Напишете дума/думи за търсене

Обсипаха с подаръци Мария, която спаси човешки живот

Разбираемо от няколко дни 15-годишната Мария Стоилова от Стара Загора, която спаси живота на тролейбусния шофьор Филип Точев, се превърна в медийна звезда. От понеделник насам, когато се разчу за достойната й постъпка, тя получава и много подаръци.

Първи поздравителен адрес и сувенирна чаша й връчи Димо Неделчев, директор на спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, където момичето е в девети клас. След това стана ясно, че много хора, трогнати от съдбата й на полусирак, искат да й дарят пари, макар и с условието да останат анонимни. Вероятно в близките дни ще бъде открита банкова сметка на името на Мария Стоилова.

"24 часа" първи предложи благодарността към Мария, която не живее богато, да не бъде само потупване по рамото, а да има материално изражение.

Първи от управниците в Стара Загора я прие областният управител Георги Ранов. Във вторник той разговаря с нея, а в края на разговора им й подари илюстрована книга с красотите на България и обяви, че й подарява също екскурзия до избран от нея културен или исторически обект в страната. На пътешествието тя ще замине заедно с приятелката си Яна, с която били в тролея по време на инцидента, и с възпитател от социалния дом, в който живее.

В петък Мария ще има среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров. От свои източници "24 часа" научи, че кметът ще сбъдне желанието на ученичката да има собствен лаптоп.

От общинската фирма "Тролейбусни и автобусни превози", където работи спасеният шофьор Филип, съобщиха, че даряват Мария с безплатна едногодишна карта за всички градски линии в Стара Загора. "Поне докато аз съм директор, ще даваме на момичето такава карта всяка година", обеща пред "24 часа" директорът на фирмата Димитър Авджиев. Той замисля и друг подарък - превозвачът ще задели отсега пари за шофьорски курс на Мария, които тя да използва, когато навърши 18 години и получи правото по закон да управлява автомобил.)

В четвъртък от 11 часа в образователното министерство спасителката ще приеме образователният министър Тодор Танев, който вече обяви, че светът е по-добро място с хора като нея.

Ангел Божидаров, лидер на НФСБ в Бургас, на свой ред обяви, че даряват Мария с ваучер за двама за безплатна почивка на море при пълен пансион в района на Созопол през това лято.

А "24 часа" номинира достйната Мария в своята юбилейна класация "Достойните българи". Без съмнение, за малката спасителка предстоят и други приятна изненади.

Най-напред достойната Мария получи поздравителен адрес от Спортното училище в Стара Загора, където учи. Снимка: Ваньо Стоилов
Най-напред достойната Мария получи поздравителен адрес от Спортното училище в Стара Загора, където учи. Снимка: Ваньо Стоилов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X