Напишете дума/думи за търсене

Михаела Маркова: Създател на първото Baby Spa в България - White Lagoon

Човек сам не може да успее, ако няма на кого да разчита и за кого да бъде полезен

Визионерите не се страхуват и от успеха и от провала

Успехите идват, когато си се потрудил, не си спрял, когато си се спънал и си продължил въпреки трудностите

Начинът, по който сме възпитани, ни предопределя

Тя е директор човешки ресурси за Европа, Близкия Изток и Азия в международна компания. Освен това е предприемач, акредитиран коуч, съпруга, майка, жена, която не спира да се развива, да променя света около себе си и да вдъхновява. През 2020 година тя създава и първото Baby Spa в България - White Lagoon.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца и от какво бихте ги предпазили?

- „Няма невъзможни неща, ако наистина силно го искаш!“ е съветът, който съм получила от майка ми. Той е бил движеща сила за мен в живота и сега го предавам на детето си. Колкото и трудна да е дадена ситуация, най-важното е да не се отказваме, както и да знаем, че имаме подкрепата на семейството зад себе си. Успехът и неуспехът се разграничават от действието или бездействието и за моя радост от малка съм научена да работя упорито, да не се страхувам, без това да ме прави безразсъдна и да се хвърлям смело в новите предизвикателства. На това уча и сина си – да опитва, да не се страхува, че може да падне, защото така трупа опит и постига повече и придобива вяра в собствените си сили и възможности.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек. Вашите какви бяха?

- За да се превърнеш в успял човек, е нужно да вярваш в собствените си възможности, да не спираш да учиш и да намираш сили да продължиш, когато изглежда невъзможно. Винаги съм вярвала в думите на Коко Шанел: "Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой.“

Тази вътрешна увереност съм придобила с опита, практиката, достатъчно спечелени битки и научени уроци. С годините се научих да се радвам на пътя и да празнувам малките си победи, защото разбрах, че никога няма да (се) спра.

Част от успеха са и хората, които съм срещала и припознавала като свои учители по пътя, за което съм изключително благодарна и признателна. Също чета много автобиографии на известни, успели личности, които са ме вдъхновявали и съм черпила от това знание за повече готовност и решителност.

- Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация... Кое ви накара да усетите, че това е вашата професия?

- Аз съм симбиоза на пръв поглед на противоположности. Успявам да съчетая всяко едно от своите качества, знание и компетенции, така че да са взаимно съвместими, допълващи се и работещи в синхрон помежду си.

Връщайки се назад във времето си давам сметка, че бидейки на 17 години и без предначертано бъдеще пред себе си, имах пълната подкрепа зад гърба си. В началото това беше семейството ми, после съпругът ми, колегите и партньорите, които срещам по пътя си до днес. Човек сам не може да успее, ако няма на кого да разчита и за кого да бъде полезен, както и ако няма подкрепата на най-близките. Често те са потърпевшите спрямо свободното време, което отнемам от тях.

Друга симбиоза е обединяването на неща, които работят в синергия и действат още по-силно, така както се случи в Бейби Спа България, като съчетахме ароматерапията, хидротерапия и солната терапия.

В професионалния си път разбрах, че умея да свързвам на пръв поглед противоречиви, но взаимно допълващи се теми, което ми позволява да се разгръщам в по-голям мащаб и да проявявам креативност, защото много често се изисква комбинативност, бърза мисъл и готово решение, за да се случат всички тези неща в едно.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте с крачка напред?

- Имам редица успешно реализирани корпоративни проекти в областта на обученията и човешките ресурси. Умея да компилирам сложно и обемно знание в достъпно, разбираемо и приложимо в практиката.

Иновациите за мен имат смисъл, когато служат на хората да дадеш нов прочит на това, с което сме свикнали и в забързаното ежедневие сме склонни да вършим рутинни неща, без да си даваме сметка, че има по-бърз и лесен начин. Иновацията е да подобриш една идея и я приложиш на практика, с добавена стойност и принос.

Тук като пример мога да дам двете защитени европейски марки за Baby Spa & солна, хидро- и ароматерапия, с които безумно се гордея. Факт е, че семейни центрове със специализирани вани има и в други европейски градове, но така завършена, цялостна и комплексна услуга, каквато предлагаме в Baby Spa White Lagoon Bulgaria (София ул. Бяла акация 1) няма никъде по света.

- По какво разбирате, че една идея или проект ще донесат успех?

- Една идея може да изглежда като изключително потенциална, но е важно да има кой да я реализира на практика;

  • Финансирането е важен фактор, но ако е стратегически прецизиран и рискът е премерен е въпрос на управление и добра организация;
  • Готовност да се отдадеш, защото ако не си готов да се хвърлиш на 100%, знаейки че се изисква неимоверно количество енергия, работа, търпение, постоянство и безсънни нощи, по-добре не се захващай.
  • Изпълнение и реализиране – когато вече идеята е факт е нужно да има кой да подържа и държи тази идея жива и работеща. Тук е въпроса как избираме хората, с които работим, на които имаме доверие и допринасят за нашия успех.

Когато с моята приятелка Цвети Христанова обсъждахме идеята за създаване на Baby Spa в България, изглеждаше екзотично и нечувано, но в същото време толкова докосващо и осмислящо. Предприемаческият и визионерски дух на Цвети (създател и на Ommm Positive Parenting), нейната лична мисия да създава позитивни, полезни и подкрепящи децата проекти, донесе идеята за Baby Spa и плаване в специализираните бебешки вани в България.

Съвместно взехме решението да изградим франчайз модел за услугата Baby Spa в България и Европа, защото искрено вярваме, че това има потенциал да бъде реализирано в по-голям мащаб и здравето да бъде част от живота на младите семейства от най-ранна възраст.

Вярвам, че създаваме една нова ниша не само у нас, но и в световен мащаб, защото потенциалът е наистина изключително голям.

- Имате ли класация на важните качества, които отличават лидера и визионера? Ако да, които са на първите три или пет места?

- Визионерът не се страхува да мечтае на едро и да вижда това, което е „невидимо“ за другите, предвиждайки и разпознавайки потенциала на една идея. Лидерът може да е визионер, но често това може да е и друга фигура, която всъщност да реализира визията и да я изгради по устойчив и дълготраен начин.

Вярвам, че визионерите не се страхуват и от успеха, и от провала. Това изисква кураж, работохолизъм и предприемчивост, както и често саможертва, за да се случат нещата на практика.

Визионерът е този, който може да разпознае потенциалната идея, а лидерът е онзи, който да я реализира, случи и да накара останалите да живеят и трептят на тази честота и припознаят като своя. Водачът е този, който може да внесе иновация през действията, процесите и отношението с хората.

За себе си считам, че съм била в ролята и на визионер, и на иноватор, на и лидер в различни аспекти, проекти и части от живота си. Но във всеки един момент съм била подкрепена и заобиколена от съмишленици, хора от моята „кръвна група“, хора, с които трептим и горим в каузата, мисията и желанието за по-добро Утре. Успехите ми винаги са били споделени от екипите, с които съм работила, от мениджърите, които са ми давали свободата да действам, от приятелите, които са ме вдъхновявали и учителите, които са ми дали знанията, да реализирам мечтите си.

- Какъв мъж издържа на темпото ви на живот – как го откривате и задържате?

- Със съпруга ми Ивайло ни свързват 20-годишно приятелство, 12 години съвместен живот, 1 прекрасно дете (Емил), хиляди километри в пътешествия, споделени емоции, дестинации и мечти. Той е човекът, който ме е подкрепял дори в най-смелите начинания, човекът, който е бил до мен, по пътя на личностно и професионално израстване. Искрено съм благодарна, че мъжът до мен е давал крила и на доста екстравагантни проекти, които съвместно сме реализирали. Такъв мъж не се среща, той се праща от Съдбата, за да бъдем ЗаЕдно в успехите, в пътя, в израстването, в падането, в светлите утрини и най-тъмни нощи. Това е онази връзка, в която дори след години да виждаш пламък, но и дълбоко разбиране и подкрепа.

Това е човекът, който на практика изгради Baby Spa White Lagoon в завършения му материален вид и на когото разчитам за всички иновации от техническа гледна точка.

- Как се отглеждат лидери? Вие виждате ли добра среда за тях в образователната система и в начина на правене на бизнес в България?

- Бизнесът трябва да е много по-близо до младите, да им се дава шанс, да опитват различни стажове и да имат възможността да видят реално какво означава да работиш в отдел маркетинг, HR или външна политика. Искам да вярвам, че образователната система и бизнесът могат да работят заедно и направят процесите по-достъпни и младите хора да имат възможността от по-ранна възраст да опитват и видят реално и в практиката какво е нужно за дадена професия.

От личния си опит мога да споделя една история за моята баба, която изкара шофьорските курсове на 60 години и взе книжка, за да реализира своя мечтан бизнес проект. Тя се занимаваше с отглеждане и изкупуване на билки, ягоди и вишни, като се превърна в ключова фигура за региона и дистрибутираше на европейския пазар.

Моята баба Елена е пример за човек, който е изпреварил времето си, защото иновациите и бизнес нюхът й бяха реализирани в мащаб години по-късно, но тя беше тази, която сложи основата. Тя осигуряваше работа за огромен брой хора в Северозападна България. Това, което винаги е било движеща сила за нейните успехи е била подкрепата на моя дядо Георги. Ако трябва да се върна на въпроса за визионера и лидера, то в нашето семейство тя е визионерът, а той – лидерът, който умело менажираше всички процеси.

Така разбрах, че успехите идват, когато си се потрудил, не си спрял, когато си се спънал и си продължил въпреки трудностите.

Начинът, по който сме възпитани ни предопределя. От корпоративния свят научаваме мащабите и процесите, но от личния пример съм си взела предприемчивия дух и страстта да действам, без да се страхувам.

- Какви трябва да се лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2044 г. в политиката и в бизнеса?

- Считам себе си за лидер в 2022 и ще положа всички усилия 2044 да има един добре реализиран лидер в лицето на сина ми. Качествата на бъдещия водач ще са умения за общуване и усещане на човека отсреща – емпатия, емоционална интелигентност, защото последните години се дигитализирахме, но това ни отдалечи един от друг.

- Иновациите, които ще променят света?

Те ще бъдат завръщане към добре забравени стари методи, свързани със здравето, качеството на живот и природата, с благополучието на човешкия род – АРОМАтерапията, земята, здравословното хранене, менталното, физическо и духовно здраве, заедно със съхранение на планетата и природата и нейното опазване. Инвестициите ще са свързани да опазим това, което имаме и за нашите деца.

 

  • Ключови думи:
X