Напишете дума/думи за търсене

Малки, но важни неща за антибиотиците

Откриването на антибиотиците през 20-те години на миналия век от Александър Флеминг променя медицината и удължава живота.


Антибиотиците са мощни лекарства, които виждат сметката на лошите бактериални инфекции, но със сигурност не са особено благосклонни към останалата част на организма. Преди да посегнем към тези илачи, трябва да знаем няколко неща.


Не лекуват всичко!
Те не са панацея. Не лекуват всяка болест. Помагат при бактериални инфекции, но няма да ви накарат да се почувствате по-добре, ако страдате от вирусна инфекция.


Създават бактерии, устойчиви на антибиотици
Ако често се лекувате с антибиотици, това увеличава шансовете за появата на бактерии, които са устойчиви на тези медикаменти. Бактериите от този тип не са за подценяване никак, защото те са много трудни за третиране и може да бъдат доста опасни. Трябва да приемате антибиотици само когато абсолютно се налага. Но дори и да се почувствате по-добре, не бива да спирате приема им, преди да е изтекъл целият курс на лечение. Спирането на антибиотиците преди изчистването на инфекцията, води до развитие на бактерии, които са устойчиви срещу тях.


Разрушават добрата бактерия
Буквалният превод на думата антибиотици означава срещу живота. Тези лекарства не подбират, което означава, че убиват и добрите, и лошите бактерии. Добрите бактерии произвеждат определени витамини, поддържат функцията на имунната система. Ако не разполагаме с достатъчно количество добри бактерии, може да развием малабсорбация (нарушено усвояване на храната в червата), диария, дори витаминозен дефицит. За да предотвратим това, трябва да консумираме успоредно с тях и пробиотици. Правилният им прием е четири часа след като сме взели антибиотици.


Понижават имунитета
Антибиотиците не дават на имунната система да работи правилно. Когато сме болни, именно тя е тази, която се опитва да пребори болестта, но антибиотиците й пречат да произведе всичките необходими антитела. Освен това антибиотиците убиват добрите бактерии в червата, които помагат на имунната система да функционира.


Алергични реакции
В някои случаи антибиотиците може да доведат до драстични алергични реакции, които може да предизвикват подуване на гърлото и затварянето на въздуха към дихателните пътища. Обривите са друга често срещана антибиотична алергия.


Понякога спасяват живот
Въпреки че причиняват алергии и потискат имунната система, антибиотиците са необходими при наличието на сериозни бактериални инфекции. Например, ако стрептококово гърло не се лекува, това може да доведе до ревматична треска – животозастрашаващо състояние, което може да увреди сърцето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X