Напишете дума/думи за търсене

По-малко разходи в грижите за кучето

Кучето е най-добрият приятел на човека. С него е различно у дома, изпълва къщата с радост и много позитивни емоции. Стига да може да си го позволите. Да отглеждаш домашен любимец не е никак лесна работа, особено между четири стени в апартамент. И съвсем не е безплатно.

Грижите за здравето му струват пари. Храната, хигиената, развлеченията, всичко е свързано с разходи. Някои от тях обаче може и да си спестите.

За начало помислете дали държите задължително да купувате четирикракия си бъдещ приятел от магазин. Много хора искат кучето им да е породисто и са готови да платят всяка цена за това. Но животните в приюта са не по-малко предани и любвеобилни. Не по-малко се привързват към стопаните си и не по-малко заслужават да бъдат обичани.

Купувайте храната на кучето на едро. Със сигурност знаете какво е любимото му меню. Може смело да се запасите с голям пакет от него. Вярно, нужно е разнообразие, но поне може да се снабдите с по-сериозни количества от храната, която свършва най-бързо. Голямата разфасовка спестява пари.Консултирайте се с ветеринаря и коя храна от вашето меню е подходяща за консумация и от домашния любимец. Това също помага на бюджета.

Мокрите кърпички за почистване на лапите след разходка може да ви отменят от всекидневното лъскане и чистене със скъпи препарати. Кучето не може да се събуе пред вратата, но може да го задържите на прага за момент, за да се погрижите по-голяма част от мърсотията да не влиза в дома ви. Това не изключва миенето на лапите в банята, но поне драстично намалява съсипването на килимите и калните стъпки в коридора.

С играчките почти е невъзможно да сте сигурни, че няма как да сбъркате. Понякога домашните любимци са готови да се забавляват с охота с обикновена тенис топка или със стар чорап вместо със специалните от магазина.

Каишката е добре обаче да е от сой. Това е аксесоар, който често ще употребявате. Ще бъде гризан, мокрен, цапан, дърпан. Добре е да инвестирате в качествен продукт, за да ви служи дълго. По-евтините варианти може често да се налага да подменяте и в крайна сметка да платите повече, отколкото сте спестили при първоначалната покупка.

Обмислете варианта да се оборудвате с някои аксесоари втора употреба. Има стопани, които предлагат такива в доста прилично състояние и на изгодна цена. Кучето ви едва ли би имало против да ги използва. Стига да са здрави.

И не забравяйте да водите редовно любимеца си в кабинета на ветеринаря. Грижете се за ваксинациите на животното, не пренебрегвайте и профилактиката. Тя може да ви спести доста неприятности и непредвидени разходи във времето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X