Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем най-доброто червило за себе си

Днес приемаме червилото като даденост, но то е предмет с многовековна история. Появил се в древен Египет, разкрасителят за устни преминава през множество епохи и перипетии. През античността е главният герой в макиажа, по време на Средновековието го смятат за атрибут на вещиците и е забранено, а в периода на Ренесанса поставя началото на равенството между половете (имат право да го ползват и мъжете, и жените). В наши дни червилото е любимецът на гримьорите. Може да се открие в множество оттенъци, текстури и освен че разкрасява, върши още ред полезни неща за устните ни.

Видове

Вариантите са безброй: лесни за нанасяне и пестящи време; с блясък; за влажен ефект, примамващ за целувка; за естествен вид. Освен класическото червило може да избирате между:

Червилото-блясък може да бъде във вид на стик или в тубичка. Придава полупрозрачно покритие и сияен ефект, увеличава обема на устните. Най-малко трайно е от всички видове.

Червилото-молив по консистенция е близко до твърдото червило и се нанася на тънък слой. Формата във вид на молив позволява прецизно нанасяне по контурите на устните. При него е необходимо първо леко да очертаете контурът и после да запълните с цвят.

Червило-балсам – съчетава декоративния ефект и свойствата на балсама: подхранва, овлажнява, лекува напукването, предотвратява лющенето, защитава от слънцето. Придава полупрозрачно покритие.

Червилото-лак комбинира наситения цвят на класическото червило и огледалния съблазнителен блясък, като същевременно има и хидратиращи свойства. Предлага се в тубичка с апликатор или четчица за по-точно нанасяне. Минусът е, че е доста нетрайно.

Червило-флумастер – за минималистки, които не харесват наситените цветове, различните ефекти и усещането за каквато и да текстура върху устните си. Флумастерът подсилва естествения цвят и създава ефекта на целунати устни (който е водеща тенденции на есенно-зимния сезон) Недостатъкът е, че червилото от този тип не овлажнява устните и може да предизвика чувство за сухота.

Мултифункционално червило – средство за макиаж на устните, което пести място в козметичната чантичка. Съчетава свойствата на молива, балсама, класическото червило и блясъка за устни. Съдържа етерични масла, анти-ейдж, лечебни, хидратиращи съставки. Опаковката във вид на молив с графит позволява да се нанесе с едно движение и без огледало.

Свойства

Съвременните производители на козметика все по-често обединяват няколко качества в един продукт. Хидратиращите червила са най-актуални през лятото. Освен овлажняващите компоненти, съдържат още витамини и образуват защитен филм. При редовна употреба устните стават нежни и гладки. Подхранващите имат в състава си питателни масла, восък, витамини А и Е. Характерна за тях е наситената текстура, равномерното и лесно нанасяне. Идеални са за хладните месеци, тъй като защитават от вятъра и студения въздух. Хигиенични – те обикновено са безцветни. Омекотяват нежната кожа на устните, лекуват напукването и лющенето, предотвратяват появата на херпес, придават гладкост и натурален блясък. Дълготрайни – издържат 6 – 8 часа. Създадени са на основата на летливи силиконови масла, които се изпаряват 1 – 2 минути след нанасяне и фиксират червилото. Те не съдържат никакви масла и може да предизвикат дискомфорт и сухота.

Финалът

Според крайния ефект има няколко вида червило: Сатенено – придава го класическото хидратиращо червило със средна плътност. Може да съдържа светлоотразяващи частици. Придава лек блясък, подходящо е за всяка визия. Гланцово – някои имат в състава си частици седеф, а други придават полупрозрачно покритие, ефект „влажни устни” или визуално увеличават обема. Матово – тези червила са лишени от всякакъв блясък, благодарение на което цветът им е особено наситен. Сатенено – отразява светлината, без да създава мокър ефект. Прозрачно – концентрацията на пигмент е минимална, така че дори и най-яркият цвят е едва доловим. Подхожда идеално на дневен макиаж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X