Напишете дума/думи за търсене

Адв. Виктория Досева: Лидерите трябва да са гъвкави

Тя е адвокат, който се бори с посредствеността в правния сектор. Нейната цел е да допринесе за цялостното повишаване на качеството на правните услуги в страната. Водена от това свое желание, стартира собствена адвокатска кантора. Завършва право в Софийския университет през 2017 г., а понастоящем е докторант по търговско право. Собственик е на адвокатска кантора „Досева“.

Интервюто на адв. Досева е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

 - Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация? Кое ви накара да усетите, че това е вашата професия?

- Изборът ми е логично продължение на най-изразените ми лични черти. Непримиримостта ми към всякакви форми на несправедливост, желанието ми да си залагам високи цели и засилените ми интереси към хуманитарните науки ме насочиха към правото. Изборът ми да стана адвокат се корени в свободолюбивия ми дух и независимостта, която дава професията.

- Какво отличава вашия бизнес през 2022 г.? Опитайте се да погледнете в 2042 г. – как ще изглежда той след 20 години?

- Смятам, че това е енергията и креативността, която влагам във всеки един случай, личното отношение към всеки клиент, гъвкавостта, достъпността и максимално опростените процедури, които използвам. Възползвам се от възможностите, които дигитализацията предоставя, в максимална степен и по този начин мога да работя с хора от целия свят. В основата обаче остава качеството на правните услуги. Желанието ми е принципът за качествено изпълнение да проникне повсеместно в адвокатската практика и хората да са спокойни, че щом са се обърнали към специалист, ще получат най-доброто, което е възможно да се направи за тях. Надявам се след 20 години да съм разширила максимално дейността на кантората и по този начин да успея да повлияя на възможно най-много колеги чрез съвместна работа. Щастлива ще съм, ако и по пътя на конкуренцията успея да допринеса за повишаване на качеството на цялостното правно обслужване.

- Промяната в работната среда, с която се гордеете?

- Хибридността! Covid-19 ни показа, че може да работим ефективно и без това да се случва в офис от 8 до 5. Гордея се с това, че съумях да превъзмогна границите на работното време и по този начин да увелича своята продуктивност.

- Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Смятам, че конкуренцията е необходима за подобряване на услугите на всеки пазар. Тя е двигател за непрекъснато подобрение и развитие на услугите. Аз лично се справям с конкуренцията, като прилагам личен подход, извършвам задълбочен анализ, давам креативни решения и влагам хъс във всеки един случай.

- Какви трябва да са лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2042 г. в политиката и в бизнеса?

- И днес, и след 20 години, смятам, че лидерите трябва да са гъвкави, за да могат да отговорят на изискванията на постоянно променящата се среда, креативни, за да създават нови пътища за развитие и да намират работещи решения на проблемите, и отворени за чуждото мнение, за да могат да видят действителността от възможно най-много страни и да вземат правилни решения.

- Иновациите, които ще променят света?

- От гледна точка на правния сектор смятам, че това са различните софтуери и платформи, чиято цел е да улеснят достъпа до правни услуги. Наблюдавам тенденция и за навлизането на платформи, които са насочени към свързване на адвокати от целия свят, с помощта на които се осигурява правна експертиза и върху чуждо за България законодателство. Няма как да не включа и изкуствения интелект, когато говорим за иновации. Такъв за анализиране на данни вече е познат в правния сектор. Изключителен интерес за мен представлява въвеждането на изкуствен интелект, насочен към предлагане на решения по конкретни казуси и въпроси. Смятам, че е напълно резонно да мислим за приложението на такъв „помощник“ и в правното обслужване.

Може да намерите „Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X