Напишете дума/думи за търсене

Срамежливото дете - 5 грешки, допускани от родителите

Всички родители имат очаквания за и от децата си. Едно от най-разпространените е те да бъдат отворени и общителни.

Но всички сме наясно, че има срамежливи деца, които демонстрират отношение, което може да се счита за отбранително, когато са изправени пред хора, които не познават.

Някои малчугани се крият зад родителите си, когато непознат иска да ги поздрави, докато други гледат надолу и стоят като замръзнали.

Освен това те се чувстват неудобно сред група от хора и обикновено се оттеглят в ситуации, които са нови за тях.
Много родители често се чудят дали се ражда или създава срамежливо дете. Д-р Джером Каган провежда серия от проучвания в това отношение. Той успява да потвърди, че около 20 процента от децата се раждат с предразположение към срамежливост.

Въпреки това, когато средата е благоприятна, тази черта намалява с времето, докато почти изчезне. Следователно срамежливостта се състои както от вродени, така и от придобити компоненти.

Каган посочва, че е вярно и обратното. Например едно дете може да не е непременно срамежливо по природа, но то става такова поради възпитанието, което получава. Фактори като домашно насилие или неподходящи родителски модели благоприятстват тази черта.

Какви са основните грешки, които родителите със срамежливи деца са склонни да правят?

1. Принуждавайки ги да взаимодействат
Това е една от най-честите грешки на родителите със срамежливо дете. По някаква причина те са склонни да вярват, че срамежливостта е черта, която може да бъде „угасена“ със сила. Те често тълкуват срамежливостта като резултат от слабост или прекомерно глезене.

Въпреки това принуждаването на детето да общува може да засили срамежливостта или дори да доведе до развитие на социална фобия. Въпреки че е важно да изложите срамежливото дете на открита среда, също така е важно да контролирате степента, в която се прави това, особено ако този тип ситуация генерира силно безпокойство у него.

2. Говорейки от тяхно име
Това е свръхпротективно поведение, предназначено да предпази срамежливото дете от дискомфорта, който му причинява общуването с другите. Но има същия ефект като принуждаването им да си взаимодействат: увеличава тяхната срамежливост.

Помагането им да изградят свой собствен балон няма да им помогне да се социализират повече. Точно обратното.
Ако детето не иска да говори, най-добре е да не го притискате или да говорите вместо него. Най-добре е родителите да се социализират по нормален начин, така че детето да види този модел как работи.

Мама и татко трябва да се опитат да не фокусират твърде много внимание върху детето си. Ако то попита нещо, трябва да му дадете време да отговори. Ако не отговори, най-добре е да продължите, без да обръщате прекалено внимание на отношението му.

3. Засрамвате ги или ги сравнявате с другите
Последното нещо, от което се нуждае едно срамежливо дете, е родителите им да го засрамват. Ако кажат неща като ”Хайде, кажи нещо” или „Не ставай глупав, отговори”, детето ще се почувства още по-възпрепятствано да изрази себе си. Освен това то може да започне да се страхува от социални ситуации.

Друг начин да ги засрамите е като ги сравнявате с техните братя и сестри или с други деца. Това означава да ги обезсилите, да увеличите чувството им на несигурност и да ги нараните. Помнете, че всяко дете е различно и е унизително за него да бъде сравнявано с околните.

4. Предавайки ги
Случай, подобен на предишния, възниква, когато родителите, с намерението да помогнат на детето, го излагат пред хора, които не са им особено близки. Например може да кажат: „Иван е много срамежлив, така че по-добре не го питайте“. Сякаш говорят за дефицит, когато в действителност това е просто начин на съществуване за детето, който е толкова валиден, колкото всеки друг.

Срамежливото дете е склонно да се чувства притеснено, когато привлича твърде много внимание, или когато очите на останалите са фокусирани върху него. Те със сигурност не се нуждаят от етикет на челото си, който да действа като стигма пред другите.

Публичното етикетиране на децата като срамежливи може да ги накара да се почувстват по-зле.


5. Запълване на графика им с дейности
Много родители са убедени, че един от начините за улесняване на социализацията на срамежливо дете е чрез изграждане на дневен ред с много дейности. Например уроци по пиано, плуване, рисуване, танци и др.

Този подход обаче обикновено не работи, особено когато детето започне да проявява интерес да оказва влияние върху това как трябва да организира времето си по свободен и спонтанен начин. Всички деца се нуждаят, независимо дали са срамежливи или не, от много обич и подкрепа. Те също така изискват признание и оценка на напредъка си. В случая на срамежливото дете, то трябва да бъде насърчавано да взаимодейства, не като бъде притискано, а като бъде мотивирано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X