Напишете дума/думи за търсене

Спаднало либидо? Може да е от лекарствата

Изведнъж без причина сякаш напълно сте загубили желание за секс. Не бързайте да се отчайвате. Може просто да е временен ефект от някои лекарства, които приемате.

Антидепресанти
Най-големият враг на либидото са антидепресантите. Те сякаш се борят не просто с депресията ви, но и с всичките ви жизнени сили. Когато приемате такива лекарства, нямате сили за всекидневните си дейности, камо ли за спорт или секс. При жените те могат да провокират невъзможност за достигане до оргазъм или напълно липса за каквито и да са интимни контакти, а при мъжете да са причина за еректилна дисфункция. Проблемът идва от това, ако тези симптоми се зачислят като последствия от самата депресия и ако ви се увеличат дозите антидепресанти или се продължи лечението, за да се преборите и с тях.

Лекарства за кръвно
Съществува такава шега, която дамите си разменят: „Ако пие лекарства за кръвно, не очаквай нищо хубаво от него в леглото!“ И въпреки, че това е доста преувеличено изказване, лекарствата за понижаване на кръвното при някои хора оказват негативно влияние върху либидото. Съвсем логично е - понижавайки кръвното налягане, те ни правят по-отпуснати, по-апатични, по-сънливи. Но не бива да си мислите, че това важи само за мъжете. При тях ефектът е по-видим, защото такива лекарства могат да причинят проблеми с ерекцията, но и при дамите имат негативен ефект, защото могат да потиснат напълно желанието за секс.

Диуретици
Някои видове диуретици също могат да засегнат либидото, особено при мъжете. При завишени дози може да се наблюдава дехидратация, замаяност, отпадналост и липса на желание за каквото и да било. Освен това диуретиците малко или много оказват ефект върху състоянието на мускулите в тялото. Ако не се приемат под лекарски контрол или се завишат дозите, може да се стигне до мускулни крампи, силни болки, мускулна слабост и съответно еректилна дисфункция.

Обезболяващи
Съвсем логично погледнато всичко, което намалява чувствителността ни, няма как да не се отрази и върху сексуалните ни функции. Намалявайки способността ни да изпитваме болка, всички аналгетици намаляват и способността ни да изпитваме удоволствие. Затова не се притеснявайте, ако изведнъж имате проблеми с достигането на оргазъм, а в момента сте на лечение със силни обезболяващи.
Френски учени са установили, че приемането на аналгетици смущава дейността на ендокринната система и потиска производството на тестостерон при мъжете. Те са установили, че дори цяло денонощие след прием на аналгин, аспирин, аулин и дори парацетамол нивата на тестостерон при мъжете значително падат.

Важно!
Никога не спирайте лекарство по собствено желание само защото смятате, че може да се е отразило върху либидото ви! Поговорете открито с лекаря си за това и намерете начин да го замените с друго или да намалите дозите под негов контрол! Имайте търпение и изчакайте да мине известен период организмът да се изчисти от натрупаните дози и желанието ви постепенно ще се възвърне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X