Напишете дума/думи за търсене

Анелия Виткова: Задънените улици са ми интересни – те са възел за разплитане

Зад добре свършената работа първо е доверието

През първите си седем години е живяла в Бон. Проговорила е на два езика, а немската култура е в сърцето й. Тя е директор „Операции“ в Ingram Micro – компания за дистрибуция на технологии и услуги. В аутсорсинг бизнеса е от началото на кариерата си през 2006 година. Държи на реда, дисциплината и контакта с хората. Цени личността преди всичко.

Интервюто на Анелия Виткова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Мечтата ми беше да бъда самостоятелна и да определям пътя си отговорно. Убеждението ми е, че за успеха трябва да разчитам на собствените си качества.

- Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца?

- Родителите ми успяха да ме възпитат да съм „гражданин на света“ във време, в което това беше екзотично. Благодарна съм им за тези широки хоризонти. Помагат ми да се чувствам на място, където и да отида. Не бих могла да имам по-добър старт – в международна среда общувам с лекота.

- Кога сте грешили най-много? Кога сте стигали в задънена улица и как сте намирали изход от нея?

- Човек греши всеки ден. Но и всеки ден анализирам пропуските си и се опитвам да ги осмисля и поправя – ако мога. В личен план: искам съвет от най-близките си, от всекиго вземам по нещо и решението идва. На работа се консултирам с колегите. Там задънените улици даже са ми интересни – виждам ги като възел за разплитане. Това е моментът за възможно най-изобретателното решение. Не се отказвам, докато не стане. Ръководя повече от 200 души в отдела Go-tomarket за Германия, Швейцария, Австрия, Италия, Белгия и Нидерландия. Възлите разплитаме заедно с находчивост и доверие.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера?

- Последователността ми е първа. Но добавям смелост, отговорност, позитивизъм и откритост. Винаги насърчавам екипа си да мисли извън рамките и да подхожда творчески. С опита разбрах, че за да бъде работата добре свършена, е много важно да се доверявам на хората си и да разпределям правилно задачите. Виждам, че така и колегите ми се чувстват оценени и остават лоялни на компанията.

- Какъв мъж издържа на темпото ви на живот?

- Съпругът ми е най-големият ми критик. Градивен критик. Той ме подкрепи, когато трябваше да приема първата си ръководна позиция. Дори когато съм имала колебания, той е вярвал в качествата ми и ме е карал да повярвам и аз.

Ние заедно сме се изграждали като личности, заедно си вървим и по професионалните пътища, защото се срещнахме още в училище.

Успявам да балансирам между личния живот и бизнеса – свободното ми време е инвестиция в пътешествия и в идеите на децата. Имам две дъщери, на които искам да дам всичко. И като майка, и като съпруга, и като приятел, и в бизнеса съм така – искам да дам всичко.

Какво от живота на вашите деца днес ви впечатлява и какво в техния живот им липсва от вашето детство?

- Много по-бързо учат с новите технологии. Например малката ми дъщеря, която е на 3 години, вече използва първите си думи на английски. Бързината и лекотата, с която усвояват нови неща, е впечатляваща. Липсва им малко повече самостоятелност – предпазваме ги от всичко. Може би ние като родители прекаляваме с грижите, защото много мислим за потенциалните рискове. Вероятно сме по-страхливи, отколкото са били нашите семейства, но и заради действителността, която усещаме като по-трудна.

Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

- Дигитализацията е ключова за нашата компания и тази година фокусът ни е към нея. Тя помага на всеки бизнес да се придвижи на следващото ниво и да улесни работните процеси както на служителите, така и на клиентите и бизнес партньорите.

Как гледате на темата полово равноправие?

- За мен винаги на първи план са личните качества на човек, потенциалът и упоритостта му. Полът не е фактор.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

  • Ключови думи:
X