Напишете дума/думи за търсене

Хайде на детската площадка. Не искам, у нас ми е по-интересно - първа част

Помните ли колко задушевно си прекарвахме едно време в часовете, в които властваше режимът на тока. Цялото семейство наредено около масата, дядото разказва истории, свързани с родословното дърво, бабата грее липов чай на печката с дърва. Блажен уют, който от време на време се разтърсваше от нетърпението на децата за светлина. Тогава на помощ се впускаха игрите на домино, „Не се сърди, човече” и класическото сантасе. В днешно време режим на тока няма, но пък диапазонът от занимания за малчуганите при закрити врата е все по-обемист.

Направете си боулинг

Кой казва, че трябва да биете път до най-близката боулинг писта, та да имате възможност да събаряте кегли с тежки топки с дупки. Пластмасови бутилки с малко вода в тях и тенис топки са нещата, които ви трябват, за да превърнете хола си в боулинг алея, и то без онези ужасни обувки, които са обувани от-кой-знае-кого.

Домашна дискотека

Каквато и музика да дойде на мода, диското е безсмъртно. Дори децата ви да мислят, че Bee Gees е някакъв сорт сладки царевични пръчици, който все им отказвате, усилете волумето на макс. Приглушете лампите, дайте на хлапето си джобно фенерче, вържете шал върху главата му по тертипа на 80-те и пуснете вездесъщия хит на ABBADancing Queen или чудовищното парче на Глория Гейнър I Will Survive - оставете диско магията да се случи.

Пиратско сборище

Някак неусетно „Карибски пирати” се вклини доста качествено в детството на наследниците ни. Дори и най-малкият намек за причудливостта на капитан Джак Спароу и компания ще придаде на дома ви една особена приключенска светлина. Може къщата ви да не е свърталище на иманяри, но ако увиете дървени блокчета в алуминиево фолио, то със сигурност ще извадите авантюристичния дух на всички обитатели. Дайте на децата си по една импровизирана карта, завържете превръзка на окото и ги пуснете да дирят съкровището.

Бинго със снимки

Ако искате да подпомогнете развитието на паметта на двегодишното си дете, обърнете се към семейните албуми. Вземете снимки на членове от семейството и ги подредете по 3 на ред. Дайте на хлапето си пешки от шах или карти за игра, които да служат като чипове, и стартирайте играта „Познай кой кой е”. Правилата са прости – когато кажете„татко”, „дядо”, „баба”, детето ви ще слага по един от своите жетони върху снимката, отговаряща на съответната позната персона. При всеки правилен отговор го награждавайте с нещо дребно.

Промени финала

Ако детето ви има трудности със задържане на вниманието или със заспиването, извикайте на помощ класическите приказки. Дайте му възможност обаче то да бъде съавтор на вълшебните истории. Ако четете приказката за Снежанка, когато стигнете до сцената, в която тя изяжда отровната ябълка, попитайте малчугана какво би направил – би ли я изял, или би постъпил по друг начин. Това хем ще развие въображението му, хем ще го научи да взима самостоятелни решения, хем ще го приспи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X