Напишете дума/думи за търсене

"Уроците на Блага" открива фестивала "Киномания" през ноември

Ели Скорчева в кадър от филма “Уроците на Блага”

„Уроците на Блага“ открива 37-ото издание на „Киномания“  на 16 ноември в зала 1 на НДК. Филмът на Стефан Командарев, който спечели две статуетки „Кристален глобус“ – за най-добър филм и най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

„Дебютният филм на Стефан Командарев – „Пансион за кучета“, бе представен на „Киномания“ преди 23 години. Радваме се, че след успехите на „Посоки“ и „В кръг“, той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на „Уроците на Блага“ в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на „Киномания“ с най-доброто от новото българско кино за съответната година", коментират организаторите на „Киномания“ – Хермина Азарян и Владимир Н. Трифонов.

„Винаги се доверяваме на професионалисти в различните области, когато се стигне до промоцията на филмите ни. За поредна година работим с Михаил Дервенски по изработката на трейлъра и той отново се справи блестящо“, казва Стефан Командарев.

Както писа БТА, „Уроците на Блага“ връща на екран актрисата Ели Скорчева, в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев-Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Определен от международната критика като „социален трилър“, филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X