Напишете дума/думи за търсене

Най-шумните милиардерски разводи – без споразумение

Рупърт Мърдок и Джери Хол се разделиха през август.

В средата на август 2022-ра световните медии съобщиха, че медийният магнат Рупърт Мърдок и четвъртата му съпруга Джери Хол са приключили процедурата по развода си. Това се случи по-малко от два месеца след като стана ясно, че 91-годишният мултимилиардер и 66-годишната бивша манекенка са се разделили. Казват, че експедитивността, на която се дължи раздялата, се крие в желязното и изпипано до последния детайл предбрачно споразумение между бившите вече съпрузи. Според медиите като утеха за 6-годишния си брак Хол получава имение в Англия и къща във Франция. Прибира обаче и между 50 и 250 млн. долара, което е внушителна сума, но е значително по-малко от почти 2-та млрд. долара, получена от втората съпруга на мегабогаташа Ана, майка на три от децата му.

Подписването на предбрачен договор е нещо напълно в реда на нещата в западния свят, при това от него се възползва не само бизнеселитът, а

и семейства с доста по-скромни доходи,

тъй като пести много излишни главоболия в и без това достатъчно неприятния момент на приключването на една връзка. Но за хората с големи състояния той е още по-необходим, защото е вид застраховка, че заслепени от любов, те няма да бъдат измамени и обрани от манипулативни златотърсачи. Или както казват остроумни хора, “ако си милиардер и нямаш предбрачен договор, трябва да посетиш не адвокат, а психиатър”.

Условията на предбрачните договори на богатите и известните рядко стават публични, защото имат клаузи за конфиденциалност, макар по време на разводи да изтичат някои детайли. В случая с Мърдок в договора дори имало точка, забраняваща на Хол да дава каквито и да било изявления или да напише книга за брака си с магната.

Оказва се обаче, че най-шумните, а и най-щедрите разводи в последните години, са на мултимилиардери, които нямат предбрачни споразумения със съпругите си. По правило това са дългогодишни двойки, обвързали се като съвсем млади, когато богатството им е било само химера. Когато избухна скандалът за изневярата на Джеф Безос (основателят на “Амазон” все още бе най-богатият човек в света) и се заговори за неизбежна раздяла със съпругата му Макензи, обществеността остана в изумление, че двамата нямат предбрачен договор. Тази съществена подробност, както и фактът, че по време на 25-годишния им брак Макензи е имала съществен принос за успеха на компанията на мъжа си автоматично я превърнаха при раздялата

в третата най-богата жена в света

Тя остана притежателка на акции от “Амазон”, а те се повишават непрекъснато, така че състоянието ѝ в момента надхвърля 43 млрд. долара. При това вече е дарила за благотворителност повече от 12 млрд. долара.

Че никога не са подписвали предбрачно споразумение, стана ясно и по време на изненадващия развод на женените повече от 27 години Бил и Мелинда Гейтс. Те обаче успяха да постигнат, според думите им, “приятелско следбрачно споразумение” за подялбата на огромното семейно състояние от над $ 130 млрд. Според адвокатите им всичко е било разпределено справедливо и бившите съпрузи са останали фокусирани преди всичко върху благотворителната си дейност. “Тя получи кучето, това ме уби”, пошегува се наскоро основателят на “Майкрософт”.

Наличието на предбрачен договор помогна на най-богатия в света Илон Мъск да мине доста “тънко” и при трите си развода. На първата си съпруга и майка на шест от децата му (първото от тях умира като бебе) – Джъстин Уилсън, той оставя къща в Бел Еър, около 20 млн. кеш и плаща издръжка от $ 80  000 месечно, докато децата станат на 17 г. Според Мъск обаче средномесечните му разходи от тази раздяла са $ 170  хил. Втората му съпруга Талула Райли, с която се жени и развежда 2 пъти, без да имат деца, получава $ 16 млн. Става дума за нищожни суми в сравнение с огромното богатство от $ 209 млрд. на новия собственик на “Туитър” и създател на компаниите “Тесла” и “СпейсЕкс”.

Невинаги обаче наличието на предбрачен договор гарантира лесен и бърз развод. Доказва го сагата на раздялата на холивудските звезди Брад Пит и Анджелина Джоли, която се точи вече 6 години и е съпроводен от

ожесточени съдебни битки за попечителството над 6-те им деца

и за собствеността на френското им имение винарна “Шато Миравал”. Твърди се, че в предбрачния договор на двамата има клауза, според която, ако Пит изневери на Джоли, тя получава правата за отглеждането на децата, но специалисти посочват, че това не може да бъде обект на предбрачно споразумение.

Що се отнася до завещанията, те също са предназначени да създават ред между наследниците след смъртта на родителите им, но често предизвикват тежки съдебни спорове, когато някой от тях се чувства ощетен. Още преди да оформи в документ последната си воля, легендарният инвеститор Уорън Бъфет например обяви, че ще осигури трите си деца с по $ 2 млрд. всяко, но цялата останала част от състоянието му от 117 млрд. ще отиде за благотворителност.

“Ще им оставя достатъчно пари, за да могат да направят всичко, но не и толкова, че да не искат да правят нищо”, обича да повтаря 91-годишният богаташ, който се слави и като голям особняк. Като Бъфет се закани да постъпи и младият мултимилиардер Марк Зукърбърг - основателят на “Фейсбук”. С подобна настройка на духа са също знаменитости като музикалните идоли сър Елтън Джон и Стинг, кинолегендата Джордж Лукас, кулинарният майстор Гордън Рамзи, актьорът Даниел Крейг.

Без завещание през 1973 г. умира и един от най-великите световни художници – Пабло Пикасо, и това създава невероятен хаос как законните и незаконните му деца да си разделят парите, недвижимите му имоти и огромната му колекция от над 45  хил. собствени и чужди произведения на изкуството. Споровете между тях продължават до 1980 г.

Дългогодишна съдебна битка сблъсква и вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно със сина от първия брак на застреляния през 1980 г. музикант – Джулиън. Оказа се, че гениалният член на “Бийтълс” също не е оставил завещание и неговите над 220 млн. бяха наследени от Оно и общият им син Шон. Джулиън обаче не бе съгласен и след 16 г. борба успя да постигне извънсъдебно споразумение с мащехата си.

Една от най-медиатизираните съдебни битки в историята на САЩ обаче е може би тази между Ана Никол Смит и децата на милиардера Хауард Маршал, за когото тя се жени през 1994 г., когато той е на 89 г. Тексаският петролен магнат умира година по-късно, без да остави почти нищо на 26-годишната си съпруга. През остатъка от живота си тя се бори да получи част от парите на покойния си съпруг, но умира от свръхдоза през 2007 г.

Огромен скандал избухна и покрай най-богатата жена в света Лилиан Бетанкур, която през 2017 г. по времето, когато почина, притежаваше $ 45 млрд. Тя има само една законна наследница, която обаче още приживе на майка си започна люта битка за това светският фотограф Франсоа-Мари Бание да не бъде включен в завещанието и да отхапе голяма част от огромното наследство на собственичката на “Л’Ореал”. Дъщерята Франсоаз Бетанкур Мейерс твърдеше, че 25 години по-младият Бание е влязъл под кожата на болната ѝ майка, злоупотребил е с влошените ѝ умствени способности и

под формата на скъпи подаръци е успял да отмъкне почти милиард долара

Франсоаз настояваше Лилиан да бъде поставена под настойничество, след като се понесоха слухове, че тя иска да осинови Бание и да му остави половината от активите си.

В най-ново време във Франция избухна горчив семеен спор между наследниците на рокзвездата Джони Холидей, след като се оказа, че двете му големи деца, включително синът му от брака с певицата Силви Вартан, са изключени от завещанието му. В крайна сметка последната съпруга на музиканта Летисия, с която той живееше до края си, спечели процеса, но постигна споразумение с доведените си деца относно правата върху музикалното наследство на рокидола.

В САЩ четиримата братя Кох, едни от най-богатите индустриални магнати, 20 години водиха битка за наследството на баща си и основател на “Кох индюстрис” Фред Кох, особено след като двама от тях – Чарлс и Дейвид, продадоха дялове от компанията за милиарди, без да включат другите двама – Уилям и Фредерик. Години наред братята общуваха само чрез адвокати, но през 2001 г. се помириха.

Примерите за подобни разпри са безкрайни. Но когато става дума за много пари и има недоволни, със или без завещание, смразяването между най-близки роднини е почти неизбежно. От тези вражди всъщност има един-единствен сигурен печеливш и това са армиите от адвокати на богатите и известните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X