Много градинари приемат октомври като финалната сцена на сезона. Но всъщност сезонът може тепърва да започне. Октомври не е краят. Той е прелюдия – незабележима за мнозина. А тези култури са идеалните спътници в това безшумно пътуване. Те не искат много – нито перфектна почва, нито безгрешен опит. Само да им дадете шанс.
Спанак
Октомврийският спанак е като есенна поема – по-сладък, по-крехък, по-малко горчив от пролетния. Семената покълват по-добре в хладна почва. Засейте ги на около 1.3 см дълбочина, а след поникване разредете на 7–8 см. Първите малки растения могат да отидат направо в салатата ви.
Репички
Бързи, хрупкави и непретенциозни. Репичките се развиват само за 25 дни, а есенната хладина ги прави по-нежни и по-малко люти. Засейте ги на по 2.5 см разстояние и леко покрийте.
Маруля / Салата
Докато лятната маруля се бори с жегата, есенната процъфтява. Засейте семената плитко, на не повече от 0.6 см, и берете външните листа – растението ще продължи да дава.
Рукола
Леко пиперлива, почти дива – руколата не обича излишен контрол. Колкото по-студено, толкова по-вкусна. Засейте, покрийте и я оставете да се развива. Ще ви възнагради.
Чесън
Чесънът е инвестиция. Сега слагате скилидките в почвата – с върха нагоре, на 5 см дълбочина – а до лятото прибирате ароматни луковици, които могат да ви изкарат цяла година.
Кейл
С всяка слана става по-сладък. Кейлът е непретенциозен работяга – ще расте през зимата, ще ви храни с тъмнозелени листа, и ще ви напомня, че издръжливостта е добродетел.
Грах
Грахът внася свежест, но и работи за почвата, като обогатява с азот. Засейте студоустойчив сорт на 2.5 см дълбочина. Осигурете му опора – ще ви се отблагодари.
Моркови
Студът превръща нишестето в захар – затова есенните моркови са истински деликатес. Засадете ги плитко в рохкава почва и ги оставете да узряват със спокойствие.
Кориандър
Ако през лятото ви бяга бързо към цъфтеж, през октомври кориандърът ще остане дълго в листна форма. Когато цъфне, събирайте семената – те са същият онзи ароматен кориандър от бурканчетата.
Ряпа
Подценена, но вярна. И листата, и корените са вкусни. Засейте, полейте, и след месец и нещо ще имате мека, нежна ряпа. Никакви жилави текстури.
Цвекло
Рубинено съкровище. Засейте на 2.5 см дълбочина, разредете и използвайте разсада в салата. И листата, и корените са годни за употреба. Цвеклото е тиха класика.
Луковици за разсад
Засаждайте с острия край нагоре, плитко и на разстояние. Ще се вкоренят тихо през зимата и ще се събудят напролет – вече на половин път към пълноценен лук.
Коментари (0)
Вашият коментар