Напишете дума/думи за търсене

Десислава Власакиева: Основно правило за победа е да запазиш конкретното си предимство, без да превръщаш победата в основна цел

Добрите практики показват верния път, а лошите – подводните камъни

Конкурентът е пулсът на бизнеса, необходимото зло

Темпото на живот е въпрос на темперамент, среда и лично усещане

Тя е бизнес мениджър от ново поколение, визионер и иноватор. Успешно ръководи две компании в денталната индустрия – Dental Care Center – първия дентален център в България, изцяло посветен на профилактичната грижа, и 3DMedical Print, предлагащ иновативни методи за работа и производство в дигиталната стоматология.

Интервюто на Десислава Власакиева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Промяната в работната среда, с която се гордеете?

- Внедряването на хоризонтална организация. Отключването на скрития потенциал на всеки един и пълната му изява значително увеличиха продуктивността и генерирането на нови и успешни идеи. Умението да вдъхваш кураж на колегите си да се чувстват успешни и значими създава у мен чувство на сигурност и резонира успешно с моментите, в които отсъствам. Твърдението, че няма незаменими хора, е изключително погрешно – има незаменими хора и аз се гордея, че са част от екипа ни.

А как реагирате, когато има съпротива срещу вашата визия за бизнеса?

- Приветствам и уважавам различната визия за бизнес, подкрепена с аргументи. Интелектуалният спаринг е ключовата част от всяка бизнес идея. Обичам хората с ясна позиция и мнение. В спора се ражда истината, а в дебата – добрите резултати.

Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте с крачка напред?

- Въвеждането на най-иновативните методи за зъболечение, високотехнологични производствени решения и висококвалифициран екип ни дават основно предимство. Благодарение на международните ни партньорства имаме ясна визия какви са тенденциите в световен мащаб. Това ни помага да бъдем част от предпремиерата на много от влиятелните проекти.

По какво разбирате, че една идея или проект ще донесе успех?

- Успехът е резултат от много труд. Дори и най-блестящите идеи не биха били осъществими без екип, който вярва и работи за тях, приемайки ги като своя лична кауза. Доверявам се и на интуицията си. Добрите практики показват верния път, а лошите – подводните камъни. Често тази проста формула ми помага да вземам бързи решения как да приоритизирам проектите на масата.

Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Конкурентът е пулсът на бизнеса, необходимото зло. Какво би бил спортът, ако се състезаваш сам със себе си? Конкурентната среда създава динамика и мотивация на всеки пазар. Основно правило за победа е да запазиш конкретното си предимство, без да превръщаш победата в основна цел.

Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея“ – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- „Зелената идея“ е отношение и начин на мислене. Тя е грижата на човека към природата, която аз надграждам в посока грижата на човека към човека. Основната идея на Dental Care Center е осигуряването на възможно най-щадящите и безбродни методи за дентална профилактика, които да допринесат за драстично намаляване на процента обеззъбено население, което към момента е около 20% от хората над 60-годишна възраст. В основата на този проблем е нередовната професионална орална хигиена дори и при най-малките. Селектираме специални продукти, които да осигурят най-добрите естествени резултати по възможно най-природосъобразния начин.

Какъв мъж издържа на темпото ви на живот?

- Дори и Илон Мъск казва, че никой не трябва да влага много часове в работата, защото при 120 часа седмично човек изглежда „малко луд“. Темпото на живот е въпрос на темперамент, среда и лично усещане. За да съм полезна в бизнеса, трябва да съм полезна преди всичко на себе си и на хората, които обичам. Това ме съхранява, мотивира и окрилява. Споделеното чувство на обич е двигател на нашите постижения. Този баланс позволява да създаваме ритъм, а не лично темпо на живот.

Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

- На любимите си хора. Ще им кажа, че ги обичам и искам да прекарам останалите петдесет и пет секунди с тях.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
X