Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходящо отопление за баня

Банята е помещението, в което топлинният комфорт наистина има голямо значение. Освен това топлината позволява да се отстрани влагата в банята между всяко използване. Функцията Програматор на някои отоплителни уреди за баня ви позволява предварително да настройвате периодите на отопление, което е много важно през зимата или ако имате малко дете в семейството.

Не винаги обаче си даваме сметка, че фактори като големина, разположение в жилището, използваните материали и други детайли определят кой е най-ефективният начин за отопление на банята. 

Сред най-разпространените уреди за отопление за баня са лирите. Стилни и ефективни, те вече не са груби и тежки като едно време и освен функцията да затоплят помещението се превръщат и в красив аксесоар. В допълнение могат да се ползват и като сушилня и закачалка.

Основният материал за изработката им е стомана или мед, а в някои случаи и алуминий. Формите им може да са най-различни – правоъгълни, овални, кръгли. Предлагат се също и в различни цветове. Най-често лирите са свързани с централния ТЕЦ, но съществуват и електрически лири. Принципът им на действие е на база течен топлоносител (вода, масло или антифриз), който преминава през нагревател, разположен във вътрешността на лирата. Тя акумулира топлината, произведена от нагревателя и я излъчва в помещението и върху дрехите, поставени на нея.

Лирите излъчват постоянна топлина, а лъчистите отоплители позволяват бързо покачване на температурата, още с включването на уреда и не изсушават въздуха. Системата им е проста и функционална и ви позволява да постигнете оптимална температура, без запарване на банята. Сред един от плюсовете е и ниската консумация на енергия. Монтажът им е лесен и бърз.

Друг вариант за отопление на банята е подовото отопление. То е практично и икономично решение. Подовите отопления се разделят на водни и електрически, а разликата е главно в монтажа и разходите за изпълнение. Водното подово отопление изисква по-голям бюджет при монтажа, но за сметка на това експлоатационният разход е по-нисък, а при електрическото е обратното. Водното отопление е и по-подходящо за сгради с ТЕЦ, тъй като директно могат да се свържат към централното отопление.

Преди да се спрете на подово отопление, е добре да знаете, че поставянето му ще повдигне с няколко сантиметра нивото на пода, както и че не трябва да се използва при дървени настилки или такива с дървесина в основата си, тъй като материалът може да се деформира от топлината.

Трети вариант за отопление на банята могат да бъдат електрическите уреди като вентилаторните печки, тези с инфрачервени нагреватели или кварцовите печки. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X