Напишете дума/думи за търсене

Мая Станчева: Ако ги няма хората, на които да се довериш, и най-брилянтната идея е само лист хартия

Тя е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Инвестбанк. Присъединява се към екипа на банката през месец февруари 2020 г., оглавявайки дирекция „Продажби и координация на клонова мрежа“. От месец юли на същата година е член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Професионалното си развитие стартира като банков счетоводител, а впоследствие е заемала длъжностите регионален директор за гр. София в Експресбанк АД и регионален мениджър за регион София-изток в „Юробанк България“ АД. Магистър по счетоводство и контрол, притежава и допълнителни квалификации, сред които и диплома от Harvard Business Publishing.

Интервюто на Мая Станчева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Беше свързана с любовта ми към класическата музика. И до ден днешен за мен цигулката е един от най-красивите инструменти. Пътят към нейното изучаване е дълъг процес и е необходимо много търпение, дисциплина и ентусиазъм, за да стане човек виртуоз и да се слее със звука от струните. Мой преподавател беше госпожа Спирова – една от най-изтъкнатите учителки по цигулка. С много внимание, съобразено с възможностите ми, тя ми показа първите стъпки при свиренето с този инструмент. Мечтаех за успеха и голямата сцена, но поех по много различен път. Това, което запазих обаче от онези първи детски копнежи, е чувството, че каквото и да правиш, трябва да влагаш в него цялата си енергия, любов и отдаденост.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- За мен успял човек е този, които е удовлетворен от нещата, които прави. Аз се чувствам напълно удовлетворена от резултатите, които постигам. Първите крачки винаги са свързани с добро образование, след това с надграждане с допълнителни квалификации. Екипен играч съм и винаги влагам емоция и ентусиазъм при нововъзникващи предизвикателства. Децата ми са важна част от моя живот, благодарна съм им, че са винаги с мен и до мен.

- Грижата за природата е ежедневно усилие и малките стъпки са от ключово значение
- Грижата за природата е ежедневно усилие и малките стъпки са от ключово значение
- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте с крачка напред?

- За да сме максимално полезни на своите клиенти, екипът на „Инвестбанк“ АД разработи дигитализирани банкови услуги и продукти, спестяващи време и средства. Дигиталните ни канали за дистанционни продажби стават все по-достъпни и предпочитани от клиентите. Приоритет на банката е предоставянето на лесно банкиране с висока добавена стойност съгласно съвременните изисквания на клиентите.

- Как променяте средата, в която работите и живеете?

- Добрият пример е първата стъпка към по-голяма промяна. Затова заедно с колегите в „Инвестбанк“ АД винаги заставаме зад устойчиви каузи с добавена стойност за обществото. Банката бе генерален спонсор на конкурса за чиста и обективна журналистика WEB report, защото вярваме, че повече от всякога обществото има нужда от обективна и безпристрастна информация, без фалшиви новини. Едновременно с това организирахме и мащабна дарителска кампания в помощ на бежанците от Украйна.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера? Ако да, кои са на първите три или пет места?

- Да си лидер, означава да притежаваш съвкупност от умения и качества. Част от тях ги имаш по природа, друга част се придобиват чрез опит. Основното качество за мен е умението да мотивираш и вдъхновяваш хората, с които работиш. Индивидуалният подход и различните форми на комуникация са от съществено значение. Друго качество е правилното дефиниране на цели и задачи, ясно и точно делегиране на правомощия на екипа и последващ текущ контрол върху изпълнението. Важно е екипът да усеща подкрепата и да знае, че може да разчитат на пълна подкрепа при всякакви затруднения.

- Каквото и да правиш, трябва да влагаш в него цялата си енергия, любов и отдаденост
- Каквото и да правиш, трябва да влагаш в него цялата си енергия, любов и отдаденост

- Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Конкуренцията е това, което ни прави по-силни. Мотивацията винаги да предложиш най-доброто на своите клиенти се засилва, когато знаеш, че твоите съперници също работят ежедневно с тази нагласа. Конкуренцията се преборва с иновативни и конкурентни продукти.

- Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея“ – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- Зелената идея не е имагинерно понятие. Грижата за природата е ежедневно усилие и малките стъпки са от ключово значение. Като модерна банка, работеща с отношение към опазването на околната среда, в „Инвестбанк“ АД намалихме значително използването на хартия във всички наши офиси. Дигитализацията на повечето ни процеси и услуги също е една голяма стъпка в тази посока. Отделно подпомагаме проекти, свързани със зелените идеи.

- Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

- Предлагайки повече предимства и удобства както за клиентите физически лица, така и за корпоративните, дигиталните процеси спестяват време, което в днешния свят е от ключово значение за всеки един бизнес. В последните две години „Инвестбанк“ АД ускори значително темповете си на развитие в тази посока.

Радваме се, че нашите клиенти оценяват предимствата на дигиталните канали и продукти, които са част от портфолиото ни, доверяват се на бързината и сигурността, с която се случват всички процеси. Услугите на „Инвестбанк“ АД са на разположение на клиентите 24/7 и не спираме да инвестираме в посока все по-гъвкаво и дистанционно обслужване на банковите продукти, които предлагаме.

- Как предпочитате да общувате – социални мрежи, мобилни телефони, писма или личен разговор?

- Личните срещи са голяма част от работното ми ежедневие.

Предпочитам контакта лице в лице, затова и до днес физически посещавам клоновете в цялата страна. Само по този начин един ръководител би имал обективна преценка за случващото се в поверената му институция. Всеки служител знае, че винаги би могъл да ме потърси в кабинета независимо по каква причина.

Смятам, че директното общуване с хората е това, което ни помага да изградим устойчиви взаимоотношения и е в основата на добрия екип.

- По какво разбирате, че една идея или проект ще донесе успех?

- Най-вече по екипа, който стои зад нея. За толкова години в банковия сектор се научих, че най-важното е да имаш добър екип, на който можеш да разчиташ. Ако ги няма хората, на които да се довериш, и най-брилянтната идея или проект би могъл да си остане само лист хартия.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X