Напишете дума/думи за търсене

Варените зеленчуци са по-полезни от суровите

Традиционно се смята, че в морковите има много витамин А. В действителност главното им достойнство са алфа- и бета-каротините, които са силни антиоксиданти. Те обезвреждат свободните радикали, забавят процесите на стареене и предпазват от атеросклероза и рак. Съдържат и лутеин, който спомага да се запази доброто зрение и в напреднала възраст. Ако морковите се сварят, полезните каротини в тях се увеличават с 14%, а лутеинът - с 11%. Испански учени са установили, че в процеса на готвене каротините се превръщат в по-активна форма, т.е. стават по-полезни. Затова слагайте повече моркови, когато готвите супа или зеленчукова гарнитура.

Съдържанието на каротин в броколито след приготвяне на пара е още по-голямо в сравнение с морковите. Общата антиоксидантна активност също нараства значително. При варене и пържене тези качества на зеленчука силно намаляват.

Веществата, които ни предпазват от развитието на злокачествени образувания, се съдържат във всички видове зеле - бяло, карфиол. За да бъдат максимално полезни трябва да се приготвят на пара. Тиквичките са най-полезни приготвени на пара или на фурна.

В доматите е най-голямо количеството на ликопен. Този силен антиоксидант е особено полезен за мъжете. Това вещество с червен цвят, повишава качеството на спермата и възпрепятства развитието на рак на простатата. Ликопенът е полезен и за жените - предпазва от злокачествени образувания в гърдата и матката. С суровите домати ликопенът се усвоява по-трудно.

Източник: вестник "Български фермер"                                                                                                                                                                                                                                   

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X