-малкия си брат. Имат връзка, която на няколко пъти бива прекратявана и подновявана. Годежът им е обявен през 1973 г. във вестник “Таймс”, като се твърди, че съобщението е изпратено от родителите им без тяхно знание и Андрю е бил принуден да ѝ направи предложение. Сключват брак още същата година. В края на 1974 г. им се ражда син, а през 1978 г. и дъщеря.

През това време Чарлз се радва на ергенския си живот, като пресата периодично го свързва с различни красавици и намеква, че му е време за брак, след като прехвърля 30 г. В тази атмосфера той среща 19-годишната Даяна, която е от благородническо семейство и твърде млада, за да е жена с история като Камила. Явно затова тя бързо получава одобрение от двореца и само след няколко месеца любовни отношения престолонаследникът ѝ предлага брак. Сватбата им през юли 1981 г. е наречена приказна и гледана по телевизията от рекорден брой зрители по цял свят. Още на следващата година се ражда първият им син, Уилям, а след две години и вторият - Хари. В началото на 90-те вече започва да се говори за пукнатини в брака им, които първоначално биват отричани, но в края на 1992 г. двамата се разделят. Няколко месеца по-късно Даяна обвинява Камила за проблемите си с Чарлз, като твърди, че двамата са продължили да имат любовни отношения дори след като са създали семейства. Репликата ѝ: “В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима”, дълго време преследва престолонаследника и в крайна сметка той признава любовта си към Камила, след като и самата тя е разведена през 1995 г. Междувременно до медиите стигат доста нелицеприятни неща за изневерите му с нея по време на брака с Даяна. Твърди се, че няколко дни преди сватбата той изпраща на любовницата си златна гривна с инициали на тайните им имена, които използват за кореспонденция помежду си. Също така, че предупреждава бъдещата си съпруга, че винаги ще отделя време за Камила. Самата Даяна пък осъзнавала, че това ще е фактор в техния личен живот, но не си давала сметка, че ще го направи непоносим. 


Принц Чарлз и жена му на служба в Единбург през 2010 г. Камила е с бастун, след като тогава си счупи крака, докато ходеше с обувки на токчета в Шотландия.
Принц Чарлз и жена му на служба в Единбург през 2010 г. Камила е с бастун, след като тогава си счупи крака, докато ходеше с обувки на токчета в Шотландия.

Нещата допълнително се влошават за Чарлз след нейната смърт, тъй като тя се възприема като продължение на скандалите, в които принцесата на Уелс се забърква

в търсене на

справедливост за

проваления брак

с престолонаследника. Наричана “принцеса на народа”, тя става толкова интересна за медиите, че дори и след развода с Чарлз бива преследвана от папараци по света, и точно при една такава гонка загива в Париж.

Затова дълго време той дори не смее да повдигне въпрос за Камила пред майка си, макар да е публично известно, че двамата вече живеят заедно. И когато все пак се престрашава да го стори около година след погребението на Даяна, е париран с репликата: “Не искам да говоря за онази зла жена”. Минават още доста години, преди Елизабет II да приеме, че това е изборът на първородния ѝ син. 

Кейт Мидълтън, Камила и Елизабет II на празнично шествие по река Темза по случай диамантения юбилей на кралицата през 2012 г.
Кейт Мидълтън, Камила и Елизабет II на празнично шествие по река Темза по случай диамантения юбилей на кралицата през 2012 г.

През това време Камила не издава нито за миг какво мисли по въпроса - нито чрез преки коментари, нито чрез такива на свои приятели, както Даяна прави, сблъсквайки се с проблеми по време на живота си в двореца. Стоически изтърпява всички критики, че ѝ липсва стил като на “принцесата на народа” и че е най-презряната любовница в кралството. Мълчаливо приема и факта, че получава титлата “херцогиня на Корнуол”, когато се омъжва за Чарлз през 2005 г., и уговорката,

че ще се нарича

“принцеса”, а не

“кралица консорт”

(съпруга на краля), когато той седне на трона. Смята се, че всичко това е направено, за да се избегнат сравнения и противопоставяния с покойната Даяна, за която по това време споменът е все още много силен. За разлика от Камила тя получава титлата “принцеса на Уелс” още при встъпването в брак с престолонаследника. 

Затова решението на кралицата да премахне тази своеобразна несправедливост е още по-важно за случващото се в британското кралско семейство. Според “Дейли мейл” то издава, че Камила не само вече е приета напълно в него, но и че се е превърнала в най-централната женска фигура след самата Елизабет II - доверена и успокояваща спойка между млади и стари във фамилията. “Никога поговорка, че времето променя всичко, не е била по-подходяща. Жената, която някога се разглеждаше като проблем за двореца и заплаха за трона, сега се приема за решение на предизвикателствата пред него чрез благотворното влияние, което оказва на човека, който ще го наследи”, пише изданието.

Историкът Робърт Лейси смята, че има връзка между решението на кралицата за Камила и смъртта на принц Филип преди по-малко от година. “Това е голям фактор защо точно сега Нейно Величество обявява волята си по отношение на бъдещата титла на съпругата на краля. Тя току-що загуби собствения си съпруг и явно е мислила за важността на партньора, когато си на трона. Често наричат британското кралско семейство “фирмата” и това наистина изглежда като правилно въвеждане на Камила във “фирмените дела”, коментира историкът пред Би Би Си. 

Кралското семейство наблюдава авиошоу на балкона на Бъкингамския дворец.
Кралското семейство наблюдава авиошоу на балкона на Бъкингамския дворец.

Някои британски издания отбелязват, че престолонаследникът принц Уилям не е участвал във вземането на решението за бъдещата титла “кралица консорт” на мащехата си, макар все по-често баба му и баща му да търсят неговото мнение по ключови за монархията въпроси, за да се гарантира приемственост между поколенията. Той обаче дал да се разбере, че го подкрепя, и макар отношенията му с Камила да не са били лесни в началото на брака ѝ с Чарлз, той гледа прагматично на нейната роля в семейството и бъдещето на монархията. 

Чарлз и Камила на визита в Кайро през 2021 г.
Чарлз и Камила на визита в Кайро през 2021 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X