Напишете дума/думи за търсене

Инж. Ирена Цакова: Жената трябва да бъде смела, решителна и вдъхновяваща

Фотограф на снимката - © Тони Тончев

Добрият водач има доверието на екипа си

Девет години работи в отдел „Опазване на околната среда“ в завода в Кремиковци. Започва работа в рудник „Челопеч“ през 1999 г. Занимава се с мониторинга и управлението на околната среда, а след това се издига до ръководител на местния екип по околна среда, здраве, безопасност и сигурност в Челопеч. През 2013 г. оглавява дейностите по планиране и развитие на проекта за добив на злато в Крумовград. Избрана е за една от стоте най-вдъхновяващи жени в световната минна индустрия за 2015 г. на най-големия международен форум за инвестиции в минното дело Mines and Money.

Интервюто на Ирена Цакова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Как някога виждахте себе си през 2022 г. и одобрявате ли се такава, каквато сте сега?

- Аз съм от щастливите жени. Имам прекрасно семейство и внуци, които обожавам. В професионален план имах възможност да израсна в компанията „Дънди Прешъс Металс“, където започнах като еколог преди около 20 години. Харесвам работата си, колегите и обичам това, което правя.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- Жената трябва да бъде решителна, смела и вдъхновяваща. Да се развива, да се учи и да сплотява. Да създаде семейство, да възпитава децата си да бъдат добри хора. Гордея се с моите, които пораснаха и намериха реализация в България и създадоха семейства.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2022 г. – опишете ги. Опитайте се да погледнете в 2042 г. – как изглеждат те след 20 години?

- В международен план „Дънди“ е бутикова фирма, но е уникална, защото е оценявана много високо. В класацията на „Стандарт енд Пуърс“ за устойчиво развитие за 2021 г. тя е класирана в топ 15 от над 700 компании. Стотици чуждестранни представители посещават рудниците ни „Челопеч“ и „Ада тепе“, за да видят иновативните решения, които прилагаме, и да ги внедрят после и при тях. След 20 години ще сме свидетели на новите способности на интелигентния рудник с нови бизнес модели с автоматизация и интелигентни технологии.

- Разкажете за вашия първи успех?

- Това е един от проектите за рекултивация около рудник „Челопеч“, свързан със запълване на голямо повърхностно пропадане от стара минна дейност и подобряване на състоянието на околната среда.

- Как убеждавате да ви следват?

- Дайте пример за идея, проект във вашия екип. Най-голямата ми гордост е стартирането на първия новоразработен рудник за последните 40 години в България – „Ада тепе“ в община Крумовград. Отне ни 17 години, докато започнем производството. Учехме се и ние, и местните хора. Изграждането на доверие е дълъг процес.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте с крачка напред?

- От началото на дейността си в България „Дънди Прешъс Металс“ се доказва като еталон за качество и иновативност в минната индустрия както в страната, така и в международен план. Ние сме първата компания в света, която успя да разработи самообучаващ се автономен дрон за работа в рудник „Челопеч”. Ние сме първият подземен рудник в света, който има 100% Wi-Fi покритие под земята. При нас под повърхността има един средно голям град. Нашите оператори работят с последно поколение индустриални таблети. Работата на миньорите е коренно различна от това, което е било в миналото. В Крумовград създадохме Интегрирано съоръжение за съхранение на минните отпадъци, намалявайки площта, която щеше да заема хвостохранилище, и постигнахме ефективно ползване на водите в оборот. Създадохме един изцяло нов рудник в защитена зона „Натура 2000“. Грижим се за хората, околната среда и биоразнообразието.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера?

- Добрият водач има доверието на екипа си. Споделя опит и се доверява на своите сътрудници. Лидерството се подхранва от чуване и схващане, от премислени решения и грижа за общия триумф, от опцията да гледаш в бъдещето и да осигуряваш последователност.

- Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Личният пример и споделянето на трудности и успехи според мен са в основата на доброто възпитание. Вярвам, че семейството има определяща роля за него.

- Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея” – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- От сектора добив на полезни изкопаеми зависят редица други икономически отрасли. С фокуса върху устойчивото развитие, дигитализацията, нисковъглеродните и зелени практики настоящият момент е особено показателен за значението на добивната индустрия. Освен това обществената нагласа за нуждата от опазване на климата и околната среда поставя много високи изисквания. При тези обстоятелства визионерството е от решаващо значение за съществуването ни като бизнес и като сектор в икономиката. То създава условия за промяна и адаптация, благоприятства развитие, много често изкарва извън зоната на комфорт.

- Как променихте живота на вашето семейство и вашия личен след пандемията и по време на война? Какво е ценното, което научихте?

- Няма по-добър начин да изразиш себе си и да разбереш колегите от това да сте заедно и на място. Обичам да цитирам моите приятели от Крумовград, които казват: „Едно кафе – 40 години уважение“. Заедно със съпруга ми обичаме да пътуваме и често го правим. Красотата на любими и новооткрити от нас места в България ни зарежда.

- Как вашата компания се грижи за своя екип и за хората, които имат нужда от подкрепа извън стените на офиса?

- „Дънди Прешъс Металс“ има много силна политика за инвестиции в обществото. Чрез подкрепата на общински проекти, предимно свързани с инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт, култура, се подобрява средата за живот. Хората ни имат възможности да спортуват, да участват в клубове, свързани с традициите, достъп до медицинска грижа и преди всичко висок достъп до качествено образование за децата. Предприемачеството и развиването на бизнеси, различни от минния, се подкрепя чрез фондовете за микро, малък и среден бизнес в общините Крумовград, Челопеч, Чавдар и Златица. Това осигурява допълнителни работни места, както и възможност за реализиране на бизнес идеи. В момента поощряваме хората с иновативни идеи, за да намерим начин за намаляване на въглеродния отпечатък от нашата производствена дейност.

- Как гледате на темата полово равноправие?

- В „Дънди Прешъс Металс“ равноправието на жените не е нещо абстрактно. Липсата на дискриминация от всякакъв вид е постигната. Половината от управителните ни позиции се заемат от дами. Все още обаче в дружествата ни работят по-малко жени, като една от причините е забрана за работа на пълен работен ден на жените в подземни рудници. Този проблем на законодателството е свързан с по-тежките условия за работа от миналото, и не е решен и до днес, въпреки променените условия. С навлизането на изкуствения интелект, автоматизацията и модернизирането се надявам повече жени да намират работата в рудодобива за по-привлекателна.

 Може да намерите „Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X