Напишете дума/думи за търсене

Ароматите Issey Miyakе - парфюмни шедьоври от сърцето на Япония

Източник : Freepik.com

Луксозните аромати на японския дизайнер са микс между източни традиции и западна технология

Ако трябва да опишем родения в Япония дизайнер Исей Мияке с една дума, тя безспорно ще е „визионер“. Преди да превърне името си в световна марка, Исей Мияке работи с някои от най-добрите имена в модната индустрия – Гай Ларош, Живанши, Джефри Бийн, докато през 1971 година не открива Miyake Design Studio – собствено модно ателие, чиято първа колекция дебютира в Ню Йорк, САЩ. 

Почти мигновено Мияке се превръща в любимец на модните критици и списания – неговият оригинален подход към модата превръща моделите му в истински арт творения, по-близки до изкуството и архитектурата, отколкото до текстилния бранш. Мияке залага на иновативни технологии и нестандартни материи, за да излезе извън възприетите рамки, и го прави с неподражаемия си, елегантен японски стил. 

Но това, което носи на Исей Мияке истинска световна слава, са неговите луксозни аромати – една одисея, която започва с лекото акватично ухание на L’Eau d’Issey, създаден през 1992 година. Дизайнерът си поставя за цел да открие и пресъздаде кристално чистия аромат на водата, а резултатът е един изключителен дамски парфюм, превърнал се в култов за модната марка. 

Днес L’Eau d’Issey Eau De Parfum е вечна класика - емблематичен аромат, повлиял на цялата парфюмна индустрия. Акватично-флоралното ухание успява да съхрани перфектната чистота и смирение на водата. Композицията плавно разкрива своята дълбочина благодарение на нюансите розови листенца, цвят от лотос и дискретни дървесни нотки. Семплият, минималистичен аромат стои изключително фино върху кожата и оставя трайна, но ненатрапчива следа. Флаконът му е истинско бижу – авторът на уникалния дизайн е самият Мияке, който го завършва с водна капка на върха, олицетворение на японското изящество и майсторство.

Източник: Freepik.com
Източник: Freepik.com
 

Името на L’Eau d’Issey, както и на всички останали парфюми от колекцията Issey Miyake, е ловка игра на думи, която предизвиква мисълта и въображението. Истинско предизвикателство е и един от последните аромати на Мияке - Drop d’Issey, посветен на съвършената капка вода. Флоралният дамски парфюм дебютира през 2021 година и е посветен на красотата и силата на природата. Цветният му почерк е доминиран от аромата на люляка – едно от най-загадъчните цветя на парфюмерията, чието ухание не може да бъде естествено извлечено от цветовете и затова е необходимо да бъде пресъздадено от талантлив парфюмерист. С помощта на модерна технология и хармоничен баланс между синтетични и натурални съставки, Мияке създава нов аромат, който защитава цветето и елимира нуждата то да бъде откъснато.

Композицията се открива с ароматната горчивина на бадемово мляко и нежната сладост на роза дамасцена. Люляковата сърцевина на Drop d’Issey е обгърната от свежи портокалови цветчета, а основата подслажда с нотки амброксан, екзотична ванилия и атласки кедър с мускусов акцент.

Японският дизайнер създава и няколко парфюмни шедьовъра за мъже. Най-отличителният сред тях е мъжкият L'eau D'Issey Pour Homme, който носи неподражаемия стил и подпис на Исей Мияке. Дървесно-акватичният мъжки парфюм пресъздава неудържимата мощ на водопада, пред чиято стихия може да изпитаме единствено благоговение. 

Водещата нотка на този аромат е свежият лимон, а композицията е съставена от редки и изненадващи съставки, селектирани лично от Мияке. В търсене на истинската свобода и спокойствие на духа Исей Мияке, с помощта на световния парфюмерист Жак Кавалие, вплита в душата на L'eau D'Issey Pour Homme някои от най-силните и асоциативни ухания, способни да извикат у нас забравени спомени и спотаени емоции. 

Цитрусите във върха се допълват от богатство от ориенталски аромати, сред които ще открием мандарина, юзу, бергамот, кориандър, естрагон и градински чай. Акватичната сърцевината завладява с екзотични нотки син лотос, шафран, момина сълза, бурбонски здравец и цейлонска канела. Дървената основа води към зрелищен завършек, съставен от таитянски ветивер, мускус, кедър, сандалово дърво, тютюн и кехлибар – дълбоки и плътни аромати, които балансират тръпчивата свежест на цитруса и живителния хлад на водата.

В стила на Исей Мияке флаконът на L'eau D'Issey Pour Homme е изпълнен минималистично и в неутрални цветове. Семплото изписване на японския бранд върху флакона е съвсем умишлено, защото това е парфюмна марка, която няма нужда от представяне – ароматът е разпознаваем още с първото вдишване и приляга към кожата като невидим воал, сякаш създаден за нея.

Благодарение на доверието си към иновативните технологии и уважението към японските традиции и култура, Исей Мияке успява да остави следа в световната парфюмерийна история. Гениалният японски дизайнер се оказва дори още по-добър парфюмерист, а ключът към успеха му се крие в три прости стъпки: чисти формули, елегантен дизайн и внимание към всеки детайл. За Мияке парфюмът е много повече от скъпо ухание – той превъплъщава същността на човешката душа в най-чист вид. А Мияке я вижда точно такава, каквато иска да бъде – чиста, истинска и в хармония с природата. 

  • Ключови думи:
X