Напишете дума/думи за търсене

Помощ! Как да се справя с „цистита на медения месец“?

Ако не знаете какво представлява циститът, понятието „цистит на медения месец“ може да ви прозвучи почти романтично. Но ако сте жена, вероятността поне веднъж през живота си да не сте сблъсквали с често ходете до тоалетната и парене при уриниране, е малка. В този случай едва ли ще се заблудите, че говорим за нещо приятно. Според проучванията над 70% от жените са се сблъсквали поне веднъж в живота си с цистита, който е основен виновник за тези мъчителни симптоми.

Но защо лекарите сякаш са се пошегували и са комбинирали едно изключително неприятно медицинско състояние с един толкова приятен период от живота на хората? Нека видим имат ли основание за това, като започнем с първата част – цистита.

По същество циститът представлява възпаление на пикочния мехур. По-често се появява при жените, тъй като уретрата им (тръбата, която води към пикочния мехур) е много по-къса от мъжката уретра. Това улеснява бактерията E.coli, която се среща около ануса, да достигне до пикочния мехур. Симптомите на цистита могат да варират от леко парене при уриниране и спешна нужда от изпразване на пикочния мехур, до невъзможност за уриниране и наличие на кръв в урината.

Преминавайки към „медения месец“, е добре да уточним, че лекарите нямат предвид пътувания до екзотични дестинации, а по-честите полови контакти с нов партньор.

Една от най-честите причини за инфекция на пикочния мехур е сексуалната активност. По време на полов акт бактериите, които обикновено се намират по кожата около ануса, се изтласкват нагоре към уретрата и след това попадат в пикочния мехур.

Циститът на медения месец може да се появи след първия сексуален акт, при сексуална активност, след дълъг период на въздържание и при секс с нов партньор. С началото на нова връзка се получава т.нар ново бактериално внасяне и пикочният мехур може да не е в състояние да изчисти тези бактерии. С времето тялото сякаш привиква към внасяните бактерии и ситуацията се подобрява. Поради тази причина циститът на медния месец се среща изключително често, ако не правите редовно секс с партньора си – например, ако имате връзка от разстояние.

Оказва се, че някои жени са по-податливи към често повтарящи се инфекции на пикочния мехур след секс. Предполага се, че причината за това може да бъде генетична предразположеност или някои индивидуални анатомични особености, които улесняват проникването на вредни микроорганизми в уретрата.

За съжаление, някои жени получават повтарящи се инфекции след секс, което сериозно влошава качеството им на живот. Често лекарите предписват лечение с антибиотици, но инфекцията се завръща отново и отново.

Добре, но какво да правим в такъв случай? Наистина ли удоволствието от секса трябва да бъде последвано от мъчителните симптоми на цистита? Определено – не. 

Ето какво може да направите, за да избегнете цистита на медения месец:

1. Постарайте са да изпразвате пикочния си мехур преди и след полов акт. Уринирането след секс е най-ефективният начин за превенция, тъй като урината изплаква бактериите от уретрата и ги изчиства от пикочния мехур.

2. Пийте достатъчно течности през целия ден. Консумирането на много вода и честото уриниране помагат за промиване на пикочния мехур и уретрата. Ако сте податливи на инфекции на пикочните пътища, избягвайте да пиете големи количества кафе, газирани напитки и плодов сок. Възможно е те да раздразнят допълнително пикочния ви мехур.


3. Доверете се на силата на екстракти с доказан ефект при цистит. Такъв е екстрактът от червена боровинка. За него е установено, че предотвратява прилепването на бактериите към стените на пикочния мехур. Благодарение на това му свойство бактериите не са в състояние да предизвикат възпалителен процес и да ви причинят обичайните неприятни симптоми. Добре е да приемате хранителните добавки и фитопрепарати, които съдържат червена боровинка като профилактика. И не само – те могат да ви бъдат полезни и при възникнала вече инфекция. За по-осезаем ефект е добре да се доверите на комбинация от съставки с доказан ефект при инфекции на пикочните пътища.

В Bucconox действието на червената боровинка е подсилено с ценните свойства на екстракт от Бучу – южноафриканско растение, регистрирано във Великобританската фармакопея като лекарствено средство при цистит и други инфекции на пикочните пътища. В състава на Bucconox влизат още така добре познатите за нашите ширини бяла бреза и мечо грозде. С тази силна комбинация от съставки с доказано действие при цистит Bucconox има благоприятно въздействие върху здравето на бъбреците и уринарния тракт и не на последно място – облекчава симптомите на парене и често уриниране, действа и диуретично.

В заключение ще кажем, че когато говорим за цистит, превенцията е наистина най-доброто лечение. И твърдейки това, нямаме предвид, че трябва да се въздържате от сексуални контакти – определено не! Необходимо е само да спазвате добра хигиена, да пиете повече вода и да поддържате здравето на уринарнарния си тракт с фитопрепарати. И не забравяйте да се наслаждавате.

  • Ключови думи:
X