Напишете дума/думи за търсене

Защо е тази мания по биобоята за коса

Всички знаем, че по-евтиното боядисване на косата е с обикновена боя от магазина, но нанесена, тя често се оказва различна от желаното, а директните пигменти които съдържа, са с висока канцерогенност. Понякога тази боя оцветява скалпа или така се наслоява върху косата, че не може да бъде отстранена, а смяната на цвета е почти невъзможен. За да избегнат тези неприятности, в Европа все повече жени ползват био бои.

Русо и без амоняк

Две от най-важните съставки в биобоите са арган и кератин. Те не само, че не разрушават косата при боядисване, а и я подхранват. Затова внимателно разгледайте опаковката на биобоята дали съдържа 100 % биологично масло от арган, кератин от кашмир, натурален ланолин и 0% амоняк.

„Много хора се чудят как с екологичните бои се получават супер руси нюанси като в тях няма амоняк. Тайната на изсветляващото действие се крие в комбинацията AKL – арган, кератин и ланолин. Тези съставки вкарват пигмента в дълбочина и боядисването е по-трайно от амонячното, което е по-вредно за косата, а и самият цвят изтича по-бързо”, казва бюти експертът Антоанета Цветанова.

Тя обяснява, че голяма част от зрелите жени в салоните за красота се притесняват дали безамонячната боя ще покрие белите им коси. Тях съветва да потърсят гамата с висока покриваемост. Тя е специално създадена за този тип коси и е добре да се нанася на всеки 3 седмици.

Същото се отнася и до русите коси. За останалите типове коси боядисването нека е веднъж месечно. А това, че боята е био, не означава, че няма разнообразие от тоналности, напротив 100-тина са вариантите. Има дори гама античервени и гама мат, която създава ефектът студен нюанс. Важно е да се знае, че освен амоняк, истинската био боя се отличава с 0% вазелин, 0% парафин и 0% парабени, което я прави подходяща за жени с чувствителен скалп.

Арганът хидратира

Аргановото масло добито от плодовете на дръвчето аргания спиноса е познато от векове сред берберите, местното население на Мароко, със своите козметични, оздравителни и подхранващи свойства. Арганът е богат на полезни ненаситени мастни киселини и витамин Е, които стимулират клетъчните функции, подхранват и хидратират косата и кожата в дълбочина. Най-полезен е отгледаният и студено пресован в южната част на Мароко, не този от Китай, който е синтетичен. „Маслото от това растение не се отмива и не утежнява косата. Хидратира я, намалява времето за изсушаване със сешоар с 30% и не позволява да се изтегли влажността от косъма. Арганът подчертава цветовете и нюансите след боядисване, улеснява поддръжката на сухата и къдрава коса. Според някои проучвания дори предпазва от ултравиолетовите лъчи”, казва Антоанета Цветанова.

Кератинът от кашмир уплътнява косъма

Кератинът от кашмир дава плътност на тънката коса. Прави я по-здрава, създава ефектът на блясък. Кератинът добиван от козята вълна е подобен на протеина, от който е изграден косъма и така я обогатява. Ланолинът добит от вълна пък има подхранващ ефект. В Монголия и до днес жените мажат косата си с ланолин и го слагат в сапуна си, за да поддържат красотата си дълго.

И последният елемент от био боите, на който е добре да хвърлим едно око е надписът eco friendly color върху опаковките. Това означава, че те са направени от материали, които са рециклирани или подлежат на рециклиране и така пазят природата. В Турция напирмер дори пелерините на фризьорките са от биоразградими материи, а не от полиетилен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X