Напишете дума/думи за търсене

Стоилка Арсова: Всички сме свързани, няма време за маски и преструвки

Не правя компромис с хора без мнение

Темата с равноправието често се използва като оправдание, за да не се полагат достатъчно усилия

Стоилка Арсова е директор „Национална картова и платежна схема“, Борика АД.  Има дългогодишен опит в банковата сфера на позиции, свързани с управление и развитие на електронни платежни канали и продукти за дигитални разплащания. През 2014 година оглавява Националната картова и платежна схема – обединение с нестопанска цел, в което участват банкови, небанкови институции и доставчици на услуги. В рамките на НКПС развива единни национални стандарти за българска карта Bcard, а oт 2021 г. – услуги за незабавни плащания под бранда Blink. От 2017 г. е член на Борда на директорите на Европейската асоциация за картови разплащания, а от 2020 г. участва в Борда на директорите в европейско дружество за картови разплащания (ЕCPC) с цел разработване на европейската картова технология CPACE.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги. 

Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея” – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- Дигитализацията е инструментът, на който ние в НКПС много разчитаме в ежедневната си дейност и смятаме за ключов във философията за нулев отпадък. Безконтактните плащания са част от ежедневието ни. Ние ще продължим да въвеждаме бизнес и технологични стандарти, по които да се реализират нови типове трансакции, които в момента са кеш или дори и на хартия. Потребителят ще може да плаща с телефонен номер на приятел, регистрирал се за услугата за незабавни плащания Blink, на майстора вкъщи, на децата си, да сподели сметката с приятели в ресторант или да преведе пари за рождения ден на колега. Постепенно с бранда Blink клиентът ще може да плаща синя, зелена зона, винетки, да си купи билет, карта за транспорта, различни видове глоби. Да види на длан всичките си плащания. И така, докато не преминем към следващия етап – логото Blink да изгрее на уебсайтовете и в търговските обекти. Плащането ще се извършва директно от телефона от сметката на клиента към сметката на търговеца.

Как променихте живота на вашето семейство и вашия личен след пандемията и по време на война? Какво е ценното, което научихме?

- Вярвам, че се научихме да прекарваме пълноценно време с хората, които обичаме, да се наслаждаваме на културата и изкуството, без които не можем. Дано научихме урока, че всички сме свързани, че няма време за маски и преструвки.

Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?

- Фокусът на нашата компания е към българското, стартирахме и развиваме проекти от национално значение. НКПС подкрепя каузи за пренасяне на националната историческа памет в модерния дигитален свят – такъв е проектът за първия общодостъпен дигитализиран почерк на историческа личност, а именно този на Васил Левски, създаден от Стефан Пеев. През последните 10 месеца с екипа от млади дизайнери на студио ПУНКТ, с подкрепата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Общонародна фондация „Христо Ботев“ с председател Боян Ботйов работихме по дигитализирания почерк на великия български поет Христо Ботев. Толкова се запалих покрай дигитализацията на почерците на Левски и Ботев, че започнах да посещавам уроци по калиграфия. Миналата година изпратихме подаръци, свързани с дигитализацията на шрифта на Васил Левски, до 100 читалища и 100 училища, носещи името на Апостола. Каква благодарност само изразиха тези хора! Аз ги наричам пазители на българщината. Кметицата на едно село ни каза: „За двадесет години нищо не сме получавали. Това е велико. Трогнахте ме от сърце. Готови сме и ние да подкрепим с каквото можем вашето дело“. Тази година подобни инициативи ще продължат и под егидата на Ботев. Дай Боже догодина и за Георги Сава Раковски. Ето тези неща ни зареждат и ни карат да продължим. Шрифтът по почерка на Христо Ботев се предоставя напълно безвъзмездно след подадена заявка за ползване на уебсайта на инициативата – www.bcard.bg/Botev.

Какви трябва да се лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2042 г. в политиката и в бизнеса?

- Често се приема, че лидерите едва ли не се раждат сами и че лидерските качества се свеждат до късмет – не съм съгласна с това. Светът обаче стана толкова сложен напоследък, че ми е трудно да си представя как ще изглеждат нещата през 2042 година. За лидерите през 2022 г. мога да кажа, че знаят, че не могат да постигнат нищо, освен ако не е в сътрудничество с други – екип, партньори, клиенти. Осъзнати лидери, които имат визия за промяна в услуга на другите, а не просто за личен успех. И работят над себе си, работят много над себе си.

Какво добро направихте за последно?

- Имам си своите каузи на доброто. Всяка година те сякаш сами ме намират. Благодарение на тях животът ми е подарил много близки приятели. Няма да забравя една млада жена, която и до ден днешен е близо до мен, при преодоляване на труден за нея момент ми каза: „Майка ми почина, когато бях на двадесет. От днес ти си моята втора майка“. Това е наградата, винаги ще помня тези думи и ще се чувствам удовлетворена.

Как вашата компания се грижи за своя екип и за хората, които имат нужда от подкрепа, извън стените на офиса?

- Нашата компания напълно осъзнава реалната взаимовръзка между удовлетвореността и благосъстоянието на служителите ни, от една страна, и техния принос и усещането им за принадлежност, от друга. За да имаме ефективен екип, е важно да развиваме не само професионалните знания и умения на неговите членове, но и да обръщаме внимание на тяхното емоционално и физическо здраве. Непрекъснато обогатяваме социалната си програма и разширяваме социалните придобивки за служителите ни.

Какви са вашите отговорности днес?

- Най-голямата ми лична отговорност е да се грижа за близките ми, а в професионален план да развивам НКПС като бизнес и мисия заедно с много подготвен екип. За мен е изключително важно да съхраним историческата памет. Аз съм родом от Сливница, но в града, известен със Сръбско-българската война, в момента няма фунциониращ музей въпреки усилията на местната власт. Няма как да не застана зад подобна кауза.

Стоилка Арсова с партньорите от графично студио „Пункт“ – автори на дигитализирания шрифт по почерка на Христо Ботев. С тях е и Стефан Пеев – автор на дигиталния шрифт на Васил Левски. От ляво на дясно: Красимир Ставрев, Антон Шнитер, Стоилка Арсова, Стефан Пеев и Павел Павлов.
Стоилка Арсова с партньорите от графично студио „Пункт“ – автори на дигитализирания шрифт по почерка на Христо Ботев. С тях е и Стефан Пеев – автор на дигиталния шрифт на Васил Левски. От ляво на дясно: Красимир Ставрев, Антон Шнитер, Стоилка Арсова, Стефан Пеев и Павел Павлов.

С какво не бихте направили компромис?

- Не бих направила компромис с обещанията, които давам, и с ангажиментите, които поемам. Също така не правя компромис с хора без мнение. Няма как да вървим заедно напред. Щастлива съм, че попадам на широко скроени личности и техните стремежи не познават граници. Такива са и създателите на шрифтовете на Левски – Стефан Пеев, и на Христо Ботев – Краси Ставрев и Павел Павлов.

Как гледате на темата полово равноправие?

- Преди около осем години, когато започнах работа в БОРИКА, бях една от малкото жени на ръководна длъжност. Не съм забелязала неравноправие и дискриминация. За мен темата с равноправието често се използва като оправдание, за да не се полагат достатъчно усилия.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X