Напишете дума/думи за търсене

Дени Андонова: Може да отсипеш само от пълна чаша

Дени Андонова е позитивен и организационен психолог, първият сертифициран специалист по корпоративен уелнес в България, автор на 3 книги („Клетъчно хранене с Дени“, „Ново ниво“, Emerge), като третата е в съавторство със световноизвестния Брайън Трейси. Деница е треньор, обучител, ментор, инструктор по неврографика и К-Power, кинезиолог, цветотерапевт, естетически коуч, основател на проектите How thrive, на Фондация „Процъфтяваща България за психично здраве и благоденствие“, на Холистичната академия. Над 15 години консултира индивидуални клиенти на 5 континента и работи с най-големите международни компании за по-добър баланс между работа и личен живот и щастие. Мисията й е: „Процъфтяващи хора. Процъфтяващ бизнес. Процъфтяващ свят“.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца и от какво бихте ги предпазили?

- Моята майка и до ден днешен ми казва: „Искам само да си щастлива“. Това бих предала и към моите две прекрасни дъщери Деа и Михаела. Да следват сърцето си и да бъдат верни на себе си, да са добри и да допринасят за благото на света. Наясно съм, че ако нещо е част от техния път, те ще преминат през него. А аз съм и ще съм до тях – за да ги обичам и подкрепям с цялото си сърце и душа.

Коя беше любимата играчка, която сте имали?

- Обожавах да редя пъзели. И сега обичам. Това много прилича на моята професия – да намираме заедно с моите клиенти парченцето от пъзела, което липсва в живота им, да го поставяме на точното място и да се качваме заедно на ново ниво.

Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек? Вашите какви бяха?

- Всички крачки към любовта към себе си. Моите първи стъпки в тази посока бяха трудни, но съм щастлива, че ги предприех. И точно защото знам колко основополагащо е това, сега помагам на хората, които идват при мен, да ги извървят бързо, с лекота, с радост и осъзнатост.

Първото добро, което направихте като дете?

- Винаги заставах до деца, на които се подиграваха в училище. Беше ми много неприятно да виждам как другите страдат, защото съм била в техните обувки. И сега като психолог знам колко много зависи от нашите най-ранни детски изживявания, какви травми са се случили тогава и какви ресурси може да създадем от това.

Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация?

- Моята професия е мисия. Избрана е с цялата ми душа и сърце и съм щастлива, че ежедневно получавам добри отзиви и резултати. Това ме вдъхновява, зарежда и ме кара да изпитвам благодарност и много радост.

Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2022 г. – опишете ги.

- Брандовете, които изграждаме заедно с екипа до мен, се отличават с ценности, осъзнатост, позитивност. Привърженик съм на холистичния, цялостния подход. Вярвам, че той води към позитивна промяна. Вплитаме идеята за позитивна трансформация на всички нива както в индивидивуалните ми консултации, така и в груповите програми, корпоративни тренинги и благотворителните ни кампании.

Разкажете за вашия първи успех.

- Вярвам, че първият ми истински успех е отварянето на моята консултантска практика, защото това бе встъпването в моята мисия.

Кои са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате, и тези в света, които следвате?

- В България сме иноватори в много отношения – особено за корпоративния уелнес. Неслучайно и докторантурата ми разглежда тази тема. Смятам, че подходът ми за позитивна трансформация през холистичния подход е иновативен и в световен план. Имам удоволствието да работя и да си партнирам с множество чуждестранни компании, клиенти, ментори, експерти и получавам прекрасна обратна връзка от тях.

Моята професия е мисия
Моята професия е мисия

Промяната в работната среда, с която се гордеете?

- Все повече компании у нас се интересуват от здравето, щастието и благоденствието на своите служители – гордея се, че ежедневно допринасям за това ново осъзнаване.

Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Специфично ноу-хау, холистичен подход, вплитане на позитивна психология, невронаука, най-новите и иновативни техники за растеж и развитие и методи за баланс с опита, който съм натрупала през годините.

С колко пари може да се започне нов бизнес? Вие например с колко започнахте?

- В моя консултантски бизнес инвестицията беше в образование, сертификация, офис пространство, както и в ментори на един по-късен етап. И последните ми донесоха голямо ускорение, заради което започнах и своя менторска програма – защото искам да върна обратно помощта и подкрепата, които тогава получих.

Как променяте средата, в която работите и живеете?

- Обичам една мисъл на Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Затова аз самата съм позитивен и усмихнат човек, допринасям ежедневно за хората, които ме следват в социалните мрежи, създаваме общности на позитивни хора в Клуб „Ново ниво“, както и условия за корпоративен уелнес за компаниите, нови ценности в бизнеса чрез нашата холистична бизнес програма „Ускорител на успеха“, различни благотворителни проекти през нашата фондация, подобряващи психичното здраве и благоденствие.

Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера? Ако да, кои са на първите места?

- Автентичност, холистичност, да бъде движен от доброто и да действа през сърцето.

Конкурентът – стимул или незначителен детайл? Как побеждавате?

- Не вярвам в конкуренцията. За всеки има място под слънцето. Аз се вдъхновявам от хората и бизнесите в нашата област – те са стимул да ставаме по-добри и да служим повече на хората.

Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

- На любимите ми хора – че ги обичам и че се чувствам благословена да сме били заедно в това приключение, наречено живот.

Кой е най-правилният начин да възпиташ детето си?

- Да вложиш цялата си любов, да знаеш, че ще допускаш и грешки, но винаги да се стремиш да си най-доброто, на което си способен. Детето няма нужда от безпогрешен родител. А от родител, който е там, който го е грижа, който обича, помага, подкрепя.

Цялостният подход води към устойчива позитивна промяна на всички нива
Цялостният подход води към устойчива позитивна промяна на всички нива

Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея“ – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?

- Само като се грижим за себе си осъзнато, ще можем да бъдем полезни на другите. Нека да започнем от себе си. Можеш да отсипеш само от пълна чаша.

Как предпочитате да общувате – социални мрежи, мобилни телефони, писма или личен разговор?

- Автентично! Защото без значение от канала на комуникация можем да изберем истинските пред фалшивите взаимоотношения.

Как се отглеждат лидери? Вие виждате ли добра среда за тях в образователната система и в начина на правене на бизнес в България?

- Лидери се отглеждат с много любов, с ценности и с личен пример. Да вярваме в децата си, да ги окуражаваме да мечтаят, да акцентираме на силните им страни, да ги научим да обичат себе си и да правят добро, да им създадем увереността, че са творци на собствената си реалност.

Какви трябва да са лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2042 г. в политиката и в бизнеса?

- Най-вече добри хора с големи сърца и мотивация, искащи да сътворяват по-добър свят, след това професионалисти и експерти, визионери и вдъхновители.

Какво добро направихте за последно?

- Проектът „Хората до нашите малки и пораснали деца“ завърши преди броени дни и вече започнахме подготовката на Фестивала за творчество и благоденствие.

Мъжете, които не ни разбират, и мъжете, които ни разбират – обяснете им какви сме ние през 2022 г.

- Мили мъже, благодаря ви, че сте до нас. Понякога сме луди, ентусиазирани, объркани, стресирани, но правим това, защото силно вярваме в идеите си. Ако видите, че погледът ни засиява от тях, че цялото ни същество трепти, подкрепяйте ни да сбъдваме мечтите си. Ако усетите, че нещо ни смазва, че ни състарява и погубва, намерете начин да ни покажете, че това не е нашето. Обичайте ни, желайте ни, прощавайте ни, вярвайте в нас дори когато ние не вярваме в себе си.

Как гледате на темата „полово равноправие“?

- Темата за мъжката и женската енергия ми е любима. Колкото по-скоро се научим да разбираме енергиите, тяхната различност и полезност, как да ги управляваме и как да получаваме най-доброто от това, толкова по-скоро ще се приемаме и ще вадим най-доброто от себе си. Съвремието ни променя – много роли се сменят, но е важно да намерим баланса на енергията и да бъдем щастливи и цялостни.

ПОДАРЪК ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ

Свържи се с мен и получи Практика Ново Ниво, за да ускориш своята позитивна трансформация.

Може да намерите„Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X