Напишете дума/думи за търсене

С какво д-р Емилова си вдига хемоглобина

Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която лекува със здравословно хранене? В клиниката обядва с менюто на екипа и пациентите си, домакинства в селската си къща. Задължителните правила: винаги да е вкусно, а порцията да “пълни” и очите

Първият опит на д-р Людмила Емилова да готви е катастрофален. В деня след сватбата си за най-хубаво купува от най-скъпото месо в магазина -

пастърма, и я поднася изпържена на съпруга си.
Била твърда като подметка

Той джентълменски се справил с чинията, но на следващата вечер се върнал от работа с подарък - готварска книга.

Провалът мотивира лекарката да научи тънкостите на приготвяне на всякакъв вид храна. До този момент не й се е налагало да готви. В детството се храни с цялото семейство в санаториума, в който родителите й работят, а докато следва - в стола на университета. Затова младата лекарка няма понятие от готвене, но фалстартът с пастърмата я амбицира. Паралелно с придобиването на медицински специалности - вътрешни болести и ревматология и кардиология, трупа опит и в приготвянето на ястия от националната и световната кухня. Със съпруга й Димитър често канят на гости 4-5 приятелски семейства и заедно с децата на отрупаните маси сядат по 15-20 души. Цялата компания е единодушна, че д-р Емилова готви много вкусно. Лекарката

нарича това време “предишния ми живот”

Преди 23 г. заради влошеното си здраве и разочарование, че медицината не може да й помогне, става пациентка на Лидия Ковачева, която лекува с омекотено гладуване - периоди на плодове, чай и мед и придържане към предимно вегетариански храни в останалото време. Ефектът от терапията бил безспорен. Оттогава д-р Емилова я прилага и обогатява с научни методи, а резултатите доказва с изследвания. През 1996 г. тя става член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена и обменя опит с колеги, които също прилагат различните форми на лечебно гладуване. Това променя начина на хранене на лекарката, а постепенно и на семейството.

Д-р Емилова живее в хотела, в който е базирана клиниката. Храни се заедно с пациентите и екипа си. Менюто е вегетарианско и приготвено с биопродукти - режим, който препоръчва на всички като практика след терапевтичните курсове на плодове, чай и мед. Неотменно правило е порцията да “храни” и очите. Чинията изглежда като поднесена в гурме ресторант, разказват пациенти. В кратките периоди, през които клиниката не работи, д-р Емилова готви по изключително вегетариански начин и вкъщи. Обядва

най-често тиквички на грил и салата от червено цвекло, ябълка, рукола, спанак и нар

с тиквено масло и лимон. Или любимите й ядкови кюфтенца. Към това - пълнозърнеста питка колкото бебешки юмрук, замесена с биомая от нахут.

Закусва само плодове или фреш, през деня пие смути от диви и градински зеленолистни растения. Вечеря оскъдно с постна храна на пара и салата.

Казва, че с такъв стил на хранене вече 23 г. няма здравословните оплаквания, които са я завели при Лидия Ковачева. Чувства се дори по-жизнена.

“Преди да започна да се храня вегетариански, хемоглобинът ми (белтък в състава на еритроцитите, на който се дължи червеният им цвят и чийто синтез зависи от наличието на желязо - б.р.) все беше поднормен. Откакто почти не ям месо, винаги съм на горната граница”, обяснява д-р Емилова. За мнозина твърдението е оксиморон като дървено желязо. Нали само месото и карантията вдигат хемоглобина?! Оказва се, че това е един от митовете за вегетарианството. Зелени плодове и зеленчуци, сусам и други семена и ядки осигуряват нужното желязо.

С най-голямо удоволствие известната лекарка приготвя храна, когато в селската къща в Слънчево гостуват внучките й - близначките Людмила и Весела. Второкласничките обичат нейните задушени дребни картофки - във фурната с малко вода или в тенджера с дебело дъно, които преди сервиране д-р Емилова овкусява с малко истинско масло. И то, и картофите, идват от биостопанство край Смолянските езера на приятелско семейство. Сестричките често си “поръчват” и грах, леща, боб. Винаги на масата има сезонни салати, а зеленчуците са задължително расли на слънце и без наторяване. Също и плодовете, които логично са най-естествената храна в дома на д-р Емилова. Близките й обичат една

оригинална баница единствено с подсирено мляко,

която лекарката е научила от свекърва си и прави 1-2 пъти всяка пролет, когато може да се купи натурално прясно овче мляко. Тавата се намазва с домашно краве масло. По-дебели кори се “плисират отгоре и се запичат. На затопленото мляко се слага малко мая за сирене и когато се повтвърди, се разпределя над корите. Баницата се пече в умерена фурна.

От гозбите на своята майка като дете д-р Емилова най-много харесвала сармите и сутляша. За Люси и Веси обаче лекарката ги прави с булгур.

РЕЦЕПТАТА НА Д-Р ЕМИЛОВА:

ЯДКОВИ КЮФТЕТА С ПЪСТРА САЛАТА

Продукти за 4 порции кюфтета: 300 г настъргани моркови, 300 г елда (фини овесeни ядки), 100 г смляно ленено семе, 100 г смляно кашу или слънчоглед, 1 връзка пресен лук на ситно или малка глава настърган кромид, 1/2 връзка магданоз, на вкус самардала, черен пипер, кимион. По жалание - 100 г червено цвекло.

Съставките за любимата салата на д-р Емилова - в текста по-горе.

Приготвяне: Всички продукти за ядковите кюфтенца и салатата се измиват и нарязват или смилат. Съставките за “каймата” се омесват добре. Оформят се нужният брой кюфтенца. Леко се сплескват и за няколко секунди се слагат на сух загрят тиган да хванат лек “загар” от всяка страна.

Подреждат се с гарнитура от сурови зеленчуци. По желание се декорират с прозрачно тънки резенчета от пълнозърнестите питки.

Рецептите са доведени до вкусово и дизайнерско съвършенство с помощтта на шеф готвачите на клиниката - Никола (вляво на снимката с д-р Емилова) и Илия.
Рецептите са доведени до вкусово и дизайнерско съвършенство с помощтта на шеф готвачите на клиниката - Никола (вляво на снимката с д-р Емилова) и Илия.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X