Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да се грижим за реките?

10 млн. тона пластмаса. Според учените това е количеството, което всяка година попада в океаните. Повечето от отпадъците се носят от малки реки, които текат през гъстонаселени градски територии. Ако замърсяването продължава с такива темпове, то през 2050 година в моретата ще има 12 млрд. тона пластмаса – повече, отколкото риба.

Замърсяването на водите с пластмаса води не само до негативни последици за морските и речни обитатели, но и за  човешкия организъм. Пластмасата попада в храната, която ядем и дори водата, която пием. Според резултатите от проучване на Environmental International за 2022 г. в кръвните проби на 17 от 22-ма участници е открито наличие на микропластмаса.

Какво е решението?

Много просто – ролята на пластмасата е да улеснява живота ни, но мястото й не е в природата.

И ако, както твърдят учените, малките реки са един от основните преносители на тези отпадъци, нека погледнем на този факт оптимистично – изглежда всяко малко, локално действие ще има глобален, значим ефект. Ето защо Schwarz Group организира международната инициатива „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective“ за почистване на местни реки. С нея компанията цели чрез отделните действия на подразделенията си в 16 различни държави да допринесе за чистотата на водите. 

 

Като част от Групата за втора година Лидл България също се включи в инициативата, почиствайки река Тополница в района на Копривщица. Над 100 служители на Лидл България и техните семейства, заедно с местни доброволци, събраха повече от 2 тона отпадъци от коритото на реката. 2 тона, които няма да продължат пътя си до Марица и минавайки по нея през Гърция и Турция, да стигнат чак до Егейско море. По време на акцията децата, освен че бяха най-щастливи от добре свършената работа, научиха и  много интересни факти за биоразнообразието, видовете птици и риби, които са част от екосистемата на реката, как да изхвърлят разделно отпадъците и със сигурност ще помнят най-важния урок – всяко малко усилие има значение. 

Макар инициативата за почистване на реки да се провежда у нас за втора година, тя не е единствената в тази посока. Лидл България вече 10 години полага усилия за опазване на местните реки и биоразнообразие съвместно със сдружение „Балканка“. Компанията се бори за възстановяването популацията на един от най-бързо изчезващите видове в Европа – балканската пъстърва. Инициативата „Дай шанс на Балканката“, е сред най-дългогодишните ангажименти на Лидл България. За периода на нейното провеждане са почистени над 30 български реки, а водите им са зарибени с повече от 410 000 риби от вида.

Поредицата от устойчиви действия на Лидл България може да служи като добър пример, но и да вдъхновява нас като граждани и родители. Нека използваме всяка възможност, за да предадем на децата си желанието да се грижат за природата. Да им покажем чрез личен пример, че всяко действие има значение и че всяка почистена река, всеки събран боклук, всеки премахнат отпадък допринася за нашето по-добро бъдеще. Защото грижата за околната среда и обичта към природата са уроци, които носим с нас през целия живот.

  • Ключови думи:
X