Напишете дума/думи за търсене

Д-р Мариела Хитова: Балансът между жената и боеца трябва да бъде намерен

Животът е тук и сега и трябва постоянно да казваме добри думи

Тя е безспорен професионалист в областта на клиничната дерматология, венерологията, естетичната медицина и лазертерапията. През 2013 г. д-р Хитова основава в съдружие частна клиника „ЕвроДерма“, където използва знанията и уменията си, за да лекува. През всички години на класацията на „24 часа“ е един от избраните „Лекари, на които вярваме“. Носител е на Наградата на Българското дерматологично дружество, удостоена е и с Почетния знак на Европейската академия по дерматология и венерология. Отличена е и с приза „Златно сърце“ за личност вдъхновител с благотворителна и доброволческа работа.

Интервюто на д-р Хитова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Била съм 5 – 6-годишна, когато си спомням как лежим на тревата в парка между блоковете със съседските деца, аз гледам звездите и съм твърдо убедена, че трябва да ги разгадая. Сигурна бях, че ще стана велик астроном и нищо по-малко от това.

Как общувахте без телефони, таблети, социални мрежи?

- „Комуникацията“ се осъществяваше с викане под балконите, оставяне на бележки под изтривалката или в пощенската кутия, знаци с тебешир по всевъзможни места и много, много радост. Беше толкова истинско.

Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- Тя трябва да осъзнае силата и мястото си и да намери умния начин да съвмести вътре в себе си жената с боеца. Балансът между тези две сили е изключително важно да бъде намерен. Принципът „Едното за сметка на другото“ не върви.

Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация? Кое ви накара да усетите, че това е вашата професия?

- Бях в 10-и клас, когато моите родители мъдро ми казаха, че истинските професии са три: право, архитектура и медицина. Поколебах се между последните две, но прецених, че наистина имам дар да общувам с хората – ужасно добър слушател съм. Затова се насочих към медицината. Лекарската професия е велика с даването, с добрата дума, която често помага повече от инжекцията.

Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

- Категорично улеснява работата ми. Софтуерните решения, дигиталният маркетинг, онлайн и телемедицината навлязоха много бързо, и то точно по време на пандемията.

Иновациите, които ще променят света?

- На мен фаворити са ми пътуването по въздух, 3D принтирането и холограмите, използването на океанските ресурси, виртуалният свят, биотехнологичните промени. Само в рамките на нашия живот сме свидетели на климатична и технологична еволюция в безспорно бурен, кратък времеви отрязък, затова съм оптимист.

Как гледате на темата полово равноправие?

- Аз не съм привърженичка на смесване на половете докрай. Според мен си има области, които са полово детерминирани. Ако говорим обаче за възможностите за развитие – тук единствено определящи са качествата, които показваш, нищо друго – нито пол, нито възраст, нито националност, нито къде си роден. Всеки може да постигне мечтата си, ако има силите и амбицията да я сбъдне.

Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Добрият конкурент дърпа напред безусловно! В моята област все още нямаме истински такъв – ние единствени предлагаме целия спектър на дерматологични решения, но засега съумяваме да се нахъсваме непрекъснато за нови разработки и дейности. В момента сме се фокусирали върху развитието на трихологията и регенеративната медицина.

Какъв мъж издържа на темпото ви на живот – как го откривате и задържате?

- До мен на житейската писта „тича“ равностоен, дори доминиращ понякога партньор. Съпругът ми е безспорно успял и доказал се мъж, с невероятна репутация и авторитет. Подтикна ме да вложа енергията си в развитието на частна клиника, и то такава, която да се отличава категорично от съществуващите на пазара.

Какво споделяте с човека до вас? Как и дали се опитвате да промените себе си, за да е успореден успехът в личния живот и в бизнеса?

- Споделям всичко. Не заменям вечерните ни разговори на чаша вино за това как е минал денят на другия за нищо на света. Бързам към тях с нетърпение. За 30 години още може да се изненадваме, а обичта и приятелството преодоляват всичко. Така че аз наистина съм щастливка с успешен бизнес и успешен личен живот.

Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Далеч съм от мисълта да поучавам или давам мъдри съвети. За моите две момчета мога само да кажа, че се гордея с тях и се радвам, че са умни и свестни хора – значи съм се справила.

Как променихте живота на вашето семейство и вашия личен след пандемията и по време на война? Какво е ценното, което научихме?

- Разбрахме, че може и без да се бърза. Че разговорите с близките са безценни, че животът е тук и сега и трябва да казваме добрите думи често. Че може и да нямаме този шанс и късмет. Аз лично още повече започнах да ценя и осъзнавам Живота. И да му благодаря.

Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

На семейството си, че ги обичам и се уча от тях всеки ден. Че те са моята вселена.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
X