Напишете дума/думи за търсене

Парижкият бал събра 12 500 лв. за училището за танцово изкуство

Светското събитие бе открито с валс от френския посланик и съпругата му

Вторият благотворителен парижки бал, който се състоя в събота вечерта в София, събра 12 500 лв. в подкрепа на Националното училище по танцово изкуство. Това стана чрез търг и томбола, предметите за която бяха предоставени от гостите на бала - френски аристократи и предприемачи, както и български бизнесмени.

8000 лв. дойдоха от търга, на който бяха предложени копие на огърлица и гривна от Фаберже, изработени от музея “Метрополитън” в Ню Йорк, пръстен уникат със скъпоценни камъни, както и 3-литрова бутилка елитно шампанско (равна на 4 обикновени). Тя бе донесена от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който заедно с организатора Христо Куртев бе домакин на бала.

Другите 4500 лв. бяха събрани от томболата, на която гостите получиха като награди 6 литографии на френската художничка Леонор Фини, маслени платна, сред които и композиция на Дечко Узунов, брошки от “Ив Сен Лоран” и “Шанел” и др. Почетни гости на светското събитие бяха черногорският престолонаследник Никола Петрович Негош и френският граф Дени дьо Кергорле - президент на най-влиятелния частен френски клуб. Сред участниците в бала бе и министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

“Приех поканата, защото като французин и черногорец, т.е. човек от Балканите, се радвам, че връзките между Франция и България се развиват и на такова ниво. Пристигането ми в София бе и възможност

да видя моя скъп

братовчед

Симеон”

Това каза преди началото на бала принц Никола Петрович Негош, престолонаследникът на Черна гора. Неговият братовчед Симеон Сакскобургготски е почетен патрон на събитието, но не присъства лично. Двамата с Негош обаче обядваха заедно в събота. Предишния следобед пък цялата френска делегация посети двореца "Врана", където пи чай и разгледа реконструираната сграда и парка.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и съпругата му Мария заедно с организатора на бала Христо Куртев посрещаха гостите във фоайето на хотел “Маринела”

под звуците на

класическа

музика,

изпълнявана от оркестър на живо. По-късно Ксавие и Мария дьо Кабан откриха бала, като оставиха у всички впечатлението, че са прекрасни танцьори.

Сред гостите бяха още бившият вицепремиер Николай Василев, членове на “Юнион клуб” и на българо-френската търговска камара.

От Франция бяха пристигнали още графиня Клодин ван Клийф, специалистка по венецианско изобразително изкуство, както и Беатрис Гарние-Сусана - адвокат, но и родственица на прочутия архитект Гарние, построил една от най-емблематичните сгради в Париж - операта “Гарние”. Бизнесменът Жерар Пару и съпругата му и семейство Иван и Сандрин Блот, той - писател и евродепутат, а тя - зам.-кмет на Тулон, допълваха групата.

Ученички от балетното училище, облечени в ефирни костюми, сновяха сред гостите, които купуваха от тях билети за благотворителната томбола. Според протокола на бала всички мъже бяха в смокинги и папийонки, а жените - с елегантни дълги рокли.

За 120-те гости на бала учениците от Националното танцово училище бяха подготвили уникална програма. Тя започна с въвеждащата сцена от операта “Травиата” на Джузепе Верди. Облечени в пищни костюми от Националната опера, младите балетисти възпроизведоха духа на Парижките балове от миналото.

После те

се впуснаха във

вихъра на

народните танци, сред които и шопско хоро. Френските гости не скриха възхитата си.

Впрочем оказа се, че принц Никола Петрович Негош, който е правнук на последния черногорски крал, не идва в България за първи път. Архитект по професия, преди 10 г. той пристига от Париж в София заради организираното от него по онова време биенале за съвременно изкуство в Черна гора. Посещението във Врана в петък пък било много вълнуващо. “Беше невероятно да бъдеш заобиколен с предмети, които възстановяват историята, преживяна от нашите бащи и дядовци. Самият аз бях много развълнуван, когато видях портрета на царица Иоанна, защото я познавах, тя беше голяма приятелка с моя баща, който е отгледан в Италия”, каза принцът. През 2011 г. той получи от парламента в Подгорица официален статут на глава на черногорската монархическа династия.

Колкото до Дени дьо Кергорле, той е президент на най-влиятелния френски клуб Cercle de l'union interalliee, в който

членуват известни

френски политици

като бившите премиери Ален Жупе и Едуар Баладюр, както и бившият президент Валери Жискар д'Естен. България също има двама представители в него - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и организаторът на Парижкия бал Христо Куртев.

Граф дьо Кергорле, който идва в България за първи път, каза, че този път часовете му са преброени, но ще се върне, за да опознае богатото българско културно наследство. Самият той наследява замък в Нормандия, когато е на 30 г., модернизира го и го отваря за широката публика и за гости. Историческата справка показва, че рицарят, съградил неговия наследствен замък Канизи, е участник в Първия кръстоносен поход през XI в.

От ляво на дясно - Христо Куртев, граф Дени дьо Кергорле, принц Никола Петрович Негош, посланическото семейство Мария и Ксавие Лапер дьо Кабан и министър Лиляна Павлова със съпруга си.
От ляво на дясно - Христо Куртев, граф Дени дьо Кергорле, принц Никола Петрович Негош, посланическото семейство Мария и Ксавие Лапер дьо Кабан и министър Лиляна Павлова със съпруга си.
Посланик Дьо Кабан и съпругата му откриват с танц бала.
Посланик Дьо Кабан и съпругата му откриват с танц бала.
Граф Дьо Кергорле и принц Никола Петрович Негош разговарят оживено.
Граф Дьо Кергорле и принц Никола Петрович Негош разговарят оживено.
Възпитаниците на балетното училище пресъздават сцена от операта "Травиата".
Възпитаниците на балетното училище пресъздават сцена от операта "Травиата".
Според дрескода всички дами на бала бяха с дълги вечерни рокли, а мъжете - в смокинги и папийонки.
Според дрескода всички дами на бала бяха с дълги вечерни рокли, а мъжете - в смокинги и папийонки.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X