Напишете дума/думи за търсене

Диетите ми са вечно неуспешни. Ами ако проблемът е подсъзнателен?

Колкото и да се ограничаваме в яденето и да се отдаваме на спортуване, понякога нещата не се получават. И дори и медицинските ни изследвания да дават негативни резултати за заболявания, които биха могли да стопират отслабването, пак не сваляме килограми. Ами ако всъщност за това е виновно не тялото ни, а подсъзнанието ни?


Някои хора се сблъскват често с този проблем или с това, че успяват да отслабнат, но после неизменно си връщат килограмите, дори и да продължават да спазват здравословен режим. Според някои психолози причината може да е защото на някакво по-дълбоко ниво ние всъщност не искаме да се отказваме от килограмите си. Колкото и странно да звучи на пръв поглед, всъщност е напълно възможно.


Желанието да си тежите на мястото
Да, това е метафорично казано, но според духовните учители нашето подсъзнание не прави разлика между метафора и реалистично изказване, за него не съществуват сарказъм или хумор. Дълбоко в себе си една част от нас приема нещата буквално. И за съжаление някои хора, подсъзнателно свързват успеха именно с килограмите си. Може би защото са ги трупали, докато са се изкачвали по стълбата на успеха или защото така се чувстват по-сигурни, но е факт, че свързват това да имат власт с това да са големи в преносния и в буквалния смисъл на думата.


Страхът да не загубите сигурността си
Без да си даваме сметка, разбира се, но често ние използваме нашите килограми като защитна бариера, като броня срещу света, който явно възприемаме като прекалено враждебен. Сякаш на подсъзнателно ниво си мислим, че с повечко килограми ще изградим достатъчно здрава стена срещу всеки удар.


Алиби, за да не търсите внимание
За съжаление някои жени, най-вече такива, които в детството си или в младежките си години са били обект на физическа злоупотреба, подсъзнателно се стремят да са пълни. Сякаш тялото им се опитва да ги предпази от това да са привлекателни и да станат обект отново на нездравословен интерес.
Други, без да са имали такива крайни изживявания в детството, на вътрешно ниво избират килограмите, защото всъщност се страхуват да изградят сериозна връзка. Това се случва най-вече в резултат на разочарование в личен план.


Страхът да не са разпознаете
Някои хора от толкова време са пълни, че напълно се отъждествяват с това. Чувстват се удобно в този образ и могат да го използват като източник на съчувствие и дори оправдание, за да не вършат някои задължения или задачи. Други пък свързват образа си с пълничка, симпатична и мила, която буди приятелски чувства в околните, и подсъзнателно се страхуват, че загубвайки килограмите, ще загубят и позитивните си качества.


Как да се справите
Когато килограмите са сигнал за психични неудовлетворености, разрешаването на проблема едва ли може да бъде мигновено. Всъщност подсъзнателното трупане на килограми трябва да се реши не просто с диета, но и с чужда помощ. В по-тежките случаи, разбира се, се налага консултация с психолог, а в по-леките е достатъчно сама са си дадете сметка на какво се дължи истинският проблем и да намерите разрешение. Ако например килограмите се трупат, защото това ви дава измамно чувство за защита срещу атаките в този свят, е достатъчно да се запишете на бойни спортове. Така ще си вдъхнете нужната сигурност и ще тренирате тялото си. Ако сте от тези, които вярват в буквалното значение на теженето на мястото, дори повишаване на квалификацията или записване на курс може да са достатъчни, за да се успокоите на подсъзнателно ниво. Много полезни може и да са различни практики като НЛП (Невролингвистично програмиране) или хипнотерапия, които могат да ви помогнат да преодолеете абсурдните подсъзнателни олицетворявания на килограмите. А справите ли се със същността на проблема, килограмите сами ще почнат да се топят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X