Напишете дума/думи за търсене

Фотоепилация вкъщи – за и против

Проблемът с обезкосмяването безпокои жените още от времето на Клеопатра. В името на гладката кожа подлагаме крехките си тела на какви ли не мъчения. С появата на нанотехнологиите на мода идва метода на фотоепилацията, която е призната от козметици по цял свят като един от най-ефективните и сравнително безопасни методи за отстраняване на нежеланите косъмчета.

Фотоепилацията действа посредством интензивна пулсираща светлина. Енергията се концентрира в пигмента на косъма – меланин, което води до разрушаване на луковицата. Това въздействие е в състояние не просто да забави, но и да прекрати растежа на космите в някои зони. Доскоро процедурата беше достъпна само в скъпите козметични салони и клиники, но на пазара вече се появиха портативни модели за домашна употреба. Безспорно уредите за домашна фотоепилация са удобни, понеже може да се ползват по всяко време, а най-хубавото е, че спестяват значителна сума пари (цените варират най-общо между 700 и 400 лева). Имайте предвид обаче, че в някои държави използването им е разрешено само за хора с медицинско образование. Ако все пак решите да си купите фотоепилатор, е важно предварително да се запознаете с правилата и да се съобразявате с противопоказанията. Фотоепилаторите за домашно ползване са с много по-нисък интензитет от салонните уреди, именно с цел да са безопасни за хората, които може да сгрешат настройките. Ако при специалист са необходими 6-7 процедури, в къщи те ще са минимум 20. Използването на фотоепилатор е безопасно за здравето, само ако стриктно спазвате някои основни правила:

Преди и след фотоепилацията не излагайте кожата на прякото въздействие на слънцето. Причината е, че UV лъчите спомагат за отделяне на цветния пигмент меланин, който по време на фотоепилацията бива погълнат. Неприятният резултат може да е изгаряне на кожата.

Фотолъчите въздействат на косъмчетата от първия път, затова по време на една процедура всеки участък от кожата може да се обработва само веднъж – в противен случай може да получите изгаряне или зачервяване.

Не нанасяйте преди фотоепилацията никакви кремове, лосиони или други козметични продукти върху кожата си.

След процедурите на използвайте средства, които съдържат спирт, етерични масла и други дразнещи съставки.

Ако искате да епилирате зоната на бикините, имайте предвид, че това е рискована процедура – може да раздраните или изгорите деликатната област. По-добре се откажете от идеята или се обърнете към специалист.

Епилация на лицето е възможна само със специални апарати (например HPLight), които имат по-високи степени на защита.

Важно!

Не си правете фотоепилация, ако страдате от следните заболявания: остри хронични заболявания на кожата (екзема, псориазис), злокачествени новобразувания на кожата на лицето, бенки от неизвестен произход, захарен диабет от всички типове, онкозаболявания, тежка форма на хипертония и исхемична болест на сърцето, разширени вени, остра фаза на грип, херпес, папилома вирус, остри възпаления, алергии на кожата, бременност и кърмене, хиперчувствителност на кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X