Напишете дума/думи за търсене

Д-р Цветелина Спиридонова, д.м.: В България водачи стават инакомислещите

Тя е най-младият собственик и мениджър на болници с частна собственост в Източна Европа. Владее френски, немски и английски, има 42 публикации в специализирани медицински издания, изнасяла е лекции в над 40 научни форума у нас и в чужбина, почетен член е на Българското хирургично дружество, член на Немското хирургично дружество и на Френската асоциация по пластично-естетична хирургия, заместник-председател на Българска болнична асоциация. Има специалност и докторска степен по хирургия. От 2015 г. е главен асистент по хирургия към Медицински университет-София.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Мислех, че ще стана актриса. Много харесвах Невена Коканова, а и възрастните хора около мен ме намираха за много изразително дете.

Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца и от какво бихте ги предпазили?

- Те рядко даваха съвети. Възпитана съм на принципа на личния пример. Не мога да скрия, че е имало избори, които не са одобрявали, но с благодарност мога да кажа, че дори тогава са ме подкрепяли или най-малкото са запазвали неутралитет. Мъдростта идва с личните грешки и те го знаят. Споделям мисълта, че камъните, които махаме от пътя на децата ни, са скалите, които ще ги затрупат след това.

Какво ви отличаваше от връстниците, когато бяхте на 10, 15 или 20 години?

- Бях отговорно и организирано дете. На 10 години имах тефтер, в който си пишех „задачите“ за следващия ден.

Коя беше любимата играчка, която сте имали?

- Почти не си играех с играчки. Един от най-ярките ми спомени е боят, който изядох, защото бях нарязала всички хавлиени кърпи, за да си ушия кукли от тях.

Кога сте стигали в задънена улица и как сте намирали изход от нея?

- Задънената улица за мен е по-скоро като дъното, от което трябва да се отблъсна. Преживявам загубите, но пък така се става шампион.

Най-важното по пътя е дисциплината в отношенията – да си всеотдаен, точен, лоялен
Най-важното по пътя е дисциплината в отношенията – да си всеотдаен, точен, лоялен

Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- Не смятам, че има съществено полово различие, когато говорим за успех в живота. За мен най-важното по пътя е дисциплината в отношенията – да си всеотдаен, точен, лоялен. Дори когато нещо не ти се прави, ако трябва да го направиш за приятел или любим човек, да потиснеш нежеланието си и да го осъществиш.

Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2022 г. – опишете ги. Опитайте се да погледнете в 2042 г. – как изглеждат те след 20 години?

- Болница „Хигия“ е съдба на моя баща. Няма да забравя как той отказа да ми купи скъпа кола, когато бях на 18 години, казвайки: „С болница богат не се става. Ако искаш да си богат – отвори казино, банка, предприятие. Ние сме лекари и никога няма да бъдем индустриалци, така че няма да имаш скъпи коли“. В този ред на мисли лечебни заведения „Хигия“ се ръководят от принципа, че съществуват, за да правят добра медицина, да лекуват хората, които са влезли в тях, и да се самоиздържат, доколкото е възможно. За мен водещото качество на хората, които работят под мое ръководство, е почтеността. И на второ място професионализмът.

Не обичам да обяснявам на мъже. Умният мъж усеща жената
Не обичам да обяснявам на мъже. Умният мъж усеща жената

Разкажете за вашия първи успех?

- Когато наследих болниците, не ги фалирах за първите 6 месеца, въпреки че имах дете на точно толкова месеца.

Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте с крачка напред?

- Много нова апаратура, индивидуализиран подход към пациентите, високо ниво на комуникация лекар-пациент. Държа на хуманното отношение към всеки болен

Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Харесвам креативните конкуренти. И силните играчи. Не обичам мишкарски подход и подмолни действия. Невинаги побеждавам.

Какъв мъж издържа на темпото ви на живот – как го откривате и задържате?

- За мен семейството е по-важно от работата. Но работата ми е нужна за доброто на семейството ми и аз трябва да си я свърша. Не задържам никого. Който иска – остава.

Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

- На баща ми – благодаря.

Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си? Да бъдеш щастлив човек. Така ще възпиташ и щастливо дете. Как се отглеждат лидери? Вие виждате ли добра среда за тях в образователната система и в начина на правене на бизнес в България?

- Лидерите се самосъздават. Образователната система на България е посредствена, но това дава възможност на инакомислещите да се самоизградят и превърнат във водачи. Бизнес климатът в България става все по-чист, въпреки че битуват отживели корупционни практики. Няма да имаме всепризнати бизнес лидери, докато бизнесът не се издигне на нивото на истинските европейски практики.


Мъжете, които не ни разбират, и мъжете, които ни разбират – обяснете им какви сме ние през 2022 г.?

- Не обичам да обяснявам на мъже. Умният мъж усеща жената. Започнеш ли да обясняваш, нещо не е наред.

Как гледате на темата полово равноправие?

- Иска ми се да съм по-слабата от мъжа до мен.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X