Напишете дума/думи за търсене

26-годишна красавица е митничар №1 в Одеса

Филоложка, известна с клип от Евромайдана, ще бори корупцията

26-годишна украинска филоложка с осанка на модел и нинакъв финансов опит ще бори корупцията в емблематичната митница на Одеса, след като бе назначена преди дни за неин шеф лично от президента Петро Порошенко.

Юлия Марушевска е известна активистка от Евромайдана, но по-важното е, че е протеже на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили. Има едва 3 месеца професионален стаж, като досега бе заместник на самия Саакашвили в областната управа.

В последните месеци в Украйна зачестиха случаите, в които момичета с външност на модел неочаквано се захващат с политическа кариера и претендират за високи постове в администрацията. Наскоро кандидатурата си за кмет на четвъртия по големина град Одеса издигна 21-годишната безработна моделка Валерия Прокопенко, която се представи в откровено видео.

Може би един от най-коментираните случаи обаче е този с назначението на Юлия Марушевска начело на митниците. След като назначението ѝ първоначално бе обявено от Михаил Саакашвили, настъпи истинско брожение в интернет, тъй като първо се предполагаше, че за поста ще има конкурс. Тогава в случая се намеси президентът Порошенко, близък приятел на бившия грузински президент, и обяви, че лично назначава 26-годишната Юлия. Държавният глава представи красавицата преди дни, като обяви, че тя е “изключително ефективна и талантлива жена”, която има добри организационни качества и ще промени ситуацията в митницата в Одеса. В първия ден на седмицата Юлия вече започна работа като шеф на митницата.

За 2 г. красавицата направи

шеметна кариера

от аспирантка в

университета до

шеф на митницата

в Одеса. Красивото ѝ лице със сини очи и дълги прави коси познават милиони хора по света от клипа в ютюб “Аз съм украинка”. Тя го записва, когато е на 24 години, по време на бунтовете на Евромайдана в Киев миналата зима, и той вече е гледан от 8,3 милиона души. Тогава за дни никому неизвестната красавица се превърна в икона на украинската революция и в символ на протестите срещу бившия президент Виктор Янукович.

Марушевска разказва, че не е била политически активна преди протестите. Когато започнали вълненията, се занимавала с аспирантурата си по литература в Киевския университет. След започването на бунта се включила като доброволка на една от горещите линии и също така работела като дежурна в охраната на болница, в която карали ранени протестиращи. Юлия, която по това време преподавала на студенти, ги завела на Майдана, “за да учат за Украйна там, а не в класната стая”.

Президентът Петро Порошенко представя Юлия при назначението й.
Президентът Петро Порошенко представя Юлия при назначението й.

Идеята за видеото била на самата Юлия, която искала да заснеме обръщение към хората на улица в центъра, където били убити двама протестиращи. Видеото е заснето от британския оператор Грейм Мичъл и след това обработено и публикувано от американския филмов ас Бен Моузес, продуцент на филма “Добро утро, Виетнам”. Марушевска се запознава преди това с Моузес, когато работи като негова преводачка за документалния му филм за Андрей Шевченко. Видеото е заснето през нощта на улицата при температура минус 20 градуса. “Ние сме цивилизовани хора, но в правителството ни са диваци... Искаме да сме свободни”, казва Юлия на записа и така става известна на милиони.

Запознанството ѝ с Моузес не е случайно. Годишната ѝ данъчна декларация показа, че е

омъжена за медийния

мениджър и близък

съветник на кмета

на Лвов

Андрей Садов - Маркиян Процив. 32-годишният мъж, който също е лингвист, е директор на медиахолдинга на кмета, в който влизат ключови тв канали и радиостанции в града. Според декларацията съпругътна Юлия е доста успешен предприемач, като за миналата година извън заплатата е получил доходи в размер на 500 000 украински гривни, твърди украинският сайт “Инвестигейтър.орг”.

След като завършва през 2012 г. университета със специалност “Украински език и литература”, както и немски език, Марушевска минава и курс в университета “Станфорд” в САЩ за това как може да се реформира постсъветската държава, минала е лятна програма в “Харвард”. Благодарение на популярността, която получава в ютюб, Юлия започва да обикаля в различни държави и да защитава каузата на “свободна Украйна”.

През юли тази година Юлия е поканена от Михаил Саакашвили да работи в екипа му в областната управа на Одеса. Отначало тя поема агенцията за инвестициите и развитието, по-късно е назначена за заместник на губернатора.

Юлия и колегите й развяват надупченото от куршуми знаме на Украйна по време на речта на Путин в ООН.
Юлия и колегите й развяват надупченото от куршуми знаме на Украйна по време на речта на Путин в ООН.

В тази нейна позиция Марушевска участва и в Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. По време на речта на руския президент Владимир Путин

тя и нейни колеги

развяват в залата

украинско знаме,

цялото надупчено

от куршуми

в боевете в източната част на страната. Путин така и не забелязва знамето, а участниците в акцията са изведени от залата.

Според запознати назначението на Марушевска идва след дълга битка за митницата между губернатора Саакашвили и премиера на Украйна Виктор Яценюк. Бившият грузински президент на висок глас критикуваше кабинета, че блокира реформата в митницата. С назначението на Юлия Саакашвили ще има пряк контрол върху институцията. Губернаторът твърди, че младостта и неопитността на красавицата не са проблем, а преимущество. Саакашвили презрително нарече предшествениците ѝ на поста “професионални изнудвачи”.

Самата Юлия признава, че няма квалификацията, за да оглави митницата. Тя обаче не се притеснява от това. “Разбирам, че там няма какво да прави човек с хуманитарно образование. Но за съжаление, хора с икономическо образование в митницата вече години наред вземат подкупи и не дават възможност на областта да се развива.” Юлия споделя, че е щастлива, че с нея идва екип от професионалисти. “Отивам там да комуникирам, да придвижвам, максимално да съдействам и да привличам международни партньори”, обещава красавицата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X