Как да подредим кухнята, за да въведем ефективна организация и функционалност, описват в "Clutterbug".
Ако се следват тези съвети, може да имате зони, в които стратегически да поставяте предметите в зависимост от това колко често ги използвате.
Основният принцип на истинската организация е да бъдете "супер мързеливи". Това означава да определите предметите, които използвате най-често, и да ги поставите така, че да изминавате възможно най-малко стъпки, за да ги вземете. Например, чиниите трябва да са непосредствено до или на една стъпка разстояние от съдомиялната машина за лесно разтоварване.
Използвайте пространството от вашата талия до нивото на очите. Тази приоритетна зона, включително горните чекмеджета и най-долния рафт на горните шкафове, трябва да бъде запазена за предмети, които използвате многократно всеки ден.
Приоритизирайте често използваните предмети като чинии, чаши. Те трябва да се намират точно над съдомиялната машина за удобство. По-рядко използвани предмети, като луксозни чаши за вино, могат да се съхраняват другаде.
Прибори като шпатули, лъжици за разбъркване и преса за картофи трябва да бъдат поставени точно до печката. Тъй като много хора готвят с подправки всекидневно, те трябва да бъдат в "ценна недвижима собственост", идеално в шкаф точно до печката.
Тенджери и тигани са най-практични, когато се съхраняват точно до печката, особено за бърз достъп до капаци.
Съдове за храна/пликове за съхранение (включително найлонови опаковки и пликове) е най-добре да се намират в зона с достатъчно място на плота за задачи като опаковане на остатъци или приготвяне на обяди, например на островен плот.
Предмети, използвани редовно, като цедка за паста или преса за чесън, не трябва да се съхраняват на труднодостъпни места. Може да имате малки органайзери/закачалки за тях на плота или на самите плочки на кухнята.
Когато подреждате кухнята си, мислете за всяко чекмедже или шкаф като за контейнер с конкретен капацитет – вътре може да има само толкова, колкото реално се побира. Ако предметите не влизат, значи е време да се разделите с част от тях. Така естествено се избягва претрупването и хаосът. Същото важи и за дубликатите – едва ли имате нужда от четири преси за чесън. Излишните капаци без подходящи съдове също нямат място в добре организирана кухня.
Създайте отделно специализирани „зони" за различни дейности, които извършвате в кухнята. Това може да е зона за печене, за чай и кафе/напитки, включително отварачки за бутилки. Може да имате отделен шкаф за закуска за тостер, хляб и зърнени храни. Поставете и чекмедже за салфетки, хартиени чинии и малки прибори, използвани за партита. Друг кът може да побира принадлежности за за смути, съставки за смути и протеин на прах.
Ако разполагате и с килер, гледайте всеки рафт там да представлява отделна категория хранителни продукти (напр. консерви, закуски, сосове). Уверете се, че торбичките с храна са запечатани, преди да ги върнете в шкафовете, за да предотвратите разливане. Веднъж организирани правилно, поддържането на ред става много по-лесно и спира цикъла на почистване и повторно разхвърляне. В кухнята трябва да ни е удобно и практично, защото често е едно от най-използваните помещения.
Коментари (0)
Вашият коментар