Напишете дума/думи за търсене

д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия „Никола Тесла“: Светът е по-хубав за тези, които разбират и управляват технологиите

  • Човек прави открития всеки ден
  • Единственото богатство, което никой не може да ти отнеме, е знанието

Тя e преподавател с огромен опит. През 2016-а създава Лабораторията за дигитални иновации в НБУ. През годините работи с деца от 5 години до студенти в магистърски и докторски програми. Валентина Иванова е доктор по „Системи с изкуствен интелект“ и магистър по „Софтуерни системи“, ФКСУ към ТУ – София, завършила е магистратура по бизнес администрация (Exec. MBA) към Шефийлдския университет. Д-р Иванова има и допълнителна професионална квалификация от престижни международни сертификационни институции като CMI – ниво 7 Strategic Management & Leadership, PMI – ниво Project Management Professional. Тя е оторизиран преподавател по „Персонални и екипни софтуерни процеси“ (PSP/TPS) от Института по софтуерно инженерство към университета „Карнеги-Мелън“.

Интервюто на д-р Валентина Иванова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Спомняте ли си за какво мечтаехте като малка?

- Мечтаех да съм откривател. Дядо ми Стоян беше рационализатор. Той умееше да вижда слабостите на трансформаторите и на технологиите, с които се произвеждат, и да ги подобрява. Общият икономически ефект от неговите внедрени нововъведения е над един милион лева във времена, когато заплатата на инженер беше 100 лв. Татко пък беше изобретател – компютрите по цял свят днес работят по-бързо и заради него. Вкъщи на всичко се гледаше като на задача, която има решение. А пък ако решението не се знае, не е намерено, това правеше задачата само още по-интересна! Човек прави открития всеки ден.

- Кои са главните действащи лица във вашия сценарий от самото начало? Как семейството повлия на бъдещите ви решения и успехи?

- Родена съм до парка на Военното на Негово Величество училище. Дядо е учил там. Запознали се с баба на бал. В родната ми къща под един покрив бяха събрани четири поколения с богатството на своя житейски опит и колорита на характерите си. От тях научих, че светът не започва и не свършва с нас. Че сме длъжни да предадем мъдростта, знанията, постиженията на родителите си към децата си. А ако имаме и сили да добавим нещо свое, с което да направим света след нас по-добър, то значи животът ни не е минал напразно.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек? Вашите какви бяха?

- Човек трябва да може да разчита на себе си. За да можеш да взимаш правилни решения, трябва да разбираш какво се случва и защо. Много, много да знаеш. Причинно-следствените връзки работят безотказно, само понякога са невидими и неведоми. Не спирайте да опознавате света в по-голяма дълбочина, с повече знания и по-добро разбиране – това е пътят към успеха. Но най-важният избор е с кого ще извървите този път. Когато се подписвам, аз изписвам и трите си имена – моето собствено, бащиното – което ме свързва с татко и мама, с корените ми, и фамилното – получено от съпруга ми заедно с цялата му любов и грижа за мен и децата ни. Само така съм цяла, това е основата, на която градя.

- Ако ви връчат награда за „Жена на годината“ за коя роля биха ви я връчили?

- Ако някой заслужава наградата „Жена на годината“, не съм аз, а са прекрасните дами от екипа на Академия „Никола Тесла“. Моята роля е поддържаща – аз се грижа те да имат възможност да разгърнат талантите си, да са щастливи, удовлетворени, да разполагат с всичко необходимо, за да раздават знанията си, да споделят опита си, да измислят нови предизвикателства, достойни за интелекта и възможностите на съвременните деца. Знанието е богатство! Никой не е длъжен да споделя знанието си, както никой не е длъжен да дарява богатствата си. Човек, избрал да сподели знанието си, ни помага и ни обогатява, затова му дължим уважение, благодарност и признателност за цял живот, не само награда в една конкретна година.

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде? Какво щеше да е заглавието му?

- Много обичам един филм с Том Круз и Емили Блънт – „На ръба на утрешния ден“. В него грешките не са приятни, но след всяка главният герой получава нов шанс да опита отново, да стане по-добър. Предпочитам да мисля, че всеки нов ден е нов шанс. Грешките остават назад, те ни правят по-опитни, по-мъдри, насърчават ни да търсим нови подходи и решения. Новият ден изисква цялото ни внимание, в него е заложен ключът към успеха.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Взимам най-доброто от световната и българската традиция и го адаптирам към нуждите на времето. В областта на образованието човечеството има огромен опит. Вярно е, че технологичният свят се развива стремглаво и ни изправя пред нови предизвикателства. Затова, когато в класиката няма аналог, търся, експериментирам, намирам вариант, а после подобрявам откритото – живот „на ръба на утрешния ден“.

- Как си представяте света на нашите деца? А какъв бихте искали да бъде?

- Децата ни имат късмета да живеят в прекрасни времена – времена на прогрес и просперитет. Надявам се човечеството да прояви достатъчно разум и да не разруши постигнатия баланс между свобода и сигурност. Надявам се на децата ни никога да не се налага да мислят за оцеляването си, вместо да учат, да се развиват и да вървят по пътя към мечтите си. Но войната в Украйна ни показа колко крехка е стабилността, колко илюзорен е успехът, когато на прага ти дойдат танкове и над главата ти летят балистични ракети. През последната година видях много успели хора, които са принудени да започнат всичко отначало тук – в България. Понякога учим простите житейски уроци само във времена на изпитание. Знаех, но видях, стотици пъти преживях болезнено познатата истина, че единственото богатство, което никой не може да ти отнеме, е знанието! Инвестицията във високо образование, знание и разбиране на световно ниво е единствената сигурна дългосрочна инвестиция, единствено тя позволява на децата да постигнат всичко, където и да се окажат по света – да са горди и щастливи, да са успешни. Вярвам безрезервно в тези деца – те могат да направят и България, и света едно по-добро място.

- Заплаха или възможност е бързото навлизане на изкуствения интелект? Кои са рисковете?

- Децата ни трябва да са по-умни от изкуствения интелект! Те трябва да разбират и управляват машините, за да могат да се възползват от огромните им възможности. Изкуственият интелект, машините, са само инструменти. Децата, които знаят как да ги използват, как да ги програмират – да им задават команди на техния език, ще имат огромно конкурентно предимство. Както пешеходецът няма особени шансове в надпревара с автомобил, но автомобилът никъде няма да мръдне, ако няма водач, който да го управлява. Така е с всички машини. Изкуственият интелект ще дава предимство на тези, които умеят да го управляват и знаят къде искат да стигнат.

- Кои иновации и трендове ви вълнуват силно и бихте желали по-бързо да намерят място във вашия личен свят?

- Образованието става все по-невъзможно без технологиите, но за да се разбират и управляват технологиите, е нужно все по-високо образование. Единственият риск е да изгубим ценното време на децата си днес и да се налага те да наваксват цял живот. Уважаеми родители, използвайте интереса на децата си към технологиите и ги насърчавайте да ги превърнат от средство за безкрайно потребление на готово съдържание в овладян инструмент с безкрайни възможности! Децата учат лесно езици, а езиците за програмиране са в крайна сметка просто още един непознат език. Светът, в който живеем, е по-хубав за тези, които разбират и управляват технологиите. Нека бъдат по-умни от изкуствения интелект! Нека се възползват от възможностите на времето, в което са родени. Техният успех е най-голямата възможна награда за нас, за нашето поколение. Дължим го на децата си, дължим го и на предците си!

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия „Никола Тесла“: Длъжни сме да предадем мъдростта, знанията, постиженията на децата си
д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия „Никола Тесла“: Длъжни сме да предадем мъдростта, знанията, постиженията на децата си

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X