Напишете дума/думи за търсене

Как да не фалираме по празниците

И децата знаят, че на Коледа стават чудеса. В света на големите обаче всяко чудо си има цена. Понякога е достатъчно висока, че да опъне нервите на семейния бюджет и да затегне коланите в следпразничните седмици. С малко пресметливост в аванс и известна доза въображение може да спестите депресията на портмонето си и пак да си осигурите чудо за Коледа, че и за след това.

Пресметнете точно коледния бюджет
Бъдете реалисти и вижте с колко средства разполагате. Не бройте устно обещаните или пожеланите премии и бонуси за края на годината. Може да ги има, а може би не. Не забравяйте да заделите от бюджета за месечните сметки и текущи разходи. Декември е месец като всички останали и цяло чудо не би било достатъчно, за да не получите фактура за парно, ток и телефон. Бъдете жестоки към себе си и си наложете още една рестрикция – сложете част от останалите коледни пари настрана. Празниците са дълги, а още по-дълги са делниците след това, може да ви потрябват.

Пазарувайте толкова, колкото наистина ви трябва
Решете менюто за трапезата предварително и съставете списък с необходимото за пазаруване. Придържайте се към него и към разумните количества. Опитайте да не се поддавате на изкушенията, които ви чакат на всеки ъгъл. Замислете се, не изхвърлихте ли твърде много храна миналата Коледа. Пет килограма банани са сериозна порция за възможностите на едно семейство, пък и банани вече се намират и без връзки в показния магазин.

Купувайте на едро
Комбинирайте се с приятели и проверете, дали ако пазарувате заедно и в по-големи количества, няма да получите по-изгодна цена на дадени продукти. След това ги разделете или пък ги оползотворете заедно.

Не оставяйте шопинга за последния момент
Тогава имате по-малък избор. Спирате в първия магазин, който ви е на път, защото вече няма време и пазарувате каквото ви попадне. А вкъщи започвате да се чудите какво ще правите цяла пита синьо сирене, като за празничното ястие ви трябва пармезан.

Пригответе каквото може у дома
Курабийки, сладкиши, баница, руска или млечна салата може лесно да направите в домашни условия и без да имате диплома за майстор кулинар. Не забравяйте за ядките. Колкото по-сурови, необелени и не пакетирани в малки разфасовки, толкова по-евтини. Винаги може да ги начупите и изпечете в тава във фурната.

Изработете част от подаръците на ръка
Или поне опаковките им. Стара коледна покривка или остатък плат може да ви послужат за направата на симпатични торби, в които да пъхнете изненадите за семейството или приятелите. Класната на детето ви би се зарадвала повече на ръчно изработена картичка отколкото на поредната коледна звезда в саксия. Майка ви с удоволствие би носила шала, който лично сте изплели. А ако плетенето не е вашата стихия, изпечете й сладкиш или сложете ваша снимка в рамка за подарък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X