Напишете дума/думи за търсене

Афродизиаци да амбицирате любимия за кариера: пари, власт, възхита (четиво само за жени)

Най-напред обаче си изяснете дали негова или ваша цел е да покорява професионални върхове

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Мъжът ви е сърдит. Засегна се, понеже му казахте, че не е амбициозен. Ама сте си прави и не съжалявате.

Ето как се стигна до тази "ледена епоха": вие настоявате да се кандидатира за отворило се шефско място. Той отвръща, че ще чака да го поканят. И като се изнервихте от този негов абсурден възглед за кариерното му развитие, тръснахте обвинението, че не е амбициозен.

Честно да си кажете, това много ви ядосва. Любимият ви е изключителен професионалист, постига успехи, има всички качества да ръководи. Но от 5 години си стои на една и съща позиция. И причината си е той самият - не показва, че иска повече.

Вероятно разборът ви е правилен - ако не заяви пред шефовете какви са целите му за кариерно развитие, може никога да не му предложат по-висок пост. Колкото и блестящ да е, не бива скромно да седи в ъгъла, да чака да го забележат и помолят "Ела да те издигнем".
Но след като този ваш обективен разбор води до конфликт с любимия,

значи нещо пропускате.

А то заплашва да доведе от разпад на връзката ви.

Брачните консултанти съветват най-напред да вникнете в себе си. Отговорете си защо сте недоволни. Той не изкарва достатъчно пари, за да живеете добре? Или искате още повече, за да се чувствате богати? Важно ви е да се представяте като съпруга на шеф, понеже ще сте по-значими в своите очи и в очите на познатите? Смятате, че мъжът ви пропилява способностите си, като не се грижи за развитие в професионалната йерархия?

Честният размисъл трябва да ви доведе до открития за вас: дали не сте егоистични в претенциите си към мъжа, дали ще се чувствате по-щастливи, ако той им отговори, и готови ли сте да се примирите, ако не иска или не може да им отговори. Имали сте по-големи очаквания. Вашите и неговите цели в живота изглежда не съвпадат. Но заради това разминаване заслужава ли си да рискувате да се разделите. Или трябва вие да направите компромиси, за да останете заедно, защото се обичате.

Със сигурност трябва вие да направите компромиси, ако при

втората стъпка - анализ на мъжа,

установите, че той наистина няма амбиции да покорява професионални върхове. Въпросът "защо" е съществен, а от отговора зависи да пробвате ли да подтикнете любимия към друго.

Експертите оценяват като дразнеща женска грешка опитите мъжът да бъде усъвършенстван. Хайде, има извинение, като става дума за напасване в личния живот чрез взаимни компромиси. Но да го променяте, когото става дума за кариерата му, е нахално. Особено когато осъзнавате, че

ценността му не е да се катери в йерархията,

а да живее по-спокойно, да има време за семейство, приятели, хоби. Или пък не иска да става началник, понеже се чувства отлично, като някой друг ръководи. Макар че е добър професионалист, предпочита да е изпълнител, а не лидер.

Щом е така, с опитите да го промените са егоистични - не зачитате нагласите и желанията на мъжа, когото уж обичате, следвате своите собствени.

Освен това експериментът с амбицирането ще претърпи крах.

Пришпорен да прави нещо извън характера и стремежите си,

той може известно време да се опива да ви угажда, но в крайна сметка ще се откаже. И вероятно ще ви намрази, понеже изисквате от него твърде много.

Възможено е и друго - мъжът ви не се стреми към по-висок пост, защото се подценява. Тогава няма да стане по-амбициозен от обвинения, че не е амбициозен. На него му липсва увереност. Трябва да вдигнете самочувствието му, не да го укорявате и повече да го затормозявате.

Трети вариант е грешна тактика - иска да стане мениджър, но не предприема действия, за да покаже това на висшестоящите шефове.

При тези две хипотези си заслужава да опитате да помогнете

на партньора си, като го амбицирате, казват брачните консултанти. Според тях има поне три афродизиака, които обикновено вършат работа: пари, власт над другите, възхищение от любимата.

Грубичко е да натяквате, че трябва да печели повече. Но можете да разказвате какво ще си позволи семейството, ако той работи на по-добре платена позиция. Мъжете обичат да са финансовата опора на любимата и децата, да осъществяват мечтите им.

Друг подход е елегантно да говорите за властта, с която той ще разполага, като стане шеф. Мъжете по принцип я обичат. Вероятно важи и за вашия. Само трябва да го подтикнете да го осъзнае.

Показвайте, че искате мъж, който има успех в кариерата. Защото го обичате и вярвате, че заслужава. Това, че неговият пост има значение за вас,

ще го насърчава да пожелае повече за себе си.

Той също ви обича и ще има стимул да спечели възхищението ви.

Хвалете го пред приятелите и семейството колко добър е в работата си. Разказвайте как се е справил с проблем или задача. Изтъквайте какви перспективи в кариерата има. Използвате всяка възможност да му се възхищавате, да го надъхвате, да му показвате вярата си, че може да покори върхове. Така безспорно ще повишите самоувереността му, което ще доведе до промяна в стратегията му как да стигне до по-висок пост.

Може леко да помагате да излезе от ъгъла и да се активизира. Предразположете го да ви споделя съществени неща за онова, което работи, за ситуацията и за отношенията в службата. Като проявявате всеки ден интерес, разпитате го (но без да досаждате) какво прави, кое е най-трудното, с какво се отличава от останалите, как работата може да се организира по-добре, давате възможност сам да осъзнава и оценява обстановката, да прави стратегия за кариерата си. Ако е по силите ви, деликатно вметвайте идеи. Но достатъчно е и

да го окуражавате:

"Справяш се страхотно. Те наистина имат нужда от теб. Дано скоро те повишат, за да реализираш идеите си". Когато любимият усеща, че го уважавате, че се гордеете с работата му, ще добие самоувереност и ще се бори за по-висока позиция.

След като хитро сте вкарали в главата му идеята за повишение,

във всеки подходящ момент повтаряйте, че той заслужава да го получи, защото е постигнал резултати, достойни за възхищение от всеки шеф. Накарайте го да повярва в думите ви и в себе си. Тогава той ще опитва да грабне всяка възможност за кариерно израстване.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

Критиката от шефа не е болка за умиране, а чек за осребряване

Трикове да се справите с колега мръсник

Роден за лидер или роден за подчинен

Знаци, че колега ви е враг

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

4 години не ви повишават? Бягайте от тази фирма!

Макиавели от съседното бюро

Къде сбъркахте на интервюто за работа

Как да ласкаете шефа, без да се подмазвате

Работата с нарцис не е цвете за мирисане

Новият тип "вуйчо владика", който помага в кариерата

Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Опознай шефа си, за да те обикне

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X