Напишете дума/думи за търсене

Точната любов, която Гришо не крие (Видео)

  • Тенисистът изненада в София с факта, че участва в създаване на уникални часовникарски колекции с марката Bianchet
  • Първата ни ракета с поздрав за спортния отдел на "24 часа" и колегата Явор Геронтиев

Видимо влюбен кацна в София Григор Димитров след френския си триумф, донесъл му впечатляващата сума от близо половин милион евро за второто място в Париж.

Почти инкогнито, направо от летището, той се появи в столична галерия на улица "Оборище" не с дама, но искрено щастлив с последния модел часовник на швейцарския бранд Flying Tourbillon Grande Date. Само 200 бройки са произведени от това уникално мъжко бижу през годината, чиято с средна цена е 65 000 швейцарски франка.

Две български семейства бяха домакини на представянето на марката Bianchet в София - мениджърът на Григор Георги Стоименов и съпругата му, бившата тенисистка Катерина Малеева, и предприемачите Ралица Агаин и Елвин Гури. 

Катерина Малеева и французойката Емануел разговарят за връзката между точните удари в тениса и точността на часовниковите механизми.
Катерина Малеева и французойката Емануел разговарят за връзката между точните удари в тениса и точността на часовниковите механизми.

Едно трето семейство пък създава Bianchet през 2017 г. Тогава италианецът Родолфо Феста Бианше и французойката Еманюел започват производство на луксозната марка. (Виж историята в карето долу.)

Първата ни ракета е глобален посланик на Bianchet и с видим ентусиазъм показа на всеки в София, който прояви интерес, предимствата на любимия му аксесоар. Не отказа и снимки на феновете си, а когато "24 часа" разговаря с него, естествено, че стана дума за един от журналистите, които познават най-добре спортната му кариера - колегата Явор Геронтиев. "Здраве!", му пожела голямата звезда.

Bianchet е единствената марка часовници, която е разработила изцяло часовник, използвайки златното сечение и спиралата на Фибоначи, включително архитектурата на механизма и корпуса на часовника. Златното сечение, наричано “Божествената пропорция”, и последователността на Фибоначи са били използвани от хиляди години от художници, архитекти и музиканти, за да създадат хармонични композиции чрез смесването на тези вековни конструктивни принципи с авангардни часовникарски техники. 

Борис Вълчев, синът на проф. Даниел Вълчев, впечатлява с познания за тениса  Григор Димитров и мениджъра му Георги Стоименов.
Борис Вълчев, синът на проф. Даниел Вълчев, впечатлява с познания за тениса Григор Димитров и мениджъра му Георги Стоименов.
Бизнесдамата Траянка Орфаниду разговаря с Григор, приятел на нейния син - предприемача Дмитрий Орфаниду.
Бизнесдамата Траянка Орфаниду разговаря с Григор, приятел на нейния син - предприемача Дмитрий Орфаниду.

Когато Григор Димитров открива Bianchet, вече е познавач на часовниците. Решава да стане партньор на марката, тъй като е влюбен в дизайна им и в майсторството, с което е създаден всеки аксесоар. Така става глобален посланик на бранда, развива близки отношения с основателите на Bianchet и се включва в създаването на бъдещите часовникарски колекции.

Летящият турбийон

Когато Родолфо Феста Бианше създава Bianchet преди 6 години, е успешен италиански финтех предприемач, който живее в България от 10 години. Тук разработил първото онлайн приложение за търговия с мобилни телефони и продава своята финтех компания. Тогава решава да последва страстта си и създава компания за производство на часовници. Тази страст започва от първата му покупка на Cartier Tortue, а след това се задълбочава, когато Родолфо става свидетел на представянето на първите часовници Frank Muller в Италия през 80-те години.

Той решава да създаде модерни часовници tonneau (във форма на извит правоъгълнк), вдъхновени от чистотата на италианския дизайн и перфектните пропорции. Съпругата му, французойката Еманюел Феста Бианше, е родена във френско семейство на художници, започва кариерата си в журналистиката, но в същото време преследва страстта си към изкуствата. 

13 ноември 2017 г. Лондон. Григор Димитров и Явор Геронтиев
СНИМКА: LAP.BG
13 ноември 2017 г. Лондон. Григор Димитров и Явор Геронтиев СНИМКА: LAP.BG

Първият часовник на Bianchet е продаден в САЩ на частен колекционер. Днес марката има клиенти в 17 държави, които чакат за часовник. Това са предимно колекционери и ценители на изящните часовникарски техники и модерните технологии, които стоят в основата на механизма с турбийон.

Механизмът турбийон е изобретен от швейцареца Абрахам-Луис Бреге през 1795 г., за да се противопостави на силата на гравитацията и да увеличи прецизността на джобния часовник. Бреге поставя колелото за баланс и механизма за освобождаване в отделна клетка, която се върти непрекъснато, като така противодейства на силата на гравитацията. Символ на часовникарско съвършенство, това инженерно чудо се смята за най-престижното откритие на Haute Horlogerie (букв. превод: високо часовникарско изкуство - б.а).

“Летящият турбийон” довежда това откритие до нови върхове. Сякаш увиснала във въздуха, клетката с турбийон се върти без видим мост. Едно от специфичните постижения на Бианше е в създаването на неговия патентован летящ турбийон механизъм, с което само още няколко часовникарски компании могат да се похвалят. Механизмът Flying Tourbillon Grande Date е щателно изработен от титан, завършен на ръка и сглобен в работилницата на компанията в Швейцария. 

Предприемачът Елвин Гури (вляво) и един от най-емоционалните фенове на българския тенисист - Николай Марев, изпълнителен директор на пенсионен фонд “Доверие”
Предприемачът Елвин Гури (вляво) и един от най-емоционалните фенове на българския тенисист - Николай Марев, изпълнителен директор на пенсионен фонд “Доверие”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X