Напишете дума/думи за търсене

Златни правила на офисното хранене

За голяма част от жителите на големите градове животът на практика преминава в офиса. Освен липсата на движение и изсушеният от климатиците въздух, храненето също крие големи рискове на работното място. Лекарите обаче ни успокояват, че има начин да съвместим офисния живот със здравословното хранене.

Проблемите

Един от най-разпространените проблеми сред служителите в офис е наднорменото тегло. Експертите са категорични, че виновна за това е самата среда: на масата за събрания има кутия с бонбони, често някой от колегите носи нещо вкусно, в коридора е поставен автомат за бисквити, сладкиши и газирани напитки, хапваме със съседа по бюро „за компания”… Учените са пресметнали, че когато е в компания, човек консумира 30% повече калории, отколкото ако се храни сам. Когато този режим е в комбинация със заседнал начин на живот и стрес, рискът от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет се покачва значително. Нараства и вероятността от нарушения на храносмилането: тежест в стомаха, усещане за дискомфорт, подуване – това са само част от неприятностите, възникващи в резултат на системно неправилно хранене.

В цифри

Специалистите обясняват, че на 1 кг телесна маса в течение на работния ден се изразходват от 11 до 12,5 ккал. Това означава, че например при тегло 60 кг служителят трябва да изразходва около 700 ккал. За сравнение, един сандвич съдържа 100 г сирене (около 350 ккал), 100 г колбас (250 ккал) и черен хляб (в 100 г хляб има около 200 ккал).

Правила за всички

Разбира се, идеалното меню трябва да отчита разхода на енергия, режима на работа, пола и възрастта на всеки конкретен човек. Но има и общи правила на здравословно хранене, които ще направят офисният ви живот по-полезен.

Главното от тях е храната да е максимално свежа. Ако имате възможност, носете си салата от вкъщи и я подправете в офиса, но не купувайте готови нарязани салати от магазина, които вероятно са стояли в пластмасови кутии или пликове дни наред. При всички положения домашната храна е най-добрият вариант.

Най-разпространеният проблем в офиса е похапването по всяко време – чипс, банички, бисквити… За да го избегнете, дръжте винаги под ръка сурови ядки и плодове. И не допускайте да огладнеете толкова, че да изядете всичко, което попадне пред погледа ви.Ако искате да намалите обема на порциите, спомнете си старото правило да дъвчете по-внимателно и дълго всяка хапка. По този начин освен че ще се нахраните с по-малко количество, ще подобрите храносмилането си, а и ще се насладите по-пълноценно на вкуса на храната.

Не забравяйте златното правило на диетолозите: хранете се често, по 5–6 пъти на ден, но на малки порции – 200–250 г на един прием на храна. Не приемайте течности, докато се храните.Изпитвайте удоволствие от храната. За целта, не съвместявайте храненето с други дейности – четене или работа пред компютъра. Когато се храним „между другото”, неизбежно поглъщаме повече, отколкото ако отделим време (дори и само 15 мин) за почивка и хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X