Напишете дума/думи за търсене

Димитрина Трендафилова, изпълнителен директор на „Биоком Трендафилов“: Честна съм с всеки независимо от последиците

Рокля Badoo

  • За да станат лидери, у децата си трябва да възпитаваме здрав разум, духовна красота и морал
  • Благодаря на Бог, че ме дари с този живот и с тези деца

От 32 години ръководи създадената от съпруга ѝ, Йордан Трендафилов, компания за иновативни решения за контрол и превенция на безопасността на храните - „Биоком Трендафилов“ ЕООД. През последните 20 години създават съвместно дъщерни фирми в Сърбия, Македония, Румъния, Косово, които участват активно в контрола на продукти от хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия, с цел превенция в името на здравето на човека. Завършва със златен медал ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Химия и физика“, и през живота си се бори да го защитава.

 Интервюто на Димитрина Трендафилова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Въведение в историята

- Колко смели бяха желанията ви като дете? Кои от тях сбъднахте и от кои ви става смешно днес? А кои ще гоните до дупка?

- Родена съм под знака на лъва и винаги съм искала да бъда в центъра на събитията. Не само забелязана, а слушана и уважавана за делата си. В ранна възраст разбрах, че лъжата е тежко бреме и заложих на честността. Честна съм с всеки, независимо от последиците. Това ще гоня докрай. Честността печели доверието, а то е най-голямото богатство.

- Кои са главните действащи лица във вашия сценарий от самото начало? Как семейството и приятелите от детството повлияха на бъдещите ви решения и успехи?

- Създател на идеята да сме полезни и сценарист на целия ни успех е съпругът ми Йордан Трендафилов - роден предприемач и лидер с присъствието си. Непримирим със създаденото „някак си“, без правила и принципи, начерта пътя на съвместния ни живот да се борим за спазването на правилата и контрол на всеки етап от производството на всеки един продукт във всички индустрии, за да има резултат, преди да се появи проблемът. За да осъществим каузата си, ни подкрепиха родителите ми. Баща ми - с неговия труд и морал. Майка ми - с помощта в отглеждането и възпитаването на децата ни.

- Имала ли сте някога желание да живеете на друго място и какво ви спря? А представяте ли си какъв живот бихте имали навън? Бихте ли била по-щастлива и по-успяла?

- Години наред се спекулира с понятието „успял човек“. Посочва се този, който е потърсил успеха в друга държава и това е грешка. Ние сме от поколението на прехода и първи пожелахме да напуснем вакуума. Така и аз. Докато човекът разум – съпругът ми, не ми начерта така нареченото „светло бъдеще“ - да мия чинии, окичена със златния си медал, а той да лежи у дома в България и да се храни с изпратените му 100$. Не ми хареса сцената и приех предизвикателството да създадем фирма, в която да работим заедно един до друг и да упражнявам професията си. Да възпитавам на ценностите и морала от десетте Божии заповеди, за да стигнем до мечтата да обикаляме по света като туристи, а не като работници.

- Кои са най-важните крачки от живота на една жена, за да се превърне в успял човек? Вашите какви бяха?

- Най-трудно избрах с кого заедно да създаваме. Срещнах съпруга си в ученическите години и трябваше да се убедя, че не показността, а разумът в човека до мен са печеливши. За да съм сигурна в правотата на избора си, реших да избера този, който ми посочи Бог, и това отново беше скромното, но разумно момче Йордан. Така вече 38 години от ученическата скамейка насам, следвайки правилата за честност, отговорност и отдаденост в името на доверието към нас и делата ни.

- Коя е най-хубавата възраст до този момент и защо? На вас какво ви се случи в този период?

- За да си щастлив, трябва да си полезен. Търсила съм своята полезност във всяка възраст. Най-ефирна за мен беше на 40 години. За първи път си отговорих на всички въпроси зряло. Бях сигурна, че ако се върна назад бих изживяла живота си по същия начин, със същия човек и без да съжалявам за нищо!

Кулминация

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде? Какво щеше да е заглавието му? Кой би бил режисьорът?

- В живота си съм героиня от игралния филм „Самарянката“ по сценарий на съпруга ми и по моя режисура. Разделям ги условно, защото ние можем да съществуваме и функционираме единствено, ако сме заедно. Защото сме пълни противоположности, като енергиите Ин и Ян, които за да съществуват, трябва да са част от цяло, по закона за единство и борба на противоположностите. През целия си жизнен и професионален път съм се грижила и напътствала тези, които са в нужда и тези без нужда. Подкрепяла съм морално, духовно и материално всеки до мен за добро или зло. Всеки път стигах до една и съща истина: „Не ония, които мразим, а тези, които обичаме, ни причиняват най-много страдания в живота.“ За да оцелявам след всеки урок, си повтарям подарената от съпруга ми сентенция „Всяко зло за добро“.

- А как звучи саундтракът на вашите успехи? Като суров рокконцерт, симфония от гениален композитор, свеж съвременен хит или нещо друго? Опишете защо.

- Успехът е крачка назад и две напред. Спираловидно развитие по ДНК спиралата, за да бъде пренесен генът. Същевременно низ от предизвикателства, труд, усилия, болка и радост, с кулминация щастие. Затова най ми приляга Деветата симфония на Бетховен, която обезсмъртява духовните чувства, пропити и преобразени от силата на вярата и извънземната светлина, завършваща с Одата на радостта.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023?

- Пандемията остави отпечатък във всеки един аспект от живота ни – личен и професионален. „Биоком Трендафилов“ като компания винаги е чертала път в неизвестното, както по време, така и след пандемията. Способността на Йордан Трендафилов да е истински предприемач, виждащ в бъдещето, го насочи да внедри система за дезинфекция, безопасна за човешкото здраве Nocotech. Без човешка намеса се осъществява суха дезинфекция и унищожаване на всички бактерии, вируси и патогени на основата на активен кислород. По време на пандемията с Nocotech се постигаше превенция и борба с коронавируса в болници, училища, детски градини и предприятия в хранителната, козметичната и фармацевтична индустрия. Сега, година след това, се използва за борба с всички патогени във въздуха и по повърхностите, с цел предотвратяване на контаминация.

Контролът след почистване и дезинфекция в посочените индустрии се осъществява с уникалната и единствена в света система за хигиенен и микробиологичен контрол - EnSure Touch, с която за 10 секунди се открива чисто/мръсно, с архивирани статистически обработени резултати от модерен софтуер, приложим във всяка област в живота за предотвратяване на контаминация и вътреболнични инфекции.

Успехът и болката, преживяна в годините на пандемия, ни дадоха вяра и сила, за да навлезем по-дълбоко в науката и да внедрим бърз 3-дневен тест за стерилност и експресен микробиологичен контрол PRENOVA® за инфузии и лекарства във фармацевтичните индустрии, с което се гарантира безопасността и стерилността на лекарствените форми. Така, от производители на ензими, търсещи начини за опазването им, се превърнахме в иноватори за контрол и превенция във всички индустрии.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Движещата сила в нашия живот е да решаваме проблеми и да търсим начини да не се случват. Винаги сме залагали на превантивните мерки като източник на безпроблемие. Уповаваме се на науката и оценката на моментното състояние. Търсим характеристиките на съвременните проблеми и начините за тяхното предотвратяване. Те стават и наши следващи продукти. Затова по време на пандемия, когато беше нужно бързо да бъдат открити лекарства и ваксини за предпазване, най-важната задача на „Биоком Трендафилов“ беше да се открие и внедри метод, който да съкрати нужните 14 дни по класическа микробиология на минималните 3 дни, за да достигнат лекарства и ваксини експресно до пациента, стерилни и безопасни. И това е системата PRENOVA® на основата на АТФ метод, вече описан като алтернативен метод по фармакопея. Този метод се използва и за прехвърляне на Т-клетки за борба с рака, в рамките на 48 часа.

- Ако имате само една минута време на червения килим, докато ви снимат всички големи световни медии, на кого и какво бихте казала?

- В живота си, освен да се боря, се научих да благодаря всеки ден за всичко, което ми е предоставено. Благодаря на Бог, че ме е избрал да живея. На родителите си, че са ме възпитали. На съпруга си, че ме е видял. На децата си, че ми вярват и ме следват. На хората до мен за доверието. На злото, за да го преборя. На доброто, че го има.

- С какво последно ви изненадаха децата ви? Учите ли от тях? Какъв родител сте и какво е важно за вас те да научат?

- В деня на 18-тия си рожден ден първо Христиан Трендафилов, а пет години след него и Мануела Трендафилова, получиха един единствен подарък - картичка-писмо от нас, техните родители, съдържаща тяхната история, изказана родителска любов и заръки. На въпрос „Кой е примерът ти в живота?“, различно един от друг отговориха еднозначно „Майка ми и баща ми!“. Това беше доказателство за нашия авторитет и добре свършена родителска грижа. Затова изненади от децата си нямам и не очаквам. Те са достойни млади хора, възприели морала на родителите си да бъдат добри хора. Работят и живеят по божиите правила и това ги прави физически и духовно красиви.

Мануела завърши „Биомедицина“ в King’s College London с най-висока степен и магистратура „Интернационален мениджмънт“. Поема нелеката задача да внедри модерни технологии за контрол във фармацевтичните индустрии, за да се предотвратят застрашаване на човешкия живот от неточност в изследванията на стерилността.

Христиан завърши с най-висока степен Durham University - университета на смелите, със специалност „Бизнес и мениджмънт“. Прие тежката щафета да управлява финансовите потоци и бизнес ангажиментите на компанията.

Темата за приемственост е болна за всички родители, градили бизнес, защото трябва да преборят по-трудното - да предадат идеите си на друго поколение. Затова ние се доверихме на децата си да създават своя визия и облик, с които да обновят компанията, като запазят посоката в грижа за човешкото здраве. Уча се всеки ден от тях да не влагам емоция, а разум в делата си. Възприех принципа на Марк Аврелий „Прави каквото трябва, а да става каквото ще.“, който и те споделят. 

Благодаря на Бог, че ме дари с този живот и с тези деца.

 To be continued…

- Какви трябва да са лидерите през 2023 г. и какви ще бъдат през 2043 г. в политиката и бизнеса?

- Здравият разум, духовната красота и морал трябва да възпитаваме у децата си и те да станат лидери, на които да не им е нужен изкуствен интелект.

- Как изглежда страната, в която искате да остареете?

- Доволна съм, че изпълнихме мечтите си! Да работим това, което можем най-добре, с удоволствие и за удоволствие. Да бъдем полезни, за да сме щастливи. Да обиколим света като туристи, но да оставим парите си в родината си и да живеем в България – късче от рая, дадено ни от Бог, и да я ценим!

- Какво бихте искали да си кажат хората след като са изгледали филма за вашия живот?

- Да се припознаят в нас. Ако не могат, нека бъдем пример за всеки, че обичаме това, което правим и тези, с които го правим. Това е да се харесваш и да си доволен.

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X